2021. május 4., 15:10

Távoktatásban, online államvizsgákkal fejezi be az akadémiai évet a Selye Egyetem

Amire tavaly ősszel még csak kevesen gondoltak, az sajnos valóra vált. Egyetemeink zöme szinte az egész 2020/2021-es akadémiai évet az online térben „töltötte”. Bár a járványhelyzet az utóbbi hetekben jelentősen javult és a korlátozások közül is sokat feloldottak, a felsőoktatásra ez már nincs nagyobb hatással, hiszen a nyári szemeszterből csupán alig pár nap van hátra. Május közepén kezdődik a vizsgaidőszak és az államvizsgák ideje.

Juhász György rektor
Fotó: Pézman Zoltán

„Már nem térünk vissza a jelenléti oktatásra. A Covid-automata szabályai szerint ugyanis, hiába van rózsaszín fázisban a Komáromi járás, az egyetemek nem térhetnek vissza a jelenléti oktatásra és kollégiumaik nem nyithatnak ki.”

Éppen tegnap egyeztettünk a karok képviselőivel, ahol arra az elhatározásra jutottunk, hogy a jelenléti oktatást már elengedjük.”

„Az egyetemek és a Közegészségügyi Hivatal képviselői közötti megbeszélésen pedig nemrég arról esett szó, hogy a diákszállókat csak nagyon specifikus esetekben lehetne megnyitni, a járványügyi előírások szigorú betartásával. Ez főleg azokat az egyetemeket érinti, ahol külföldi, távoli országokból érkezett tanulók is laknak, ez pedig nem a Selye János Egyetem esete. A kollégiumunkból való kiköltözésre egyébként már megvan a lehetőség. Felújítási munkálatok kezdődtek az épületen, ezért is indokolt a mielőbbi kiköltözés. A külső burkolatok hőszigetelése és a nyílászárók felújítása folyik, amire a szlovák oktatási minisztériumtól 450 ezer eurós támogatást kaptunk” – tájékoztat Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora.

Az egyetemi oktatók külön kategóriában történő beoltására nem került sor, annak ellenére sem, hogy a Szlovák Rektori Konferencia ezt határozatban kérte az illetékes miniszterektől. Ezért aztán az oktatók a virtuális várótermen keresztül jutnak oltáshoz.

A rektor bízik abban, hogy őszig a hallgatók nagy része is átesik a védőoltáson, mert az nagyban megkönnyítheti a normális tanévkezdést.

A május és a nyár az államvizsgák időszaka is, ami már tavaly is online formában zajlott, és idén sem lesz másként.

Egyelőre úgy tervezzük, a karokkal egyeztetve, hogy a mesterszintű államvizsgák online formában lesznek megtartva, az alapképzést befejezők államvizsgáiról pedig később születik döntés.”

„Mivel azokra később is kerül sor, nem kizárt, hogy a járványhelyzet addigra már lehetővé teszi a jelenléti formát is. Számunkra is örvendetes, hogy a határok átjárhatósága már jobb, tehát, ha szükséges lenne, a magyarországi hallgatók vagy tanárok már könnyebben eljutnának egyetemünkre” – tudjuk meg a rektortól, aki azt is hozzáteszi, minden attól függ, hogy a következő időszakban mit „engedélyez” a Covid-automata.

Március 10-től a Selye János Egyetemen is felfüggesztik az oktatást
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó

Mivel jóformán az egész akadémiai évben távoktatás folyt, a rendes vizsgák is ilyen módon lesznek a nyári szemeszterben is.

Nem szeretnék ugyanis növelni a mobilitást, s az ezzel járó kockázatot. Inkább arra összpontosítanak, hogy ősszel egy viszonylag normális akadémiai évet kezdhessenek.

Tavaly ősszel csak három hétig folyt jelenléti oktatás az egyetemünkön, ami nemcsak a hallgatóknak volt megterhelő, hanem az oktatóknak, az egyetem és a karok vezetésében részt vevőknek, valamint a munkatársainknak egyaránt. Egyik napról a másikra kellett áttérnünk a távoktatásra, kihívásokkal teli időszakot tudhatunk magunk mögött. Köszönet a helyátállásért a kollégáknak és bízzunk abban, hogy szeptembertől már nyugalmasabb időszak jön és visszatérhetünk a rendes kerékvágásba”

– teszi hozzá az egyetem vezetője.

Megosztás
Címkék