2021. szeptember 4., 09:32

Nagy tervekkel vág neki az új iskolaévnek a pedagógusszövetség

A Zsigárdon megtartott országos tanévnyitóval egyetemben nagyobb sebességre kapcsolt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is, mely nyáron sem tétlenkedett. Az utóbbi másfél év tevékenységére viszont alaposan rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, legalábbis ami a rendezvényeket illeti. Fekete Irén, a szövetség elnöke portálunknak elmondta, sokkal jobb évben bíznak, mint a tavalyi volt és ugyanúgy szurkolnak azért is, hogy iskoláinkban a lehető legkevesebb bonyodalom nélkül tanulhassanak a gyermekek és fiatalok.

Országos Tanévnyitó Zsigárd
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Fekete Irén

„Amellett, hogy az iskoláknak segítséget nyújtunk, indulnak saját programjaink is. Ősszel van a legtöbb konferenciánk, elkezdődnek diákversenyeink. Megemlíteném az igazgatók konferenciáját és az óvodapedagógusok és speciális fejlesztő szakmák konferenciáját.”

Idén a rozsnyói közoktatási konferenciát, vagyis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját is októberre tettük. Ez áprilisban szokott lenni, de a járvány miatt már kétszer elmaradt. Azért is fontos esemény, mert itt adjuk át az SZMPSZ-díjakat”

– sorolja a közelgő eseményeket.

Ezen kívül startol a Kincskereső, a TUDOK versenyünk és a Harmos Károly Rajzverseny kiértékelésére és kiállítására is sor került Pozsonyban, a Magyar Kultúra Múzeumában. Ugyancsak közeljövőben várható a Kaszás Attila Szavalóverseny kiértékelése is.

„Már a jövő héten lesz egy szakmai napunk az Érsekújvári és Komáromi Területi Választmány szervezésében. Gyógypedagógusok, iskolapszichológusok, logopédusok tartanak gyakorlati bemutatót.”

Szeptember 10-én pedig az Oktatási Hivatallal együtt az EFOP projektzáró szakmai napját tartjuk a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében. Ennek kiemelt célja a pedagógusok oktató-nevelő munkájának segítése az online oktatással kapcsolatos tudnivalók, tapasztalatok megosztása. Két neves előadót is köszönthetünk itt, Tari Annamária klinikai pszichológust, pszichoterapeutát és Görög Ibolya protokollszakértőt. A konferenciát jelenléti formában, de korlátozott létszámmal tartjuk, és online közvetítjük az egész Kápát-medencében”

– említi a közeljövő legfontosabb eseményeit.

Fekete Irén örömmel számol be arról is, hogy az utóbbi napokban rengeteg óvodamegnyitón és tanévnyitón vett részt, és a Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak átadásában is segédkezik a szövetség Felvidék-szerte.

A járvány megtanított bennünket arra, hogy mindenre legyen A- és B-tervünk, és a pedagógusaink ugyanígy már sokkal felkészültebbek. Nem szeretnének online formában tanítani, mert az nem helyettesítheti a jelenlétit. Működőképes ugyan, de nem pótolja a diák-tanár élő kapcsolatot. Kihívásokkal teli iskolaév vár ránk, de állunk elébe.”

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.