lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. július 15., 14:44

Újra élen a királyhelmeci gimnazisták

A WRO™ nemzetközi LEGO robotépítési és robotprogramozási tanulmányi verseny hazai nemzeti döntője júniusban Kassán zajlott. Másodízben lettek a háromból két kategóriában országos bajnokok a királyhelmeci magyar gimnazisták. Junior és senior csapatuk képviseli Szlovákiát a 2023. november 7-e és 9-e között megrendezésre kerülő panamai világdöntőn.

robotépítés - királyhelmeci gimnazisták
Dobos Gábor tehetséges diákjaival
Fotó: Molnár Gabriella

Idén több csapat versenyzett, mint az előző évadokban, de jövőre már regionális elődöntők előzik majd meg az országos olimpiát. Ahogy a királyhelmeci gimnázium igazgatója és egyben a diákok felkészítő informatikatanára, Dobos Gábor olvasóinknak elárulta, külön öröm számára, hogy a megnövekedett számú csapattal megmérkőzve is sikerült megvédeniük bajnoki címeiket.

Felelevenítette, hogy 2019-ben, amikor első alkalommal indultak, csapataik második és harmadik helyen végeztek, a verseny 2020-ban elmaradt, majd 2021-ben egy kategóriát megnyertek, a 2022-ben aratott junior és senior kategóriás győzelmüket pedig idén megismételték. 

Folyamatos fejlődés

Az, hogy egymás után harmadszor országos bajnokok, már nem lehet véletlen, hazai viszonylatban ezt a címet már nehéz lesz elvenni tőlük. A nemzetközi bírók elmondták, hogy a senior csapat tagjai olyat tudnak európai viszonylatban, amit nagyon kevesen. Az általuk elért pontszámra rajtuk kívül még 2-3 csapat képes.

Ez egy nagyon erős motiváció számukra, jóleső érzés, hogy a téli világversenyen esélyesek egy előkelő hely megszerzésére. Tudják, hogy megvan bennük a lehetőség, a nyári pihenést követően sokat fejlesztik még magukat, hogy legjobb formájukat hozhassák a novemberi megméretésen. 

A seniorok nem sokkal az országos verseny előtt jöttek rá arra, mi is volt az a robotprogramozási-technika, aminek következtében a tavalyi németországi világversenyen a robot egyhelyben forgott, időt és pontokat is veszítve. Most a junioroknál viselkedett ugyanígy, amire a tavalyi tesztelések alatt sokáig próbáltak rájönni, mindhiába. Ha már akkor megoldódott volna a rejtély, sokkal jobb helyen is végezhettek volna Hamburgban.

Az idei országos döntőn a juniorok kiemelkedtek a többi csapat közül, a második körben kimagasló pontszámot hozva. Míg mások egy-egy részfeladatot próbáltak megoldani, addig a királyhelmeciek komplex megoldásokkal rukkoltak elő, aminek következtében az univerzálisan összeállított autonóm robotjaik az összes feladat megoldására alkalmasak voltak.

robotépítés - királyhelmeci gimnazisták
A Junior Rubikonból Dobos Emma magyarázza a feladatot
Fotó:  Molnár Gabriella

Ahogy tanáruk mondja, bőven van még hova fejlődniük, kihívás számukra, hogy a közeljövőben a junior csapatban rejlő egyéni képességeket csiszolgassák. 

A nyári tábort követően a két csapat összeül, és elgondolkoznak azon, min tudnának javítani, hol tudnának még pontokat gyűjteni. A seniorok kitűzött célja egy másodperccel jobbnak lenni, és ahogy Sohajda Ákos kiegészíti tanára gondolatait, biztosra hozni a már meglévő eredményüket.

Dobos Gábor a szót átvéve magyarázza, hogy állandóan tanulnak, egy olyan fejlődési fázison mennek keresztül, amit a klasszikus oktatás nem tud megadni, képességeik a versenyre való felkészüléssel, illetve az azon való részvétellel csiszolódik.  Ahogy mondja, az idei országos versenyen is újabb tapasztalatokkal gazdagodtak, amik jól jönnek majd a nemzetközi versenyen.

Nagyon magasra tették a lécet, mert tudják, nem megugorhatatlan. A nemzetközi bírák úgy vélték, a királyhelmeci gimnazistákban megvan a képesség, hogy a világ legjobbjai közé kerüljenek.

A 30 éves magyarországi Edutus Egyetem irányítja Közép-Kelet-Európában a regionális és az országos döntők lebonyolítását, így a királyhelmeciek számára is komplex értékelést tudtak adni, hogyan is állnak a versenyzők. Édes teher számukra annak tudata, hogy jó irányba haladnak, töretlenül fejlődnek. 

Új kreatív Lego-birodalom

Dobos Gábor a tavalyi világversenyről hazatérve elhatározta, hogy támogatja az iskolája két sikeres csapatát és egy új, külön gyakorlótermet rendezett be számukra. Ez az előzőnél is kreatívabb birodalom, hasonló felszereltséggel, mint a TV-ben látható IT szektor ágazataiban tevékenykedő cégeké. A két professzionális Lego-asztal mellett függesztett hintaszékekben gondolkodhatnak a megoldásokon a bodrogközi magyar fiatalok. 

Minden évben a WRO világversenyt rendező országgal kapcsolatosak a megoldandó robotépítési és robotprogramozási feladatok témái. Így az idén a junioroknak a Panama-csatornán keresztül internetes kábelek bekötését, szerverek javítását kell megoldaniuk, a senioroknak pedig a dokkban parkoló teherhajót kell autókkal teli konténerekkel, üzemanyaggal megrakni.

robotépítés - királyhelmeci gimnazisták
A Senior Roboys-ból Sohajda Ákos szemlélteti a rakodóhajóhoz épített autonóm robotjuk különlegességeit
Fotó:  Molnár Gabriella

A tavalyi világbajnokságon átélt hangulat annyira lelkesítette a két csapatot és tanárukat, hogy nagy lendülettel indultak neki az újabb kihívásnak, mert ismét szerették volna átélni a világverseny izgalmát. Mint mondták, maximálisan megértik az élsportolókat, ez akár egy jó értelemben vett hasznos „drognak” is nevezhető.

Szakember is segít

Visszatérve a hazai bajnokságra, a felkészítő tanár megemlíti, hogy a verseny másnapján elhívta a diákokhoz az iskolapszichológust egy közös elemzésre. Abból inspirálódott, hogy a sportolókat szakemberek segítik a siker és a kudarc feldolgozásában, és a siker után bizony mindannyian nehezen aludtak. Egy hasonlattal élve Dobos Gábor úgy fogalmazott, hogy a kassai verseny során lesüllyedtek a pokol mélyére is, hogy aztán a végén feljöhessenek a mennyországba. A három tesztkörből a két legjobb pontszám összege adja a végeredményt. 

A senior csapatnak az első köre jól sikerült, bár saját magukkal elégedetlenek voltak, mert tudták, hogy többre is képesek. A második kör rosszabb lett, a kordonon kívül elzárva, a diákok gesztusaiból tanárként azt látta Gábor, hogy kerülik vele a szemkontaktust, összepakoltak és mintha feladták volna, nem indulnak a záró körben. Felkészítőként maga is kész ideggóc volt, annyit sikerült megtudnia a bíróktól, hogy egy technikai probléma adódott, amit nem tudnak megoldani diákjai. A tízes listán lecsúsztak a hatodik helyre. Mélypontjukon tovalendülve sikerült a galibát kiküszöbölniük, megrázták magukat és a robotjuk maximális ponttal futotta utolsó, sorsdöntő körét.

Állva tapsolt nekik mindenki, mert Szlovákiában még nem láttak ilyen teljesítményt, s így, az összesített pontszámuk alapján az első helyre kerültek. 

A komoly házi feladat

Elkezdték az adományok gyűjtését, mert ugyan jó érzés a győzelem, az országos bajnoki címmel még nem jár anyagi jutalom. Országos tehetséggondozó program, rendszerszintű forrás nincs. Saját maguknak kell előteremteniük panamai utazásuk teljes költségét, amit ugyan egyelőre még csak számolgatnak, de jó pár ezer euróra rúg majd. Az időeltolódásból adódó akklimatizálódás miatt eleve pár nappal hamarabb szükséges kiutazniuk.

Aki bármilyen összeggel, akár csak egy kávé vagy egy fagylalt árával is szeretne hozzájárulni a keleti végek fiatal magyar tehetségeinek panamai útiköltségeihez, megteheti azt az SK13 0900 0000 0005 5188 8835 számlaszámon. A megjegyzés mezőbe tüntessék fel, hogy PANAMA. Mint tudjuk, sok kicsi sokra megy!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/27. számában.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.