2020. augusztus 25., 12:23

Rendkívüli módon indul a tanév, de bízzunk abban, hogy rendes kerékvágásban folytatódhat

Az első becsengetésig már csak néhány nap van hátra. Az iskolák ezen a héten finislenek az új tanév előkészületeivel, ami jóval szigorúbb feltételek között kezdődik, mint eddig megszoktuk. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke pedig már az augusztus 30-ai országos tanévnyitó előkészületeire fókuszál, amire ezúttal Szepsiben kerül sor. A tanévnyitót portálunk, a ma7.sk élőben közvetíti.

„Rendkívüli fél évet tud maga mögött az oktatásügy. Nemcsak az iskola költözött az online térbe, de szövetségünknek is rengeteg rendezvénye, konferenciája maradt el a koronavírus miatt. Hosszú idő után az országos tanévnyitó lesz az első nyilvános rendezvényünk. Ezt nem szerettük volna kihagyni, mivel jubileumi, már huszadik éve tartjuk. Az új tanévvel mi is és az összes magyar iskola új lapot kezd” – mondta megkeresésünkre az SZMPSZ vezetője.

Hozzátette, minden felvidéki magyar iskolában tartanak tanévnyitót, ha nem is hagyományos módon. Sajnos, lesz néhány olyan iskolánk, ahol idén nem ülnek be kiselsősök az iskolapadokba, s vannak intézmények, amelyek hajszál híján kerülték el a bezárást (pontos adatok szeptember 15-e után várhatók – a szerk. megjegyzése).

Azt is tudjuk, hogy mindenkiben van most egyfajta félelem, a szülőkben és pedagógusokban egyaránt. Ugyanakkor ott van a remény is, hogy a megfelelő járványügyi intézkedések mellett is lehet majd rendesen oktatni. Arra ugyanis rájöttünk az elmúlt hónapok során, hogy a digitális oktatás csak egy eszköz, a pedagógus nem helyettesíthető. A diák-tanító viszony, főleg alsó tagozaton, alfája és omegája a sikeres oktatásnak.” 

Abban biztos vagyok – több iskolaigazgatóval folytatott beszélgetés után –, hogy pedagógusaink mindent be fognak tartani annak érdekében, hogy zökkenőmentesen induljon az új tanév, igazodnak az oktatási minisztérium utasításaihoz, s az ún. szemafor szerint fognak eljárni” – tette hozzá.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy egyetlen magyar oktatási intézményt sem kell majd a koronavírus miatt teljesen bezárni. S hogy a szülők zöme felelősségteljesen viselkedett és idén nyáron nem utaztak a veszélyzónába tartozó idegen országokba.

Abban bízunk, hogy két hét után visszaállhat a maszk nélküli élet az iskolákban. Nehéz elképzelni például a nyelvtanulást, vagy éppen a gyakori vízivást maszkviselet mellett, akárcsak azt, hogy az egészségi gondokkal küszködő tanulók számára ez mennyire megnehezítheti a mindennapokat.” 

Ami pedig nem kis logisztikát igényel, az a napközi otthonok működtetése lesz. Nem keveredhetnek ugyanis több évfolyam gyermekei. A nagyobb iskolában ez talán még könnyebben megoldható, mint egy kicsiben. Egy biztos, az intézményvezetőkre, a pedagógusokra emiatt is újabb pluszfeladat hárul” – összegzi a következő napokban várható nehézségeket Fekete Irén.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.