2020. szeptember 4., 19:10

Nagy kihívások előtt áll a hazai magyar oktatásügy - Fekete Irén a SzóBeszéd vendége

Rendkívüli módon fejeződött be a régi, és nem kevésbé rendkívüli módon kezdődött az új iskolaév. A koronavírus-járvány második hulláma megnehezítette a tanévkezdést. A nem szokványos feltételek között bizony elsősorban a pedagógusokon áll vagy bukik, hogyan tudják a diákokkal elfogadtatni a szabályok betartását, és ezzel egyidőben a tananyagot is átadni. A SzóBeszéd stúdiójának vendége ezúttal Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségnek elnöke, akivel a felvidéki magyar oktatásügy helyzetéről, iskoláink hálózatáról és a legégetőbb problémákról beszélgettünk.

Videó:  ma7
A felvidéki magyar társadalom minden év szeptemberében feszülten figyeli, vajon hány kiselsős ült be az iskolapadokba? Hány iskola zárt be idén gyermekhiány miatt? Hogyan lehetne megmenteni iskoláinkat? Mi lesz a szlováknyelv-oktatással? Milyen az új kormány viszonya oktatásügyünkhöz? Hogyan lehetne biztosítani a minőségi pedagógusképzést és mit tud ehhez hozzátenni a szövetség? Milyen a jövő iskolája? Mert ez valójában a jövőnket vetíti elénk. Az SZMPSZ elnökétől elsősorban ezekre a mindenkit érdeklő kérdésekre vártuk a válaszokat.

Ami biztató, a kiselsősök száma évek óta stagnál, de a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pozitív hatásainak köszönhetően, talán növekedésnek is indulhat.

A magyar óvodába íratott gyermekek száma ugyanis jelentősen emelkedett. Mindemellett azonban legalább egy tucat olyan kisiskola van, ahol alacsony a gyermeklétszám és ha nem figyelünk oda jobban rájuk, hamarosan bezárhatnak.

Hogy miről volt szó még a SzóBeszédben? Nézzék velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.