Óvodai beíratások az Ung-vidéken és Bodrogközben

2021. május 17., 17:46
Zsebik Ildikó

Köztudott, hogy április az iskolai beíratások hónapja, míg májusban az óvodai beíratások zajlanak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a legtávolabbi magyarlakta vidéken milyen érdeklődés tapasztalható a magyar tannyelvű óvodák iránt. 

Ung-vidéken elsőként az egyetlen egyházi óvoda fenntartója nevében, a nagyszelmenci Szabó Zsolt görög katolikus parókust kérdeztük ezzel kapcsolatosan. "A Szent Efrém Egyházi Óvoda 24 gyereket tud fogadni. A gyerekek egy csoportban dolgoznak. Nálunk az a ritka helyzet állt elő, hogy a helyi gyerekek kisebbségben vannak, hiszen a környező települések szinte mindegyikéből járnak hozzánk óvodások. Már most tudjuk, hogy a következő két esztendőben is teljes kapacitással működünk majd."

A csicseri Százszorszép Óvoda igazgatónője, Eötvös Lídia arról számolt be portálunknak, hogy ők 20 gyereket tudnak fogadni összesen, idén 21 kicsivel foglalkoztak, mert kivételt kaptak a plusz egy főre. A szépen felújított óvodából 7 gyerek lesz magyar iskolás, és nem kizárt, hogy 1-2 jelentkezőt kénytelenek lesznek elutasítani, mert a jövő évre szóló helyek már foglaltak. Érdekes módon ebben az óvodában is több a más településről érkező gyermek, mint a helyi.

Kistárkányban az Aranyág óvoda igazgatónője Czető Viktória. Intézményüket 25 kisgyerek látogatja. A kis- illetve a nagycsoportra három pedagógust alkalmaznak. Idén szeptemberben 7 gyerekük megy iskolába, tehát értelemszerűen 7 gyereket tudnak majd felvenni. Előnyben részesítik azok felvételét, akik egy év múlva iskolások lesznek, így számukra az óvoda látogatása kötelező. Óvodájuk szépen felújított és jól felszerelt, így szívesen jönnek hozzájuk a gyerekek.

A kisgéresi óvoda 25 gyerek fogadására alkalmas, akikkel egy csoportban dolgoznak.  Idén 8 gyerek lesz közülük iskolás, helyükre már 6 jelentkezőt felvettek. Jó eséllyel szeptemberig a még két szabad hely is betöltésre kerül.

Az örösi Szivárvány óvoda 20 gyereket tudna foglalkoztatni, de idén mindössze 14 fővel dolgoztak, akik közül hatan iskolába mennek. Ahogyan azt Kiss Andreától megtudtuk, hozzájuk szinte csak a helybéliek járnak, ezért szívesen várnak gyerekeket más településekről is, mert nagy valószínűséggel a következő tanévben sem dolgoznak majd teljes kapacitással.

A perbenyiki óvoda 20 gyereket tud fogadni. Bár még tartanak a beíratások, Molnár Éva igazgatónő szerint minden esélyük megvan arra, hogy teljes létszámban kezdjék az új tanévet.

A nagykövesdi óvoda mindössze 15 kicsi fogadására alkalmas, de idén csupán 11 gyerekük volt. Közülük hárman szeptembertől iskolába mennek, így 7 szabad helyük maradt, amelyre egyelőre csak egy gyereket jelentettek be. Örömmel várnak minden újabb jelentkezőt a közeli településekről is—mondta Volenszky Ivetta igazgatónő.  

Kövesse facebook oldalunkat is!