cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 27., 19:26

Vámbéry, földrajz, Muravidék és Üzbegisztán – KÉPEKKEL

2023. március 24-én, a XXIII. Vámbéry Napok rendezvénysorozata „kötelékében” került sor a Vámbéry Polgári Társulás, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, a Katedra Polgári Társulás és a Csallóközi Múzeum társszervezésében a Vámbéry Ármin Földrajzverseny döntőjére a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

20.-vambery-armin-foldrajzverseny__8
Galéria
+45 kép a galériában
20. Vámbéry Ármin Földrajzverseny
Fotó: Lacza Gergely

Az oktatásügyi minisztérium és a Kisebbségi Kulturális Alap által támogatott jubileumi, 20. döntőre a 22 benevezett csapat közül a levelező fordulók feladatait legjobban teljesítő tíz kapott meghívást. A versenyfeladatokat a Katedra Polgári Társulás elnöke, Tóth Tibor állította össze, aki egyben a földrajzverseny szervezője is volt. Elmondása alapján nagyon magas volt a színvonal, még annak vonatkozásában is, hogy a kérdéseket igyekezett igényesen, kellő alapossággal elkészíteni, mivel a belügyminisztérium és az iskolaügy által is akkreditált versenyről van szó. Tóth Tibor tapasztalata az volt, hogy az évek során nagyon szépen zárkóznak fel a „sereghajtók” is, és ügyes, színvonalas térképeket készítenek (ugyanis komoly térképészeti feladatok is akadtak a példák között).

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-__20
20. Vámbéry Ármin Földrajzverseny
Fotó:  Lacza Gergely

A döntő kérdései a levelező feladatok megoldásaihoz kapcsolódtak, illetve a levelező fordulókban olvasott Vámbéry-művek, illetve Vámbéry-életrajz tartalmával foglalkoztak. A kérdéstípusok is hasonlítottak a levelező fordulókban megismertekhez, tehát ebből a szempontból nem érhette a versenyzőket meglepetés.

A feladatok között találhattunk keresztrejtvényt, igaz és hamis állításokat tartalmazó példát, városnevek jelentését firtató kérdést, képfelismerőt, továbbá akadt olyan is, amikor idegen kifejezéseket kellett megmagyarázni.

A verseny egyik sajátossága, hogy minden évben foglalkozik a történelmi Magyarországtól elszakított egy-egy térséggel, a másik sajátosság pedig a Vámbéry utazásai során érintett egykori területek helyén létesült jelenkori országok egyikének alaposabb megismerése. A 20. döntőn Muravidék és Üzbegisztán került górcső alá.

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-_
A Három tudós nevű csapat
Fotó:  Lacza Gergely

A zsűri tagjai ezúttal Fibi Sándor, Nagy Iván és Csadi László voltak, a versenyt Domonkos Tímea moderálta. A feladatlapok szétosztása előtt Fibi Sándor többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket:

Örülök annak, hogy ti már sokat tudtok Vámbéryről, és örülök annak is, hogy nekünk magyaroknak több olyan csodálatos tudósemberünk volt, akire mi méltán lehetünk büszkék. Azt hiszem, nem sok magyarral fordul elő, hogy gyermekének a keresztapja az angol trónörökös, akiből aztán király is lett. Vámbérynek Európa-szerte tisztelettel emlegették a nevét, pedig ti ismeritek az életrajzát, tudjátok azt, milyen nehéz körülmények között nőtt fel, hogy az édesapjának nem volt pénze finanszírozni fia gimnáziumi tanulmányait, és érettségi nélkül került ki a közéletbe úgy, hogy húsz év után a Magyar Tudományos Akadémia vezérkarának legyen az egyik nagy egyénisége.”

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója megjegyezte, Vámbéry annyira része volt Dunaszerdahely közösségének, hogy leszármazottjai a mai napig itt élnek.

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-__16
20. Vámbéry Ármin Földrajzverseny
Fotó:  Lacza Gergely

A két és fél órás verseny után a csapatok és felkészítőik egy rövid tárlatvezetésen vettek részt a Csallóközi Múzeumban Nagy Iván múzeumigazgató vezetésével. A földrajzverseny eredményhirdetése előtt Hájos Zoltán polgármester, a versenyző diákok egy része, valamint a rendezvény szervezői megkoszorúzták Vámbéry Ármin domborművét a róla elnevezett téren. Ünnepi beszédet mondott Darkó Jenő történész, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkára. Darkó hangsúlyozta, hogy Vámbéry ma is előkelő helyet foglal el az orientalisztika és a turkológia nemzetközi irodalmában.

a-harmadik-helyezett-vambery-inasai
A harmadik helyezett Vámbéry inasai
Fotó:  Lacza Gergely

Délután a csapatok már izgatottan várták az eredményhirdetést. A döntő végeredménye hat feladat sikeres megoldása után alakult ki. A szervezők elmondása szerint mind a tíz csapat erőn felül teljesített, a tanulók komoly tudásról és tájékozottságról tettek tanúbizonyságot. Fibi Sándor szavai szerint ezen a pénteken minden idők legjobb, legerősebb földrajzversenye zajlott. A kiértékelés előtt a verseny moderátora, Domonkos Tímea és a feladatok összeállítója, Tóth Tibor, továbbá a Katedra Polgári Társulás elnöke, Pintes Gábor is megköszönte a felkészítők és a versenyző tanulók munkáját.

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-__2
A második helyezett Vámbéry dervisei
Fotó:  Lacza Gergely

Első a madari Madárkák csapata lett, immár hatodszor! Felkészítőjük Zahorcsek Mária volt. Másodikként végzett a hazai színeket erősítő Vámbéry dervisei csapat Kitanovics Beáta felkészítésével. Harmadikként pedig a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola Vámbéry inasai nevű csapata végzett, Fibi Annamária felkészítésével. (A teljes végeredmény a katedra.sk honlapon érhető el.)

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-__1
Az első helyezett Madárkák csapata
Fotó:  Lacza Gergely

Minden díjazottnak és résztvevőnek szívből gratulálunk!

20.-vambery-armin-foldrajzverseny-_
Galéria
+45 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.