2022. október 10., 18:48

Tisztújítást tartottak az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmányában

Megtartotta tisztújító közgyűlését a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Galánta-Vágsellye Területi Választmánya. A konferencián részt vett Fekete Irén, a szervezet országos elnöke is, aki hangsúlyozta, a nyár folyamán olyan cselekvési tervet építettek a felvidéki oktatásba, amelyet az SZMPSZ teljesíteni tud. Az egyik legnagyobb területi választmány elnöke Narancsík Szilvia, a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola igazgatója maradt.

SZMPSZ Galánta
Fotó: Szomolai Andrea
Tisztújítást tartott az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Galánta- Vágsellye Területi Választmánya (TV) október 10-én tartott közgyűlést a Pázmány Péter Alapítvány székházában Galántán. Az alapszervezetek képviselőit és az intézményvezetőket Narancsík Szilvia, a TV elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Fekete Irénnek, az SZMPSZ országos elnökének, aki hangsúlyozta, nagy örömmel megy a területi választmányok üléseire. Értékes dolog az, hogy a szervezet tagjai tenni akarnak, szerveznek, tájékoztatnak, továbbképzik magukat a felvidéki oktatás és nevelés érdekében.  

SZMPSZ Galánta
Fotó:  Szomolai Andrea
Tisztújítást tartott az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya. Fekete Irén gratulál Szetyinszký Veronikának
Nincs még befejezve a munka…

„A legnagyobb érték a közösségért végzett munka, saját szakmai területünkön ez az oktatásügyet, az iskolát jelenti. Mi erre esküdtünk fel, a felvidéki magyar nyelvű oktatásra, annak megtartására, színvonalának emelésére, hogy a szülőkkel, gyerekekkel együtt jobb, minőségi iskolát építsünk. Ez a mi küldetésünk. Én nagyon szeretem ezt a munkát végezni és örömmel végzem. Rengeteg megkezdett projekt és pályázat vár még befejezésre” – mondta Fekete Irén, aki 2018-ban lett az SZMPSZ országos elnöke és a következő országos tisztújításon is szeretné megmérettetni magát.

Az elmúlt négy évben a folytonosságot megtartva az országos és egyéb rendezvényeket tovább gondolva több új programot, projektet valósított meg a szövetség, a tanulmányi diákversenyeket online is megtartották a vészterhes időkben, illetve hiánypótló munkafüzetek kiadásán dolgoznak.

Fekete Irén elárulta, széles kapcsolatrendszert alakított ki az intézményekkel, a hazai Oktatási Minisztérium munkatársaival, a háttérintézmények és civil szervezetek vezetőivel, az anyaország kormányával, a Nemzetpolitikai Államtitkársággal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Kárpát-medence valamennyi pedagógus szövetségével. Mindezeknek nagyon jó hasznát vette a szövetség az eltelt négy év alatt és a világjárvány idején is.

A munka legyen bárminemű, a cél ugyanaz volt: segíteni, támogatni, felemelni, gazdagítani a szlovákiai magyar oktatást és a szlovákiai magyar pedagógust. Megkezdtük a felvidéki magyar oktatás stratégiájának kidolgozását is. A stratégiai célokat úgy fogalmazzuk meg, hogy azokat az SZMPSZ teljesíteni tudja”

– hangsúlyozta Fekete Irén.

SZMPSZ Galánta
Fotó:  Szomolai Andrea
Tisztújítást tartott az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya. Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke
Anyagilag jól áll a területi választmány

Fekete Irén köszöntő beszédét a tisztújítás követte.

A Galánta-Vágsellye Területi Választmány elnöke Narancsík Szilvia maradt. Alelnökei Radványi Adél és Manó Ivett lettek. Az ellenőrző bizottság tagjai Fördős Gyula, Serczel Mónika és Fülöp Leona lettek. Országos elnöknek Fekete Irént jelölte a területi választmány. Országos alelnöknek pedig Vörös Máriát és Hack Lászlót. Az SZMPSZ tizenötödik országos tisztújító ülésére november 5-én kerül  sor Rimaszombatban. A Galánta – Vágsellye területi választmány hat küldöttet küldhet az országos tisztújító kongresszusra.

Narancsík Szilvia elmondta, a járvány miatt nehéz két év áll a területi választmány mögött, de hálás azért, hogy online formában is tartották a kapcsolatot az iskolák. Anyagilag jól áll a területi választmány, hiszen a járvány alatt nem lehetett rendezvényekre költeni, így nagy odaadással várják az aktív, kreatív, szervezőkész kollégák ötleteit.

Köszönet nekik

Fekete Irén és Narancsík Szilvia a területi konferencia alkalmából köszöntötték a 42 év katedrán töltött év után nyugdíjba vonuló Szetyinszký Veronikát, aki sokáig volt a Galánta-Vágsellye Területi Választmány elnöke. Szetyinszký Veronikának a gyermekek, tanulók oktatása, nevelése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréséül nyugállományba vonulása alkalmából a magyar kormány belügyminisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel gratulált, amelyet a galántai konferencián Fekete Irén adott át nyugdíjba vonuló kollégájának.

A gratulációk sora ezzel nem ért véget, szeretettel köszöntötték a funkciójától megváló Berky Angelikát, aki évekig volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége–Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke. Kollégáitól ajándékba egy csodás „meseszoknyát” kapott, utalva arra, hogy Angelika a Cseperedő program mozgatórugója és szíve a Felvidéken.

A Mentor TT és az SZMPSZ

Narancsík Szilvia kiemelte, a területi választmány jó kapcsolatban van a Mentor TT szervezettel, amely különféle természettudományi előadásokat szervez tanulók számára. Újításnak számít, hogy az alapszervezetek papír alapú igazolványait felváltotta a digitális igazolvány. A területi választmány elnöke összegezte az elmúlt négy év mind az iskolákat, mind az óvodákat érintő eseményeit. Hangsúlyozta, nagyon jók a gyakorlati továbbképzések, a honismereti kirándulások és a tudomány és játék foglalkozások, amelyeknek az SZMPSZ mindig társ- vagy főszervezője. A szervezet támogatja majd az Anyanyelvi vetélkedőt, a Kincskeresők konferenciát, amelyre november 9-10-én kerül sor.

SZMPSZ Galánta
Fotó:  Szomolai Andrea
Tisztújítást tartott az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya. Pék László beszámolója a Mentor TT tevékenységéről

A területi választmánynak két bevételi forrása van, a tagdíjakból és Nagyszombat megye pályázataiból. A 2022-es évben Nagyszombat megye 2500 euróval támogatta a szervezet működését. A TV ebben az évben 250 euróval támogatta az ukrajnai, a kárpátaljai társszervezeteket, valamint segítséget nyújtott a nagyszelmenci alapiskolának a menekülthullámban.

A Mentor TT tevékenységéről Pék László számolt be a területi választmány konferenciáján. A természettudományi társulás segíti a diákokat és a pedagógusokat a különböző előadásokra való eljutásban. A diákoknak évente természetjárást és táborokat szerveznek a természettudományok témakörében. A Kincskeresők és a Mentor TT programjaival kapcsolatban Szanyi Mária, a Kincskeresők szíve és kitalálója számolt be. A Mentor TT első képzésére a 2022/2023-as tanévben október 11-én kerül sor, témája a Vulkán Tehetségtársulás által előadott önismereti tréning. A négy embertípus elemzésére kerül majd sor.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.