2022. december 10., 08:13

Pelsőci diákok filmes sikere

Országos második helyezést értek el a pelsőci Dénes György Alapiskola diákjai az EDUSOC egyesület által meghirdetett versenyen.

Pelsőc, Dénes György Alapiskola, kisfilm, pályázat, Gömöri kaleidoszkóp
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Gál Sára Rebeca

Az EDUSOC polgári társulás pedagógusokat, kutatókat, művészeket és diákokat tömörít, célja modern, 21. századi, de emberséges módszerekkel támogatni az oktatási folyamatot. A társulás második alkalommal hirdette meg „Odkiaľ som” című irodalmi, képzőművészeti és audiovizuális ifjúsági versenyét, melynek keretében a nemzetiségi, etnikai és nyelvi csoportok lokális és regionális történelme került középpontba.

A verseny célja arra motiválni a tanárokat és diákokat, hogy szisztematikusan dolgozzanak közösségük történetével, segítve a pedagógusokat, hogy kreatívan oktassák történelmünk ezen fontos, de a jelen oktatási rendszerben kevésbé hangsúlyos részét.

A projekt célja továbbá, hogy motiválja az említett csoportokat saját és közös történelmük felfedezésére, a többségi társadalmat pedig a kisebbségek is etnikai csoportok megismerésére. A társulás azt tervezi, a versenyt évente meghirdeti.

Az második évfolyamban sikeresen szerepeltek a pelsőci Dénes György Alapiskola 8.B osztályának tanulói. Gömöri kaleidoszkóp című alkotásuk kategóriájában országos 2. helyet nyert a szlovák mezőnyben. A videóban a diákok a környékbeli gótikus templomok, illetve a Bebek család történetét fedezik fel, s általuk megismerik – és bemutatják – gazdag történelmünket. A videó szereplői Ádám Vivien, Farkas Fruzsina, Hajdú Krisztián, Hogya Ákos, Radič Noémi, Veszelovszky Erik, rendezője osztályfőnökük, Szabó Tömöl Gabriella.

A történelemóráinkon egy hónapon keresztül a környék gótikus templomaival foglalkoztunk. Videókat, fényképeket néztünk. Alaposan elő kell ezt készíteni, hogy tényleg élmény legyen, mikor a helyszínre jutunk. Másképpen mit látnak a gyermeki szemek? Régi, kopott, sötét, hideg épületeket. Személyesen végül a csetneki és pelsőci templomokban jártunk. Iskolai keretek között már ezért is nagyon hálásak vagyunk, nem kis áldozatokkal jár ez. Pedig fontos! Van, aki most először járt templomban”

– mondta Szabó Tömöl Gabriella.

A kisfilm készítése kapcsán hozzátette, a legtöbb időt az előkészítés vett igénybe, az, hogy a forgatókönyv szakszerű legyen, de érthető, szórakoztató és igaz. Ennek érdekében Peter Palguttal, a rozsnyói TIC igazgatójával, Kardos László helytörténésszel és Jaroslava Neubauerovával, a Rozsnyói Bányászati Múzeum szakértőjével dolgozott együtt.

Aztán jött a sok gyakorlás, majd maga a forgatás, ami már a jutalomkör. Jókat nevettünk közben. A diákok fantasztikusak! Sok ötlettel jöttek, mit hogyan, honnan vegyük fel, mi lesz hatásos. Az egész videó két telefon segítségével lett felvéve. Semmi bonyolult technika. A szereplőkön kívül Gál Sára, Jačman Amanda és Anikó segítettek, fényképeztek, videóztak”

– magyarázta.

Pelsőc, Dénes György Alapiskola, kisfilm, pályázat, Gömöri kaleidoszkóp
Fotó:  Gál Sára Rebeca

Mint mondta, eleinte nem is foglalkozott a felhívással, igazából egy szlovák versenyt keresett, ürügyet arra, hogy többet foglalkozzanak a szlovák nyelvvel. Aztán a téma belesimult a történelemórákba. Kérdésünkre, miért fontos, hogy a diákok megismerkedjenek szűkebb pátriájuk történelmével, kiemelte, a diáknak a használható tudás a legérdekesebb és legértékesebb.

Éreznie kell, hogy a témához köze van, hogy amit tanul, az azonnali hatással van az ő személyes életére. Ezek a fiatalok minden nap elmennek a templom előtt.  Tudom, hogy ezek után másképp néznek rá. Ha megismerik, megszeretik.  Ha megszeretik, akkor már az övék is. Érték lesz számukra és vigyáznak rá. Sőt, remélem, ők lesznek az a generáció, amelyik meglátja ezekben a kincsekben a régiónk jövőjét, a turizmus lehetőségét”

– mondta Szabó Tömöl Gabriella.

A második díjjal jutalmazott alkotást fent tekinthetik meg, alább pedig egy werkfilm útján ismerhetik meg a készítőket.

Pelsőc, Dénes György Alapiskola, kisfilm, pályázat, Gömöri kaleidoszkóp
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.