2022. június 20., 15:48

Nézze meg, hogy mekkora emelést ígér a tanároknak a miniszter!

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter 10 százalékos béremelési javaslatot terjesztett elő az iskolaügyi alkalmazottak számára, amely július 1-jén vagy szeptember 1-jén lépne életbe. Január 1-től további 10 százalékos béremelést javasol. Gröhling ezt hétfőn jelentette be, hozzátéve, hogy a javaslatról még tárgyalni kell. Szerinte Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter támogatja a szeptemberi 10 százalékos béremelést.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR

A napokban ül le tárgyalni Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, valamint a munkaügyi és az oktatásügyi miniszter. Az államigazgatási és közigazgatási alkalmazottak béréről szintén egyeztetnek. „Meglátjuk, hogyan alakulnak a tárgyalások” – mondta Gröhling, aki pár napja leszögezte, hogy a július 1-jei 3 százalékos béremelés már garantált, a további emeléshez keresik a forrásokat.

Azt továbbra is elutasítja, hogy adóemelésből fedezzék az iskolaügyi alkalmazottak fizetésének emelését, szerinte az adóterhek növelése helyett először a saját működési költségeit kellene megvizsgálnia az államnak.

„Az adók emelése mindenkit érintene. Ha vannak más források, akkor először használjuk fel azokat” – jegyezte meg. A béremelés adóemelésből való finanszírozását a pénzügyminiszter javasolja. Gröhling ismét szorgalmazta, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a kormány az iskolaügyi szakszervezettel, reméli, hogy a napokban erre is sor kerül. A szakszervezet 10 százalékos béremelést követel július 1-től, nyomásgyakorlásként múlt héten tüntetést tartott Pozsonyban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.