2020. május 4., 12:26

Vajon elég érett-e a gyermek az iskolalátogatáshoz? - Krippel Éva gyógypedagógus válaszol

Az iskolaérettség minden évben újra a figyelem középpontjába kerül az iskolai beíratások idején, hiszen minden szülőt foglalkoztat a kérdés, hogy vajon gyermeke meg tud-e felelni fizikailag, lelkileg, érzelmileg vagy akár intellektuálisan azoknak az elvárásoknak, amelyeket az iskola szinte az első pillanattól támaszt vele szemben. A SzóBeszéd vendége ezúttal Krippel Éva, a Dunaszerdahelyi Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó Központ vezetője, akivel Patócs Diana beszélgetett a gyermekek iskolaérettségéről. Nézze velünk!

Videó:  ma7

Az iskolakezdés a gyermek életének egyik legjelentősebb fordulópontja. Az indulás meghatározhatja a gyermek iskolás éveit, amely a későbbiekben akár az egész életére is kihathat.

Ha éretlenül, nem megfelelő időben kezdik az iskolát, annak hosszú távú negatív következményei lehetnek: tanulási nehézség, beilleszkedési, magatartási problémák.

Bár az óvodákban szakszerű készségfejlesztés zajlik, mégsem elhanyagolható a család szerepe a gyermekek fejlesztésében. De vajon mi mindent kell tudnia egy 6-7 éves gyermeknek ahhoz, hogy felkészülten vágjon neki az iskolai életnek?

Most, a válság idején az iskolaérettség felmérése még bonyolultabb lehet, mint "békeidőben", hiszen a személyes találkozások szülővel és a gyermekkel nem lehetségesek, így a már meglévő tapasztalatok alapján vajon felmérhető-e a gyermek iskolaérettsége?

Krippel Éva a Dunaszerdahelyi Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó Központ vezetője többek között erre a kérdésre is választ adott, valamint számos érdekes tudnivalót és tanácsot osztott meg velünk a gyermekek iskolaérettségével kapcsolatban. A beszélgetés során azt is elárulta, hogy kihez fordulhatunk segítségért, ha észrevesszük, hogy a gyermekünk nincs olyan fejlettségi szinten, mint a kortársai.

Nézze velünk a SzóBeszéd legújabb adását!

Megosztás
Címkék