cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. április 23., 13:20
Frissítve: 2020. ápr. 23. 15:10

Nem lesz szóbeli érettségi. A tárca elárulta, hogyan számolják ki az érdemjegyet

A hagyományos érettségi eljárásban csak azok vesznek részt, akik elutasítják a rendkívüli formát.

Fotó: TASR

A koronavírus-járvány miatt megváltozik az érettségi lebonyolítási rendje. Az oktatási tárca eltekint a hagyományos szóbeli vizsgától, az érettségi érdemjegyet a korábbi tantárgyi átlagokból számolnák ki.

Ennek pontos szabályait még kidolgozzák - ismertette a tárca döntését csütörtöki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Azok a diákok, akik nem értenek egyet a megváltozott formával, hagyományos módon vizsgázhatnak.

A nyolcosztályos gimnáziumokban az ötödik évfolyamtól veszik figyelembe a tantárgyi jegyeket.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter szerint az „adminisztratív” érettségiről szóló rendelkezés az összes szlovákiai középiskolára érvényes.

Az érdemjegyet az összes évfolyam év végi és az elmúlt két év félévi jegyeinek átlagolásával hozzák létre a tantárgy vagy a tantárgyak csoportjánál. A rokon tantárgyakat, amelyek beleszámolódnak az érdemjegybe az igazgató határozza meg május 7-ig. Az aritmetikai átlagot kerekítik, tehát az 1,5 egyesnek számít, a 2,5 kettesnek, stb.

Az aritmetikai átlagot az érettségi bizottságok két tagja fogja ellenőrizni, és az érettségi bizottság elnöke hagyja jóvá május 11-ig. A végső jegyeket a diák vagy a képviselője május 12-én kaphatja meg.

Klasszikus érettségi vizsgát tehetnek azok a diákok, akik nem értenek egyet az érdemjeggyel.

A kifogásukat valamely tantárgy érdemjegye iránt május 15-ig írásban kell benyújtaniuk. A vizsga ezután videokonferencián, vagy személyesen a Közegészségügyi Hivatal előírásai szerint zajlana, május 25. és június 25. között. A pontos terminust az illetékes járási oktatási hivatalok határozzák meg május 19-ig.

Az „adminisztratív” érettségi nem vonatkozik a választható tantárgyakra. A diákok a választható tantárgyaktól visszaléphetnek május 7-ig.

A 2018 és 2019 utáni javító érettségi vizsgákat nem halasztják el. Az írásbeli részt május 25 és június 13. között folynának, a szóbeli vizsgák pedig szeptember 3. és 8. között. Mintegy 300 diák vesz részt ezeken.

Az abszolvensi, befejező, vagy érettségi utáni vizsgák érdemjegyeit szintén a tantárgyak átlaga alapján határozzák meg. Kivételt képeznek azok a vizsgák, ahol a diáknak valamilyen vizsgadarabot kell leadniuk, megvédeniük.

Az iskolai év a középiskolák utolsó évfolyamainak május 7-án végződik, addig ki kell állítani a bizonyítványokat, amelyeket ez érettségi bizonyítványokkal legkésőbb június 30-ig adnak át.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.