2020. március 13., 21:03

Online tanítás élesben. Gyakorlati tanácsok és eszközök adatbázisa

A Központi Válságstáb döntése alapján hétfőtől minden szlovákiai iskola, óvoda, oktatási intézmény legalább két hétre zárva marad. Ez idő alatt a pedagógusok elektronikus, online, vagy digitális úton igyekeznek majd oktatni a diákokat, hogy azok ne maradjanak le a tananyaggal. Portálunk szakember segítségével járt utána annak, mely módszerekhez nyúlhatnak hirtelen a komoly próbatétel elé állított pedagógusok, szülők és diákok. 

Fotó: shutterstock

Szlovákiában ezidáig nem volt példa arra, hogy rendszerszerűen, hosszú ideig digitális oktatásban kell részesülniük a diákoknak. Az iskolák országos bezárását követően az igazgatóságok élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy „home office”-t, vagyis otthoni munkát rendelnek el a pedagógusoknak. Ebben az esetben a tanárok a bezárás teljes ideje alatt a fizetésük száz százalékát kell, hogy megkapják. Az oktatási intézmények a diákok és szülők figyelmét is felhívták arra, hogy ez a kényszerszabadság nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek szünetük van, a tananyaggal ugyanúgy foglalkozni kell, ehhez az iskolák pedagógusai nyújtanak segítséget online segédeszközökkel vagy virtuális oktatással.

A pedagógusok többsége lelkesen áll az új kihívás elé, sokan a legismertebb közösségi háló lehetőségeit próbálják mélyrehatóbban megismerni,

és csoportokban vagy messenger üzenetekben küldik a diákoknak a feladatokat. Mások különböző Google alkalmazásokat kutatnak. Egyelőre úgy tűnik, a diákok többségét is érdekli az online tanulás lehetősége, de a figyelmüket nem lehet sokáig lekötni a klasszikus, frontális tanítás digitalizált verziójával. Inkább az innovatív, interaktív feladatok, videók, zenék, filmek vonzzák őket

Bár számos szakszerű, profi online segédanyag gyártó program és szerver állna a pedagógusok rendelkezésére, ezek kezelésének elsajátítása nagyon sok időt és energiát venne igénybe.

A tanárokat jelen esetben szinte percről percre állították a komoly kihívás elé, így a legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatékonyabb módszereket kell megtalálniuk és elkezdeniük alkalmazni. Ezekről beszélgettünk Lelovics Andreával, a Pontis Alapítvány programmenedzserével. Andrea képzett szakembernek számít a virtuális oktatás területén, az alapítványi munkája mellett a Burgenlandi Fachhochschule főiskola oktatója és a Fórum Intézet projektmenedzsereként is tevékenykedik. Andrea munkájából kifolyólag online ad elő a világ különböző pontjairól bejelentkező egyetemistáknak, rengeteg tapasztalata van izgalmas, érdekes tananyagok, aktivitások előállításában, és azok különböző formáinak ötvözésében.

Andrea elmondta,

ennek a negatív helyzetnek van pozitívuma is: kialakult egy lehetőség arra, hogy az oktatók közös digitális tananyagokat hozzanak létre,

amelyeknek a későbbiekben is hasznát lehet majd venni, illetve most megmutatkozik az is, milyen sok kreatív és lelkes tanára van az országnak. A fiatal generáció felé is jó nyitási lehetőség ez, hiszen őket már nem lehet lekötni a negyvenöt perces frontális tanítással, őket le kell foglalni, megmagyarázni nekik, mit, miért kérünk. Sőt, ha az alapiskola felsőbb tagozatáról, vagy középiskolásokról van szó, nyugodtan be lehet őket vonni az online csoportok létrehozásába, vagy a digitális világ felfedezésébe. Nagyon szívesen és gyorsan a segítségére lesznek annak a pedagógusnak, aki esetleg nem rendelkezik kiterjedt internetfelhasználói, vagy közösségi oldalakkal kapcsolatos ismeretekkel. Andrea hozzáteszi, munkája során megtanulta, hogy az online tananyagnál sokkal nagyobbak az individualizálás lehetőségei, hiszen csoportoktatásnál a diákok szinte sosem ugyanarról a startvonalról indulnak.

A projektmenedzser kérésemre összegezte, melyek a legolcsóbb, leggyorsabb és leghatékonyabb lehetőségei az online tanításnak, amelyeket a szlovákiai tanároknak a napokban el kell majd kezdeni alkalmazni. Andreával az alábbi pontokba szedtük a főbb tudnivalókat:

1. A pedagógusnak lehetősége van olvasnivalót, feladatokat küldeni messengeren, Facebookon, chaten, emailen keresztül a diáknak – ez a klasszikus, frontális tanítás digitális átvitele

2. A youtube alkalmazása nagyon ajánlott. Ezen keresztül filmekhez, zenékhez, már kész audio-vizuális tananyagokhoz lehet juttatni a diákokat. Egy – egy filmrészlet, vagy videoanyag megnézetéséhez feladatokat lehet kapcsolni. Például, ha megnézetjük diákjainkkal a Dzsungel könyve című mesét vagy filmet, akkor meg lehet őket kérni, figyeljék meg, milyen állatokkal találkozik Maugli, ki a gonosz, ki jó szereplő. Egy – egy kor zenéjét, kultúráját is jól ki tudják kutatni a Youtube segítségével.

3. Sok tanár alkalmazza majd a videochat aplikációkat is a diákokkal való kapcsolatfenntartáshoz. Ehhez jó szolgálatot tehet a Skype, a Messenger, vagy a Facebook csoportok videoparty indítása alkalmazás

4. A pedagógus prezentációkat is meg tud osztani diákjaival, illetve közösen is elkészíthetik azokat. Ehhez tökéletes online segítséget kaphatnak a prezi.com egyik alapítójától, Somlai Ádámtól, aki a tegnapi nap folyamán készített online gyorstalpalót a pedagógusoknak. Elérhető itt.

5. A Google különböző alkalmazásaival szinte csodát lehet művelni. A Google docs vagy a Google classroom teljesen ingyenes és gyorsan kezelhető alkalmazás. Ezek nemcsak az oktatást, hanem az értékelést is megkönnyítik.

6. A generácia 30.sk kezdeményezés olyan kreatív innovátorok online segédeszközeit, tananyagait teszi elérhetővé a koronavírus – szünet idejére, amelyek már kipróbáltak és jól alkalmazhatóak.

7. Különböző webhelyek, online oldalak, tankönyvgyártók is ingyenessé tették digitális segédeszközeiket a szükség idejében.

Arra az időszakra, amíg az egészségügyi veszélyhelyzet miatt diákok nagy számban kényszerülnek otthon maradni, a Mozaik Kiadó az otthoni tanulás megkönnyítésére minden közismereti tankönyvét digitális formában, online ingyenesen elérhetővé teszi.
A könyvek a mozaweb.hu honlapon érhetők el a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára. A regisztráció ingyenes. A könyvek itt érhetők el.

A matematikusoknak ajánlott a mateking.hu weboldal tananyaga és magyarázatait itt olvashatják.

A szlovákot tanulók és gyakorolni vágyók az alábbi oldalon tanulhatnak játszva egészen a középiskolás szintig.

Az óvodásoknak és a kisiskolásoknak az infraslovakia tankönyvgyártó tett közzé ingyenesen letölthető feladatlapokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.