Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. március 18., 13:33

Mutatjuk, milyen témákból választhattak a szlovákból ma érettségiző magyar diákok

Szlovák nyelvből és irodalomból írtak tesztet a diákok az írásbeli érettségi hetének zárónapján, pénteken. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az érettségizők négy különböző témából választhattak.

érettségi
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A szlovák érettségi előtt álló diákok az alábbi témákból választhattak:

1. Nem lehet mindenkiből mester!

Ebben az elbeszélés műfajú feladatban egy olyan történetet kellett elmesélnie a diákoknak, amelynek lényege, hogy miként tört bele egy olyan munkába a bicskájuk, amelyről mindenki azt mondta nekik, könnyen megoldható. A feladatban plusz pont járt a dialógusért és egy esetleges tanulságért.

2. Erről ismert a szülőföldem!

A leíró jellegű feladat célja az volt, hogy  diákok bemutassák szülőföldjüket és a hozzá fűződő érzéseiket. A feladatban plusz pont járt azért, ha a diák szépirodalmi eszközöket használt.

3. A természet és a modern ember!

Egy Andrej Sládkovič-vers apropóján mutathatták be a diákok ember és természet bonyolult viszonyát. A munkának az elmélkedéseknél alkalmazott szépirodalmi elemeket kellett tartalmaznia, valamint egy környezetvédelmi probléma megoldására is javaslatot kellett tenniük. 

4. Semmi sem múlik el olyan gyorsan, mint az évek!

Egy közelei hozzátartozó kerek születésnapjára kellett beszédet írnia a témát választó diákoknak. A tanulóknak minden, a beszédírás során használt retorikai és irodalmi elvárást be kellett tartaniuk, úgy, hogy közben az ünnepelttel közös személyes élményeikről is beszámolnak a hallgatóságnak.

érettségi
Fotó:  Olvasói felvétel

Ön melyik témát választotta volna?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.