lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. november 23., 08:20

Nem mindegy, milyen jövő vár a középiskolásokra

A Szlovákiai Magyar Középiskolások Szövetségét Brezo Ferenc kassai gimnazista idén tavasszal azért hozta létre, mert észrevette, hogy a középiskoláknak nincs ifjúsági érdekvédelmi szervezetük. Első körben a iskolákkal próbált meg együttműködni, de végül úgy döntött, hogy a tagság individuális lesz, vagyis az csatlakozhat, aki akar.

Brezo Ferenc
Fotó: Brezo Ferenc közösségi oldala
Három célunk van. Az egyik, hogy összekössük az érintetteket – Pozsonytól Királyhelmecig. A második a készségek fejlesztése és, hogy létrehozzunk egy olyan új szlovákiai magyar értelmiségi réteget, ami képes lesz majd az itteni magyar közösség érdekeit képviselni. A harmadik tevékenységi kör az ifjúsági érdekvédelem, hogy a szlovákiai oktatásügyben a magyar diákok véleményét is meghallgassák.

Ne egy elavult, a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveire jellemző állapotban ragadjunk bent, nem létező ifjúsági élettel, hanem próbáljunk meg egy kicsit a 21. század kívánalmai szerint változni” – ecseteli a szervezet céljait.

Eddig 43 középiskolás csatlakozott a szervezethez, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy propagálják magukat. Mint mondja, nem akarnak tömegszervezetté válni, olyan érdeklődő és gondolkodó fiatalokat várnak maguk közé, akik hajlandók dolgozni.

„Volt is már egy diákparlamentünk Szencen, ahol vagy húszan összeültünk és amin részt vett Csáky Pál volt miniszterelnök-helyettes, egykori EP-képviselő, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója és a ma7.sk vezető szerkesztője, Kolek Zsolt.

Megpróbálunk a közélet minden részéből perspektívát mutatni a fiataloknak, hogy tanuljanak, fejlődjenek, és felnőjön egy olyan generáció, amelyik képes lesz sikeresebb útra terelni sorsunkat.”
Brezo Ferenc
Fotó:  Brezo Ferenc közösségi oldala

A magyar középiskolák fejlődése legnagyobb rákfenéjének Brezo Ferenc azt tartja, hogy nincsen egy hivatal, amelyik csak magyar iskolákkal foglalkozna. A szlováknyelv-oktatást is katasztrofálisnak tartja.

„Pont ezért állítottunk össze egy kérdőívet, aminek eredményeivel majd érvelni tudunk az oktatási miniszter előtt, hogy nemcsak az alapiskolákban, hanem a középiskolákban is változtatni kell a szlováknyelv-oktatás módszerén. Ezeket a problémákat csak úgy tudjuk megoldani, ha a szlovák többség is segít nekünk. Elvégre nekik sem érdekük, hogy az értékes munkaerő elhagyja az országot. Nagyon sokan akarnak külföldre menni tanulni, többek között emiatt is.

A kérdőívre jelenleg beérkezett 120 válaszoló 44 százaléka külföldön szeretne továbbtanulni, méghozzá a szlovák nyelv nem megfelelő tudása miatt”

– fűzi hozzá. Úgy véli, teljes reformra van szükség az oktatásügyben. A gyakorlati oktatásra és kritikus gondolkodásra kellene helyezni a hangsúlyt.

Azzal folytatja, hogy a kérdőív adatai alapján majd egy 10-12 pontból állók chartát akarnak összeállítani. Arról, mit szeretnének a magyar középiskolások.

Brezo Ferenc
Fotó:  Brezo Ferenc közösségi oldala

Hogy mi mindent lehet elérni, arra saját példáját hozza fel. Mivel együttműködött az amerikai nagykövetséggel, egy hónapot tanulhatott külföldön –  szlovákiai kiválasztottként. Az Európai Tanácsban is tevékenykedett már a szlovákiai ifjúság küldöttjeként, ahol módjában állt prezentálni is. Meggyőződése, hogy a dolgok működnek, csak be kell fektetni a kellő munkát.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.