2021. június 21., 19:13

Okos gyerek, okos eszköz

Lezárult a SZMPSZ ez évi online előadássorozata. Tizediknek Gyarmathy Éva Prima díjas magyar lélektani szakíró, pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója tartott előadást Okos gyerek, okos eszköz címmel, hasznos tanácsokkal ellátva szülőket és pedagógusokat egyaránt.

201707261022560.szamitogep-e144.jpg

Előadását azzal indította, hogy a mai gyerekek igazi digitális bennszülöttek, hiszen együtt nőnek fel az okos eszközökkel, nem csoda hát, hogy igénylik a folyamatos online jelenlétet. A XXI. század sok kihívás elé állítja az embereket, a tudomány fejlődése nem egyenes vonalú, hanem hatványozott, ami 10 000-szer, 15 000-szer több ingert jelent, mint amennyit annak idején nagyapáink kaptak. A gyerekek számára ez természetes, ám a többség még más környezetben szocializálódott.

Egyértelmű, hogy az okos eszközök nem zárhatóak el a gyerekek elöl, a kérdés elsősorban az, hogy mennyi időt engedélyezzünk számukra ezek használatára.

Gyarmathy Éva egyértelművé tette, hogy a gyerekek életük első három évében, amikor leggyorsabb az agy fejlődése, semmiképp sem vegyenek kezükbe okos eszközöket! A szülőnek nem kell attól tartania, hogy ezzel bármiben is lemarad a világtól.

A 3-6 éves kor leginkább a szenzomotoros fejlesztés ideje, speciális mozgásokon és ingereken keresztül serkentjük az idegrendszeri működést. Ettől kezdve,– de csak a szülővel közösen– már engedélyezett az okos eszközök használata.

Az okos kütyük önálló használatát a szakember 8 éves kortól ajánlja, mert ha korábban kezdi el azt egy gyerek, akkor megvan annak a veszélye, hogy erős kötődés alakul ki benne iránta, 8 éves kortól viszont már képes azok tudatos használatára.

Nem arra születtünk, hogy a kütyük rabjai legyünk, hanem a fizikai aktivitásra,

amely növeli az agy képlékenységét. Kimutatható, hogy a civilizációs betegségek hátterében épp a mozgás hiánya áll, márpedig a mozgás az idegrendszer stabilizálódását is szolgálja.

8 éves kor után óhatatlanul beindul a digitális eszközök tanulás során  történő használata. Az oktatás feladata, hogy azokat a gyerekek taneszközévé tegye. Ekkor kaphatja meg a gyerek az első saját kütyüjét is.

A tanulás öröm, de csak akkor, ha olyasmi járul hozzá, ami örömhormonokat termel, pl. a dopamin. A dopamint azért termeli a szervezetünk, hogy életben tartson bennünket. Ugyanakkor ahhoz is szükséges, hogy a figyelem, a memória, a kitartás, a problémamegoldás megvalósulhasson. Fontos tehát a szervezetben a dopamin termelődése. Ugyanakkor az iskolában a dopamint termelő tevékenységek általában tilosak.

A dopamin folyamatosan felszívódik a szervezetben, de az okos kütyük képesek biztosítani a folyamatos dopamintermelést, hiszen szinte hozzáragasztják a gyerekeket ezekhez az eszközökhöz. Lényegében agyi drogok. Mivel függőséget okoznak, ezért hiába is tiltanánk el tőlük a gyerekeket, megtalálnák a módját, hogyan szerezzék meg ezeket.

Ezért fontos, hogy a szülőkkel együtt használják. Vannak rajta valóban hasznos 3D-s fejlesztő játékok is. A gyerekeknek 8 éves korig elsősorban kézzelfoghatóan kell megismerniük környezetüket. A későbbiekben 3 D-ben segítsük őket tapasztalatot szerezni.

Ennek 4 alapszabálya van:

1. Hozzunk be számukra annyit világot, amennyit csak tudunk!
2. Annyi segítséget nyújtsunk számukra, amennyit kérnek!
3. Ami iránt igazán érdeklődnek, arról beszélgessünk velük!
4. Annyi időt töltsünk mellettük, amennyit valóban igényelnek!

Tekintsünk a gyerekekre partnerként, mert csak akkor tudjuk őket befolyásolni! A felnőtteknek nem kell feltétlenül többet tudniuk a gyerekeknél, de fontos, hogy az  ő tudásuk  más alapon nyugodjék. Nekik kell azt tudniuk, hogyan lehet a gyerek belső erőit maximalizálni. Ehhez viszont ismernünk kell a környezetüket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.