2021. október 18., 18:36

Tudományos elismerés a Selye János Egyetem kutatóinak

Újabb tudományos sikert könyvelhet el a komáromi Selye János Egyetem. Šimon Baranyai Tímea, az egyetem oktatója az első szerzője annak a Juraj Bujdak professzorral, Táňa Sebechlebská docenssel és Mészáros Róbert professzorral közösen jegyzett tudományos munkának, amelyet az angol kémiai társaság fizikai-kémiai szaklapja, a Physical Chemistry Chemial Physics a 2021-es év legjobb fizikai-kémiai cikkei közé választott (hot papers 2021). A Physical Chemistry Chemial Physics a világ két vezető fizikai-kémiai folyóiratának az egyike.

selye-egyetem-kemiai-labor
Fotó: Selye János Egyetem

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Kémia Tanszéke Nanokémiai és szupramolekuláris laboratóriumában végzett kutatásokra építő munka a Selye János Egyetem, a pozsonyi Komenský Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia és a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem szakmai együttműködésével született.

A cikk kis festékmolekulák réteges szilikát nanorészecskék felületén történő asszociációjának mechanizmusáról szól és elsőként értelmezi ezen (illetve a természetben is előforduló hasonló) folyamatok lassú kinetikáját.

A szerzők két párhuzamos diffúziós folyamatot azonosítottak, amelyek a festék molekulák oldalsó (felületi), illetve a részecskék közötti diffúziójához rendelhetők. A munka döntő fontosságú lehet az adszorbeált molekulák nem kovalens asszociációjának megértésében a természetben lezajló folyamatok esetén is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.