2021. július 21., 16:43

Pedagógusszövetségünk Kallós Zoltán-díjban részesült

Nagy megtiszteltetés érte a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét, Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki. Az elismerést Fekete Irén, a szövetség elnöke vette át Potápi Árpád Jánostól, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárától.

Kallós Zoltán-díj – SZMPSZ
Fotó: Fekete Irén közösségi oldala

A díj a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenység elismeréseként adományozható.

Eredetileg az SZMPSZ megalakulásának 30. évfordulójára szánták adományozni, de a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért megkésve került átadásra. A szűkkörű budapesti díjátadón jelen volt Vörös Mária és Hack László, az SZMPSZ alelnökei, valamint Czimbalmosné Molnár Éva, a Felvidékért felelős főosztályvezető is.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy ezt a kitüntetést megkaptuk. Az elismerés a felvidéki pedagógustársadalmat, a szövetség eddigi tisztségviselőit illeti, akik ezalatt a 30 év alatt rengeteg szakmai munkát tettek le az asztalra. Ők a példaképem és arra motiválnak, hogy én is úgy tudjam folytatni a munkát, ahogy azt az elődeim végezték. A díj természetesen hatalmas öröm, de meg is kell tudni neki felelni. Nem adhatjuk alább, még több és minőségibb munkát kell végezni”

– nyilatkozta portálunknak Fekete Irén, aki éppen az egykori rozsnyói pedagógiai iskola hatvanéves osztálytalálkozójáról tartott hazafele, amikor megkerestük.

Kallós Zoltán-díj – SZMPSZ
Fotó:  Fekete Irén közösségi oldala

Mióta elkezdődött a vakáció, azóta jóformán egyfolytában úton van, mert a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek sora tarják a nyári nagy rendezvényeiket, ahol szeretettel várják az SZMPSZ elnökét is. Mivel Szlovákiában a legrosszabb a helyzet, ami az oltottságot és határátlépés feltételeit illeti, a szövetség idén a nagy rendezvények helyett inkább szakmai műhelyeket szervezett, összesen nyolcat.

Iskoláink megsegítése érdekében hoztuk létre ezeket a szakmai csoportosulásokat és a műhelymunkának konkrét eredményei is lesznek, munkafüzetek vagy éppen kérdőívek formájában, de tankönyvet is szeretnénk készíteni.”

„Ezúttal az egyes tantárgyakra koncentráltunk, különösen azokra, ahol a legtöbb gond van, mint amilyen például a fizika. Ebben a tantárgyban például egy munkafüzet lát hamarosan napvilágot, ami segíti a fizika oktatását az iskolában. Annál is inkább, mert fizikaszakos pedagógusból óriási hiány van, és az utóbbi időben nem is képeznek ilyeneket, hiába kérjük már jó ideje, hogy nagy szükség volna rájuk. Emiatt sokszor nem fizikaszakos oktatja a fizikát. Nekik lesz nagy segítség a munkafüzet. Elképzeléseink szerint ezek a szakmai műhelyek biztosítják a jövőben a mentorképzést is” – tudjuk meg az SZMPSZ elnökétől.

Kallós Zoltán-díj – SZMPSZ
Fotó:  Fekete Irén közösségi oldala

Elmondja még azt is, hogy az SZMPSZ tavaly megalkotott stratégiájához idén nyáron megírták a cselekvési tervet is.

Teljes gőzzel készülnek az augusztus 28-ai Zsigárdon tartandó országos tanévnyitóra is, és nagyon reméli, hogy meg tudják valósítani, a járvány nem húzza keresztül számításaikat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.