2020. augusztus 30., 16:38
Frissítve: 16:04

Szepsiben tartották a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóját

Az idén a Szepsi adott otthont a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségének, amelyet immár huszadik alkalommal rendeztek meg.

Galéria
+20 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A tanévnyitó ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, Gábor Bertalan római katolikus esperes-plébános, Molnár Árpád református lelkész és Gočík József görögkatolikus parókus részvételével.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett, már két évtizede hagyomány, hogy az SZMPSZ mindig más-más helyszínen tartja a rendezvényt. A tanévnyitókon általában nem hátrafelé tekintenek, inkább az előttük álló feladatokra koncentrálnak, de az elmúlt, rendkívüli tanév emlékezetes marad. Rámutatott, a koronavírus-járvány számtalan kihívás elé állította a pedagógusokat, a szülőket és a tanulókat, s a nehézségek ellenére tudatosabban, felkészültebben várják a tanévkezdést.

_dsc4891.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
A szlovákiai magyarságnak az a küldetése, hogy tisztességgel helytálljon, identitását, anyanyelvét, kultúráját, hagyományait megőrizze és továbbadja az utókornak”

– emelte ki.

„Egy iskola csak úgy lehet sikeres, ha a szülők ott állnak a gyermekeik mellett minden nap, segítik a munkánkat, és már meggyőződtek arról, hogy az egyetlen út a felemelkedéshez a minőségi magyar oktatás, tanulás” – fűzte hozzá Fekete Irén, majd megnyitotta a 2020/2021-es tanévet.

img_20200830_110955.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Legyünk segítői és támaszai egymásnak

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét Hack László, az SZMPSZ alelnöke tolmácsolta. Az államtitkár levelében rámutatott, egy megpróbáltatásokkal teli időszak áll mögöttünk, de most a pedagógusok, a diákok és a szülők újra az iskola falain belül találkozhatnak.

A nemzetet egy családhoz hasonlította, amelyet a tagjai tartanak össze. Kiemelte, határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs, egyetlen nagy szervezet.

Nincs olyan települése, közössége nemzetünknek, amelyhez az elmúlt tíz évben valamilyen módon az anyaország ne jutott volna el”

– hangsúlyozta levelében Potápi Árpád János.

Az államtitkár azt kívánta, hogy ebben a tanévben a pedagógusok, a diákok és a szülők körülményektől függetlenül legyenek segítői és támaszai egymásnak. Végezetül köszönetet mondott, majd jó egészséget és kitartó munkát kívánt mindnyájuknak a 2020-2021-es tanévre.

Kincs, hogy gyermekeink anyanyelvükön tanulhatnak

Filip Mónika, az oktatási minisztérium államtitkára köszöntötte a résztvevőket és tolmácsolta a tárcavezető üdvözletét. Kiemelte, a magyar iskolák a szlovákiai oktatási rendszer kulcsfontosságú részét képezik, s mindent megtesznek azért, hogy támogassák őket. Kincsnek nevezte azt, hogy gyermekeink anyanyelvükön tanulhatnak, olyan kincsnek, amit őrizni és ápolni kell.

_dsc4913.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Az előző évekhez hasonlóan az idén is bemutatkoztak a magyar iskolába induló elsős gyermekek. A rendezvényen átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket, amelyet az idén 32 pedagógusnak ítéltek oda, valamint a pályakezdő pedagógusokat is bemutatták.

A magyar diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek szánt üzenetet Kozsár Julianna, a Szakkay József Szakközépiskola nyugalmazott pedagógusa tolmácsolta. A tanuló ifjúságnak azt, ne kérdezzék, miért kell bizonyos dolgokat tanulniuk, inkább fogjanak hozzá a tanuláshoz. A pedagógusokat türelemre intette, hisz nehéz a helyes értékrendet elültetni a gyerekek fejében, a nevelés hatékonysága pedig legtöbbször csak évek, néha évtizedek múltán válik láthatóvá. A szülőket emlékeztette, a gyerekek szellemi fejlődésének záloga az anyanyelvünk és a kultúránk, s nem kell őket félteni, mert jó kezekben lesznek.

Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.