Zsoltár az anyák hangján

2021. május 7., 19:29
Zsebik Ildikó

A SZMPSZ online előadássorozatának e héten elhangzó része egy rendhagyó ünnepi anyák napi műsor volt, amelynek gerincét Fazekas Zsuzsanna református lelkész előadása adta.

A bevezetőben a felvidéki származású Lajos András színművész Dsida Jenő A legszebb dalom édesanyámnak c. versét mondta el, ill. egy zenei betét hangzott el, amelynek szerzője a buzitai pedagógus, Hornyák Marek volt. A Szövetség nevében Novák Mónika köszöntötte a közönséget, majd felkérte a lelkészasszonyt, ossza meg hallgatóságával ünnepi gondolatait!

Az előadó mondandóját azzal indította, milyen nehéz is egy előadásnak jó címet találni. Ő a versek között tallózva bukkant a Ratkó József: Zsoltár anyámnak illetve Babits Zsoltár férfi hangra című versekre, és ezek segítségével született meg előadásának címe: Zsoltár Anya hangra. Mert fontos, hogy megtaláljuk az anyák, az anyaság hangját!

Majd azzal folytatta: háborúság van ma az anyaság fogalma körül, mert a szabadság gyakran szabadosságot szül, és az anya fogalma is elveszítette eredeti jelentését: az Istentől kapott méltóságát. Aki nőként az anyaságra vágyik, hatalmas feladatot vállal, hiszen nem könnyű azt összeegyeztetni a munkahelyi feladatokkal. Meg kell találni a kettő közti egyensúlyt, hogy méltóképpen neveljük és védelmezzük azokat, akiket a Teremtő reánk bízott.

Ezt követően az Ó- és az Újszövetségből egy-egy anya archetípusát mutatott be hallgatóságának. Mindkettő végletes, az átlagember valahol e két típus között foglal helyet.

 Az Ószövetségből az első édesanyát, Évát vette górcső alá, aki bűnt követett el. De hallotta az Istentől, hogy lesz majd egy utód, aki legyőzi a kísértést, és visszavezeti az emberiséget a helyes útra. Éva azt remélte, hogy elsőszülött gyermeke, Káin ez az utód, ezért ennek szellemében is nevelte. De nem Káin lett a megváltó, és ez óriási csalódással töltötte el Évát. A másik prototípus Mária, az újszövetségi édesanya volt, aki szolgálatként tekintett az anyaságra, és Anya maradt a golgotai keresztig, felelősséggel nevelve gyermekét. Azt is tudta, mikor jött el az elengedés ideje.

Gyerekeik növekedésével az anyáknak sok-sok feladatot kell ellátniuk, amikor pedig az utódaik szerelmesek lesznek, elkezdődik bennük is az anyaságra való felkészülődés folyamata. De anyósnak lenni sem kevesebb az anyaszerepnél - állítja az előadó, elmesélve példaként a bibliai Naomi és Rúth történetét. Az anyós szerepét csak befogadással és szeretettel lehet igazán jól betölteni.

A nők idővel beteljesíthetik a nagymama szerepét is. Ez az anyaságnak egy másik dimenziója. Másképp szép és másképp felelősségteljes.

Az sem könnyű feladat, amikor gyerekként végig kell élnünk, hogy aki eddig életünk részét képezte, édesanyánk már elfáradóban, elköszönőben van. Nem egyszerű gyerekként felvállalni az anyai gondoskodást! Az előadó említést tett azokról a nőkről is, akiknek nem születhetett gyermekük. De még így is teljes életet élhettek - állítja, mert lehettek lelki gyermekeik. Hála tehát minden nőnek, aki mellettünk állt, vezetett, tanácsot adott, szeretett.  A nők életéhez a férfiak is hozzátartoznak, hiszen csupán őáltaluk élhető át az anyaszerep. És ott vannak a fiúgyerekek is, akiket úgy kell nevelniük, hogy minél jobb apák lehessenek! A lelkészasszony arra is felhívta a figyelmet: aki történetesen nem él együtt a férjével, az is beszéljen róla tisztelettel, hogy gyermekeikben ne torzuljon az apakép.

Életünk során számtalan útitárssal is találkozhatunk, miközben mi is hosszabb-rövidebb ideig elkísérünk másokat, szeretetet, kitartást, erőt kapva és adva.

De a számunkra legkedvesebbek is - akikkel kapcsolatosak az életfeladataink, csak egy ideig maradhatnak velünk. Aki viszont az elejétől a legvégéig, ideát és odaát is velünk van, az Isten szeretete. És ahol ezt a bizonyosságot megélhetjük, az az anyaszentegyház, amelynek imádsága is van érettünk. Az imádságok alaphangjuk szerint könyörgők, közbenjáróak, bűnbánóak, kérőek és hálaadóak lehetnek. Az anya hangról szóló zsoltárt a hálaadás jellemzi.

Az irodalmi és bibliai idézetekkel jócskán átszőtt, szívekig ható előadást Majer Jázmin éneke zárta.

Kövesse facebook oldalunkat is!