2020. május 23., 16:53

Változatlan arányok Gömör keleti részén

A gömöri régió keleti részén, ellentétben például a Mátyusfölddel vagy Pozsonnyal, a magyar oktatási nyelvű alapiskolák nem számolhatnak be kiugró növekedésről. Inkább a változatlanság a jellemző, de szerencsére jelentős csökkenés sem tapasztalható az idei iskolai beíratásnál.

Először lesz két első osztályuk

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában az idén a beiratkozás messze felülmúlta a várakozást.

Míg tavaly ilyenkor 10 gyermeket írattak be az intézménybe, az idén 26-ra emelkedett a számuk! Fennállásának 23 éves történetében az intézmény így először nyithat két első osztályt.

Két gyerek esetében lehet halasztás. Juhász Edit, az iskola igazgatója kiemeli, hogy 23 éves fennállásuk óta ez lesz az első év, amikor két első osztályt nyithatnak. Nem tartanak attól, hogy később össze kellene vonni az osztályokat, hiszen a negyedik évfolyamba Szilicéről jönnek még hozzájuk társak, az ötödik évfolyamba pedig Hosszúrétről. Információi szerint Szilicén négy elsőst írattak be, Hosszúréten kettőt. A koronavírus-járvány nemcsak a beíratásra, de az oktatásra is rányomja a bélyegét. Az igazgató szerint a felső tagozatosok nagyon szépen haladnak, de az alsó tagozaton nagyon hiányzik a személyes kapcsolat.

– A kisgyerek még a tanítójának tanul, neki szeretne örömet szerezni, tőle könnyebben fogadja el az új anyagot, mint a szülőtől. Nagyon örülnék, ha legalább júniusban nyithatnánk – mondja Juhász Edit.

Három első osztály a Fábry Zoltán Alapiskolában

Tóth Lucia, a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatóhelyettese elmondja, hogy az idén 21 gyermeket írattak az iskolába. Nagy részük, 15 fő nulladik osztályba megy, 3-an elsőbe, 3 gyerek esetében pedig halasztást kértek a szülők.

Jelenleg két nulladik osztályuk van, így arra számítanak, hogy az előző tanévhez hasonlóan szeptemberben ismét három első osztályt nyithatnak.

Náluk a távoktatás hatékonysága változó. A legkisebbek közül eleinte többen kapcsolódtak be, de sok az olyan család, ahol a szülő nem segíti a gyereket, aki egyedül nem boldogul. A felső tagozaton már jobb az arány, s a távoktatás a középiskolásoknál működik a legjobban. Annak ellenére, hogy sok hátrányos helyzetű gyermekük van, bár sok erőfeszítésbe került, elérték a várt eredményt.

Pelsőcön várhatóan 14 elsős lesz

A pelsőci Dénes György Alapiskolába némileg több leendő elsőst írattak be, mint tavaly.

– Elég szépen alakultak a számok, 18 gyereket írattak be. Közülük 4-en kértek halasztást, szeptemberben tehát valószínűleg 14 elsőssel kezdjük az évet. Voltak ennél sokkal rosszabb évek is, szóval elég optimistán nézünk a jövőbe – árulja el Máté Eleonóra, az iskola igazgatója.

A pelsőci alapiskolában a távoktatásba körülbelül a diákok egynegyede nem tud bekapcsolódni, ők hetente papíron kapják meg a feladatokat, a többiek on-line dolgoznak. Máté Eleonóra hangsúlyozza, hálásak a szülőknek, akik odafigyelnek, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a távoktatásba, hiszen a kisebbek esetében szükség van a szülők aktív együttműködésére például az online kapcsolat létrehozásához, a feladatok elküldéséhez.

Szepsiben a helyzet változatlan

A szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban 13 első osztályos beiratkozó van, egyikük valószínűleg halasztani fog, tehát várhatóan 12-en kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

Az intézményben általában 10-15 között mozog az elsősök száma, tavaly szeptemberben 14-en voltak.

Nagy István igazgató szerint az online beíratás fennakadások nélkül működött, minden szülő élt ezzel a lehetőséggel. Jelenleg tart az óvodai beíratás, eddig körülbelül a helyek felét foglalták el, további öt-hat gyereket tudnak még fogadni. A gimnáziumi felvételi is zajlik, s úgy néz ki, tudnak majd első osztályt nyitni.

zilina_zapis_do_skol4031803.jpg

A Szepsi Alapiskolába az idén 70 gyermeket írattak be, egyelőre nem tudni, mennyien kezdik meg az első és hányan a nulladik osztályban a tanulmányaikat.

Öt évre visszamenőleg 60-70 között mozog a beíratott gyermekek száma, ebben az iskolaévben 4 nulladik és 4 első osztályt nyitottak, szeptemberben is ennyire számítanak, tájékoztat Sirgely Andrea, az iskola megbízott igazgatója.

Az intézményben online oktatásba nem tudnak minden gyereket bekapcsolni, az alsó tagozatosok közül soknak nincs internet-hozzáférése, a felső tagozatosoknál ez már nem annyira jellemző, náluk viszont a hajlandósággal akadnak gondok. Természetesen vannak szorgalmas tanulók, akik napról napra dolgoznak, küldik a megoldott feladatokat, de akadnak olyanok is, akik nem kapcsolódnak be az online oktatásba.

Buzitán 12 elsős lesz

A buzitai alapiskolába 12 elsőst írattak be. Kevesebbet, mint tavaly, de nem is vártak többet.

– Tudtuk, hogy az idén a buzitai óvodában nagyon kevés az iskolaköteles gyermek, a mostani szám talán még felül is múlja a várakozásokat – mondja Mohňanský Csilla, az iskola igazgatója. Hozzáteszi, az online oktatás kapcsán sok kollégája azt tapasztalja, hogy most talán többet dolgozik, mint az iskolában.

– Azzal biztatjuk egymást, hogy azokat az anyagokat, prezentációkat, videókat, amiket most elkészítünk és összegyűjtünk, a jövőben is használni tudjuk. Ez a kényszerhelyzet egy elektronikus adatbázis gyors létrehozására késztette a pedagógusokat, akik tudtak alkalmazkodni és ilyen körülmények között is megállják a helyüket.

Kassán két osztályt nyitnak

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatójától megtudjuk, hogy az intézménybe 30 gyereket írattak be. 6 szülő jelezte, hogy gondolkodik a halasztáson, és egy gyerek külföldön él.

Így arra számítanak, hogy két osztályban 23 elsős ülhet be a padba szeptemberben. Általában 20-25 között szokott lenni az elsősök száma, az idei arány tehát átlagosnak mondható.

Az igazgató megjegyzi, a diákoknak már nagyon hiányzik a személyes kapcsolat a tanárokkal és az osztálytársakkal.

– Jó ez a digitális oktatás, de éppen a lényeg marad ki, a kapcsolat. Bár digitálisan valamelyest pótolható, de azért valljuk be, nem az igazi! Ám amíg nincs más lehetőség, így is megpróbáljuk a lehető legjobbat.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/20. számában.

Megosztás
Címkék