2021. szeptember 17., 16:03

Új akadémiai év, új kihívások a Selye János Egyetem előtt

Ünnep volt a mai nap a komáromi Selye János Egyetem számára. Nemcsak az új akadémiai évet nyitották meg, de beiktatták hivatalába Juhász György rektort, és a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar, valamint a Református Teológiai Kar dékánjait is. Szokás szerint sor került az elsős hallgatók eskütételére, és a Rektori Díjak is gazdára találtak.

Selye tanévnyitó
Fotó: Katona Tamás

A tavalyi online tanévnyitót követően idén már hagyományosat tartottak az egyetem aulájában. Igaz, a járványhelyzet miatt csak korlátozott számban lehettek jelen vendégek és diákok. A jeles eseményt megtisztelte részvételével Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke, Pető Tibor, Magyarország nagykövete, számos hazai és külföldi egyetem képviselője, a felvidéki magyar közélet ismert szereplői.

Selye tanévnyitó
Fotó:  Katona Tamás

Az egyetem vezetőségének ünnepélyes, taláros bevonulását és a vendégek köszöntését követően beiktatták hivatalába Juhász Györgyöt, az egyetem régi-új rektorát, akit  az akadémiai szenátus jelölése után 2021. február 1-i hatállyal nevezett ki  Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság köztársasági elnöke, és aki a következő négy évben is irányítani fogja ezt a fontos oktatási intézményt.

Tanévnyitó beszédében Juhász György beszélt arról, hogy bár a koronavírus-járvány igencsak rányomta bélyegét az elmúlt akadémiai évre, sikerekben nem volt hiány. Ezeket fel is sorolta, külön kiemelve a minőségbiztosítási eljárás kialakítását egyetemükön, ami, mint elmondta

rendkívül igényes és összetett folyamat hatalmas odafigyelést, rengeteg időt és ráfordítást kíván egyetemünk oktatóitól.”

Fontos célként nevezte meg, hogy a következő akkreditációs megmérettetésben már egy stabil alapokon nyugvó, működő minőségbiztosítási rendszert tudjanak felmutatni, amihez kérte minden oktató hozzájárulását.

Selye tanévnyitó
Fotó:  Katona Tamás
Juhász György évnyitó beszéde a sikerekről és az új kihívásokról szólt

A beruházások közül kiemelte a Sirály 1 kollégium külső nyílászáróinak és külső homlokzatának felújítását, amelyre közel 600 ezer euró támogatást kaptak a Szlovák Oktatásügyi Minisztériumtól, és átadtak egy teljesen felújított informatikai termet is, amit a hallgatók a járvány miatt csak idén tudnak birtokba venni.

A rektortól megtudtuk, hogy az egyetemre 1865-en iratkoztak be, és azt is, hogy tavaly 452 végzős hallgatójuk volt. Az egyetemistákhoz intézett szavaiban reményét fejezte ki, hogy

a vírushelyzet a későbbiekben lehetővé teszi a hallgatóink jelenléti formában történő oktatását, hiszen az oktatók és a hallgatók, de a hallgatók egymás közti személyes kapcsolatát sem pótolhatja semminemű pótmegoldás.”

Az akadémiai évet a Selye Egyetem a bizonytalan járványhelyzet miatt hibrid oktatási formában kezdi, ami azt jelenti, hogy

azok az előadások, amelyeken több mint 40 hallgató vesz részt, távoktatás formájában valósulnak meg; a további, tehát a 40 résztvevőnél kisebb létszámú előadások, a szemináriumi és gyakorlati órák jelenléti formában”.

A levelező tagozat hallgatói online oktatásban részesülnek. Juhász György egyúttal oltásra buzdította a hallgatókat, mert ez biztosíthatja, hogy a közvetlen emberi kapcsolatok a hallgatók és az oktatók között zavartalanul fent maradhassanak.

Selye tanévnyitó
Fotó:  Katona Tamás
Az elsősök is letették az esküt

Grendel Gábor rövid beszédében az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta óvodától egészen az egyetemig, és kiemelte, hogy ebben nélkülözhetetlen szerepe van a Selye János Egyetemnek.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere arról beszélt, hogy az ingyenes tömegközlekedéssel és az új buszmegálló kialakításával a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar épületénél is az a céljuk, hogy Komárom olyan egyetemi várossá váljon, ahol minden hallgató jól érzi magát.

A szeptember 17-ei ünnepélyes akadémiai évnyitón beiktatták hivatalába Csiba Pétert, a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar, valamint Somogyi Alfrédot, a Református Teológiai Kar új dékánját. 

A jelentős tudományos munkát végzett oktatóknak átadták a Rektori Díjakat.

Selye tanévnyitó
Fotó:  Katona Tamás
Csiba Péter és Somogyi Alfréd dékánok

Zárásként pedig letették az esküt az elsőéves hallgatók is, akik számára mától új időszámítás és feltehetően fiatal felnőtt életük legszebb évei következnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.