2020. szeptember 17., 13:02

Nagyobb részt online oktatnak majd a Selye Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karán

A koronavírus-járvány terjedése miatt több felsőoktatási intézményben is online formában kezdik meg az akadémiai évet. Csiba Péter, a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának dékánja szeptember 16-án kiadott rendeletében arról tájékoztatja a hallgatókat, hogy az elsőéves alapképzéses és a doktorandusz-hallgatók kivételével a karon az oktatás – visszavonásig – online formában történik.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A doktorandusz hallgatók – tekintettel a relatíve kis létszámukra – számára kiemelten fontos a rendszeres személyes kapcsolattartás a témavezetőkkel, és az oktatókkal, ezért ők a téli szemeszterben is jelenléti formában tanulnak. Ugyancsak így kezdik meg egyetemi tanulmányaikat az alapképzés elsős hallgatói, akik számára ez a fajta képzés még új, még nem szocializálódtak az egyetemi képzéshez és még nem próbálták ki az itt biztosított online formát sem.” 

„Ezért tartottuk szükségesnek, hogy ők a hagyományos, jelenléti módon kezdjék meg az akadémiai évet. Ezek a hallgatók a kar hallgatói létszámának egy harmadát teszik ki. Az összes többi évfolyam és a levelező hallgatók online formában kapcsolódnak majd be az oktatásba” – mondta portálunknak Csiba Péter.

Hozzátette azt is, hogy ez a döntés egyelőre a tanévkezdésre vonatkozik, és ha a járványhelyzet  változna, a kar fel van készülve az intézkedések felülbírálatára és megváltoztatására, mivel nagyon nehéz megjósolni, hogy alakul a járványügyi helyzet az elkövetkező hetekben és hónapokban.

„Karunk oktatóinak és hallgatóinak jelentős része magyarországi, akik a határzár miatt már most is nehezen tudnak eljutni Komáromba, és a fertőzések szaporodásával ez még romolhat is. Ez is sokat nyomott a latban, mikor a döntést meghoztuk. Mérlegeltük azt is, milyen potenciális veszélyt jelenthet az, amikor egyik napról a másikra, az ország minden részéről megjelenik az egyetemen rengeteg hallgató és oktató.”

Kiemelt célunk az oktatás minőségének bebiztosítása mellett a kar hallgatói és alkalmazottai egészségének maximális védelme. Ezért törekedtünk arra, hogy a lehető legkevesebb ember koncentrálódjon a karon és jobban oda tudjunk figyelni az elsős hallgatókra”

– teszi hozzá a dékán.

A hagyományos és online oktatásban egyaránt kulcsszereplő a tanár. Az online oktatásban ugyan lehetnek technikai nehézségek, de a dékán szerint a kar mindent megtett annak érdekében, hogy olyan platformokat hozzon létre, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes oktatást. Az online oktatás más jellegű felkészülést vár el az oktatótól, a döntésük lehetővé teszi, hogy az oktatók erre fel legyenek készülve.

A járvány kitörésekor néhány hét alatt ki kellett alakítanunk azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a távoktatást meg tudtuk valósítani és szerencsére, a kezdetben felbukkanó kisebb-nagyobb nehézségek ellenére, úgy tapasztaltuk, hogy ez jól sikerült, gördülékenyen folyt az oktatás. Bízunk abban, hogy nem lesz ez másként a jövő héten kezdődő új akadémiai évben sem”.
Megosztás
Címkék