Tanévkezdés – egy kicsit másképp?

2020. augusztus 6., 11:19
ma7

Néhány hét múlva több tízezer diák tér vissza az iskola padjaiba. Az elmúlt időszakban azonban megnövekedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A Nový Čas hírportál az oktatásügyi miniszternél arról érdeklődött, hogy a minisztérium hogy készül az iskolanyitásra.

iskola koronavírus
Fotó: TASR / AP
Illusztrációs felvétel

Branislav Gröhling  oktatásügyi miniszter a közegészségügyi dolgozókkal együtt olyan tervet készít, amellyel a második hullámra készülnek fel.

A tervezetet augusztus 18-án akarják közzé tenni. A dokumentumban többek között benne lesz, hogy a tanároknak milyen óvintézkedéseket kell betartaniuk, ha a második hullám berobban.

A járvány sújtotta területeken szigorú intézkedéseket foganatosítanak, és szélsőséges esetben az iskolákat is  bezárják. Azokban a régiókban, ahol nem alakulnak ki járványgócok, a szokásos menetrendben fognak működni az iskolák, de szigorított higiéniai előírások mellett.

Nem akarjuk ugyanis megélni az iskolák országos bezárását, mint ahogy az márciusban volt”

– hangsúlyozta a miniszter.

Pavel Ondek, az oktatási szakszervezet vezetője támogatja a miniszter tervét, de részletesebb információi nincsenek. Ondek elmondta, minden attól függ, hogy a járványhelyzet milyen mértékben növekszik.

Az szakszervezeti vezető hozzátette, hogy szoros együttműködést terveznek az iskolaügyi minisztériummal, prioritásként említette a tanárok teljes béreinek a  kifizetését.