2011. július 25., 09:57

1200 aláírás a Tokaj-petíción

TÕKETEREBES. Már 1200-an aláírták azt a petíciót, amely a tárgyalások befejezését szorgalmazza Magyarországgal a Tokaj márkanév használatáról. Az aláírásokat ma szeretnék eljuttatni Iveta Radièová miniszterelnökhöz – tájékoztatott a tokaji térség kistermelőinek képviselője, Magdaléna Haburová.

A felhívásban többek közt „egyenlő, egyenrangú és diszkriminációmentes feltételeket” követelnek mindkét ország Tokaj-vidékének, mindenekelőtt a szlovákiai terület nagyságának kijelölésében. Leszögezik: történelmileg a két Tokaj-vidék egyenértékű, s ez Szlovákia uniós csatlakozási szerződésében is benne van.

Az aktivisták a múlt héten megkeresték a hét falu valamennyi gazdáját, de az idő rövidségére való tekintettel nem sikerült több aláírást begyűjteniük. Sok szőlőtulajdonos nem él a térségben, sőt olyanok is vannak, akik külföldön élnek, s az ő aláírásuk hiányzik a petíciós ívekről.

Szlovákiában a Tokaj-vidéki községek az önálló bortermő vidék státusát is követelik, amelyet a hét község – Nagybári, Csörgő, Csarnahó, Kis- és Nagytoronya, Szlovákújhely és Szőllőske – kataszteri területe alkot, mert csak így biztosítható, hogy jogaik a jövő nemzedékekre is átszállhassanak.
Simon Zsolt miniszter januárban tárgyalt Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési államtitkárral, s megegyezetek: mindent megtesznek a kérdés mielőbbi lezárásáért.

A vita alapja a szlovákiai Tokaj-vidék nagysága. Magyarország 565,2 hektárt ismer el Tokaj-vidékként, Szlovákia viszont csaknem ezer hektárt nyilvánítana azzá. Komoly vita folyik a védett névhasználatról is.


Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.