lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. szeptember 28., 09:45

Te hogyan oktatsz? – pedagógiai tréning a Selye Egyetemen

Egészségtudományok pedagógiai innovatív digitális fejlesztése címmel szeptember 22-26 között ötnapos angol nyelvű pedagógiai tréninget tartottak a komáromi Selye János Egyetemen. A Covid idején új kihívások elé került a felsőoktatás is és mivel a partnerintézmények mind érdekeltek az egészségtudományok, egészségnevelés témakörében, ezért olyan együttműködést alakítottak ki, ahol egymást tanítják a náluk már bevált módszerekre, megosztják tapasztalataikat és egymást segítik a konkrét tréningekkel.

pedagógiai tréning a Selye Egyetemen
Galéria
+2 kép a galériában
3D modellezés bemutató
Fotó: Selye János Egyetem
Ez nem ez első ilyen rendezvény volt, egy hasonlóra nyáron Marosvásárhelyen más sor került, és ez a második zajlott egyetemünkön, a pedagógiai módszerekre fókuszálva. Lesz még egy digitális szemléltetéstréning is Nyírágyházán októberben, valamint az integrált e-learning és e-oktatási rendszerekről januárban Eperjesen is.

Partnereink a Debreceni Egyetem, az Eperjesi Egyetem, a Sapientia Egyetem, illetve a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület. Így öten szorosan együttműködünk és ennek köszönhetően további kollégákat sikerült bevonnunk minden intézményből”

– tájékoztatta portálunkat Nagy Melinda, a Selye János Egyetem rektorhelyettese, a rendezvény főszervezője.

A tréningnek otthont adó komáromi egyetemről a tanárképző kar hat oktatója – Török Tamás, Darvay Sarolta, Puskás Andrea, Takáč András, Lengyel-Marosi Renáta és Nagy Melinda – adott elő. A tréningen 38 oktató vett részt, közülük 26-an más partnerintézményből érkeztek, a többiek pedig a Selye Egyetem munkatársai voltak.

pedagógiai tréning a Selye Egyetemen
A tréning három oktatója
Fotó:  Selye János Egyetem

Nagy Melinda szerint azért is jók az ilyen alkalmak, mert közös gondolkodásra serkentik a résztvevőket, miközben tapasztalataikat, módszereiket is megosztják egymással.

Bár a Covid miatti bezártságot nem kívánjuk vissza, de azért voltak előnyei is az online oktatásnak, mert olyan módszereket sikerült bevonni, kipróbálni, amelyek hasznosnak bizonyultak és szeretnénk a jövőben is alkalmazni. A távoktatás váratlanul ért mindenkit. Ám ahhoz képest, hogy korábban senki sem gondolta, hogy az egyetemi oktatás megvalósítható ilyen formában, a kényszer szülte, mégis végül pozitív eredménnyel zárult. Nem kellett felfüggeszteni az oktatást, az egyetem online folytathatta tevékenységét, a hallgatóknak sem kellett évet halasztaniuk.

Az is igaz, hogy kicsit nagyobb odafigyelést igényelt ez a részükről, a pedagógusok számára pedig több munkát jelentett. A távoktatás során rá kellett jönnünk, azok a módszerek, amelyek a jelenléti oktatásban működnek, az online térben általában már nem. Nem olyan gyors a visszajelzés, másképpen kell motiválnunk a hallgatókat. A gyakorlati oktatást viszont nem lehet teljes egészében átvinni az online térbe, azt meg kellett oldanunk jelenléti formában”

– mondta a rektorhelyettes.

pedagógiai tréning a Selye Egyetemen
A tréning résztvevői a biológia tanszéken
Fotó:  Selye János Egyetem

Hozzáteszi még, a kollégák most már sokkal felkészültebbek és szívesen osztják meg tapasztalataikat, amihez sok szakirodalmat is elolvastak. Felméréseket is végeztek a hallgatók között a módszerek hatékonyságáról és arról, hogy ők miként élték meg ezt az időszakot. Ezekből a tapasztalatokból merítettek a tréning oktatói.

pedagógiai tréning a Selye Egyetemen
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.