2021. április 29., 18:21

Nádszegen és Galántán is két első osztályt nyitnak jövőre

Április végére lezajlottak a beíratások, Galántán és hat év után Nádszegen is két első osztály nyílik majd. Nem jellemző a Galántai járásban, hogy a szülők a koronavírus járvány egy újabb hullámától tartva halasztanák el gyermekük iskolakezdését a jövő évi tanévre nézve.

Nádszeg alapiskola
Fotó: Nádszeg község - Facebook
illusztrációs felvétel - Nádszegi alapiskola
Galánta

A Galántai Kodály Zoltán Alapiskolába 48 gyereket írattak be a szülők az első osztályba, hárman kértek halasztást.

Oláh Hajnalka, az intézmény igazgatója elmondta, a jövő tanévben is két első osztályt tudnak nyitni. A beíratás folyamatát a tavalyihoz hasonlóan idén is online formában ejtették meg a járványügyi intézkedések miatt, az igazgatónő hozzáteszi, minden gördülékenyen lezajlott, a szülőkkel való beszélgetéseiből úgy tapasztalja, nem jellemző, hogy a szülők tartanának attól, hogy egy újabb járványhullám miatt a jövő tanévben is online térbe szorul az oktatás.

A galántai magyar alapiskolába nem csak a városi gyerekeket íratják, a környező falvakból is érkeznek ide gyerekek. Taksonyon és Kajalon például nincs már magyar iskola, az ottani gyerekeket is többnyire Galántára íratják be.

Az igazgatónő elmondja, átlagban negyven elsősük szokott lenni, a tavalyi évben viszont kilencen éltek a halasztás lehetőségével, így ez a tény idén fellendíti a beíratottak számát. A Kodály Zoltán alapiskolából 33 kilencedikes ballag el, és az ötödik osztályból tíz gyermek távozik a nyolcosztályos gimnáziumba, így az új elsősük létszámával átlagban véve nem lesz kevesebb diákja az alapiskolának, mint eddig. Oláh Hajnalka reménykedik abban, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy májusban tartsanak egy elsőshívogató nyílt napot, amikor átadhatják a Rákóczi Szövetség által ajándékozott iskolatáskákat is a leendő elsősöknek.

Nádszeg

Szintén két első osztályt nyitnak a nádszegi magyar alapiskolában a jövő tanévben.

Szarka Zsuzsa, az intézmény igazgatója örül annak, hogy hat év elteltével újra két első osztálya lesz az iskolának, hiszen 36 kicsit írattak be a szülők. Közülük egy gyermek nem nádszegi származású. Az iskolá ballagóinak száma szintén 36, így az elsősök teljes létszámban pótolják majd a kilencedikeseket. A nádszegi ötödik osztályba 5 gyermek érkezik még a szomszédos Királyrévből, ahol 1-4-es kisiskola van.

Felsőszeli

A felsőszeli Széchenyi István alapiskola a Mátyusföld egyik legnagyobb lélekszámű magyar iskolája.

László Ildikó igazgatónő elmondja,

jövőre 22 elsősük lesz, a magyar óvodából egy gyermeket írattak be máshová, a szlovák óvodából viszont lesznek jövőbeli elsőseik.

Az idei tanévben az iskola két első osztállyal működik, a jövő évben azonban csak egy első nyitnak a 22 gyerekkel. Az intézményből 29 gyermek ballag el, az ötödik osztályba viszont 7 gyermek érkezik a szomszédos Alsószeliből, így a diákok lélekszáma Felsőszeliben sem sokat változik.

Hidaskürt

A hidaskürti magyar alapiskola szintén gyűjtőiskolának számít az ötödik osztálytól kezdve. Érkeznek ide ötödikesek Vízkeletről, Feketenyékről és Vezekényről is. Papp László igazgató örül a jövőbeli 11 kis elsősnek, és annak, hogy jövőre már 26 ötödikesük lesz. Mint mondja, külön pozitív visszaigazolás az iskolájának, hogy egy gyereket sem vittek el más intézménybe a szülők.

 

Megosztás
Címkék