2022. november 10., 18:24

Regionális matematikaverseny Szőgyénben

Hatodik alkalommal rendezték meg a versenyt a régió kisebb iskolái számára. 12 iskola fogadta el a meghívást 41 versenyzővel.

matekverseny Szőgyén
Fotó: Bokor Klára

A regionális matematikaversenyt az iskola 2015-ben indította útjára Könözsi Éva matematikatanár kezdeményezésére. A tanító néni tavaly vonult nyugdíjba, de ennek a versenynek a kérdéseit még ő állította össze.

A kiértékelést és a verseny további fenntartását már Polák Péter, az iskola matematika-fizika szakos tanára vállalta magára.

matekverseny Szőgyén
Fotó:  Bokor Klára
Polák Péter

Szarka Andrea a szőgyéni alapiskola igazgatója kifejtette, fontosnak tartják az együttműködést a környező iskolákkal. Ilyenkor a pedagógusok is találkozhatnak – van lehetőség eszme- és tapasztalatcserére, a diákok pedig logikai feladatokkal csiszolhatják tudásukat.

„Már a kezdetekkor az 5. és 7. osztályos tanulókat céloztuk meg, s tartjuk is magunkat ehhez. Kicsit más jellegűek itt a feladatok, mint a matematikaversenyeken megszokott. Az elő években még furcsának tűntek az ilyen fajta feladványok, de a diákok és a tanárok is ráhangolódnak, most már nem tartják nehéznek” – mondta el az igazgatónő amíg az eredményre vártunk.
matekverseny Szőgyén
Fotó:  Bokor Klára
Mindkét korosztály vándorkupája a kürti alapiskolába került. Kanyicska Máté – 7. osztály 1. helyezett, Keresztúri Dominik, Ármai Barnabás Bence – 5. osztály 1. helyezett, Bogdányi Irén (igazgató)

A matematikaverseny a Tudományok hetének programjába van beleillesztve. Hétfőn az 5-6-7-esek vetélkedtek a tévéből ismert, Maradj talpon mintájára, kedden a 8-9-eseknek tartott előadást Polák Péter tanító bácsi a világegyetem keletkezéséről, volt bűvöskocka kirakóverseny, melynek nagy sikere lett. Szerdán a matematikaverseny napja volt, csütörtökön pedig sondokuban mérhetik össze tudásukat kezdők és haladók. Jómagam Grönlandról vetítettem útifilmet a diákoknak, a matematikaverseny kiértékelőjére várva pedig Kőrösi Csoma Sándor székely-magyar tudós nyomában indultunk a lhadaki Zanglába. Pénteken a 8-9-esek az ógyallai csillagvizsgálóba látogatnak el, a többi felsős pedig kémiai kísérleteket fog végezni.

matekverseny Szőgyén
Fotó:  Bokor Klára
Az 5. osztályos résztvevők
Eredmények:
5. osztály – 1. Ármai Barnabás Bence (Kürt), 2. Szarka László (Kéménd), Očakovský Márk (Köbölkút)
7. osztály – 1. Kanyicska Máté (Kürt), Madarász Ferenc (Perbete), Erdélyi Eszter (Perbete)
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.