2021. május 26., 12:47

Óvodai beíratási körkép Rozsnyón és Szepsiben

Rövidesen lezárulnak az óvodai beíratások, s az eddigi adatok alapján sem Szepsiben, sem Rozsnyón nem lesz hiány gyerekekben a magyar tannyelvű óvodákban.

Napocska Óvoda, Szepsi
Fotó: facebook.com/napocskaovodaszepsi

Nagy István, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója elmondta, az intézményhez tartozó Napocska Óvodába eddig 13 gyermeket írattak be, ami azt jelenti, majdnem minden helyük foglalt. Jelenleg az óvodába 40 gyerek jár, ebből szeptembertől 14-en már iskolások lesznek. A maximális kapacitásuk 44 fő.

Egyházi intézményként hangsúlyos szerepet kap nálunk a vallásos nevelés, a napi ima, a szeretetteljes környezet és a családra való odafigyelés. Ez az alapiskola és a gimnázium esetében is megvan, de ennek alapozása az óvodában kezdődik el”

– fogalmazott Nagy István. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a gyerekek olyan óvodába járjanak, ahol anyanyelvükön beszélhetnek. „Anyanyelvén tudja elsajátítani legjobban a tudást, arról nem beszélve, hogy az óvoda az első olyan mérföldkő a gyerek életében, amikor el kell szakadnia a szülőktől, a családtól. Nagyon rossznak tartom, ha a szocializáció során idegen nyelvi közegbe kerül a gyermek” – húzta alá.

Rozsnyón túljelentkezés van

Hamelli Zsuzsanna, a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója arról tájékoztatott, két óvodai osztályt tudnak nyitni 36 fővel. „Megtelítettük azt a létszámot, amennyien iskolába mennek tőlünk, úgyhogy teljes kapacitással fogunk működni tovább. Sőt, túljelentkezés volt, lett volna igény arra, hogy még egy osztályt nyissunk” – mondta.

Ehhez viszont egy iskolai osztályt kellene átalakítani, amit nem akartak meglépni, tekintettel arra, hogy ott is kell a hely, azzal számolnak, hogy szeptemberben két nulladik osztály nyílik, illetve egy specializált első osztály, ahol a nyelvekre és a testnevelésre fektetnek majd külön hangsúlyt. Emellett a fenntartó, a város sem támogatta egy harmadik óvodai osztály nyitását, ugyanis a közeljövőben egy másik magyar óvoda is nyílik.

Hamelli Zsuzsanna hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a magyar gyerek magyar óvodába járjon, magyarul tanuljon mondókákat, dalokat. Az intézményben az ügyes óvónők kellemes, családbarát légkört teremtenek, nagy hangsúlyt kap a mozgás, a sport, emellett a gyerekek játékos formában angolul és szlovákul is tanulnak.

Még vonzóbbá teheti az intézményt, hogy nemrég lezárult egy 44 ezer eurós játszópark közbeszerzése, amelyben a sportra, a mozgáskészségek fejlesztésére irányuló játékelemek lesznek, például öttornyos játszóvár csúszdákkal, mászófalakkal, kötélpálya, kötélpiramis és sok más. Az igazgatónő elmondta, reményeik szerint a játszóparknak szeptemberre el kellene készülnie. Emellett egy meglepetéssel is készül a szülőknek. „Az óvodások nyáron is használhatják majd a játszóparkot. A kapu chipes rendszerrel fog működni, vagyis gyakorlatilag egy privát játszóteret kapnak” – fejtette ki.

A református óvoda legkorábban 2022-ben nyithat

Juhász Edit, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának igazgatója elmondta, az épülő óvoda engedélyeztetési eljárása folyamatban van. Március végéig beadták a kérvényt, a törvények szerint pozitív elbírálás esetén a következő év, vagyis ebben az esetben 2022 szeptemberében nyithatnak.

Hozzátette, bölcsőde is lesz, két osztállyal, amely korábban is nyithat. Mivel szociális intézményről van szó, ez esetben az engedélyt nem az oktatási minisztérium, hanem a megye adja ki, ami gyorsabb folyamat. Amint minden elkészül és lezárul a használatbavételi engedélyezési eljárás, benyújtják a kérvényt, s ha minden jól alakul, januártól esetleg megnyílhat a bölcsőde.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.