2020. július 28., 11:25

Mire költene az oktatási tárca az uniós pénzekből?

Szlovákia a következő 7 évben 43,8 milliárd euróra számíthat az Európai Uniótól. Az oktatási minisztérium is szeretne élni a lehetőséggel, s ebből a pénzcsomagból forrásokhoz jutni. Reformot tervez, azoknak az anyagi gondoknak az orvoslásával, amelyek ezt a területet már évek óta jellemzik. Ha minden az elképzelések szerint alakul, a következő időszakban új óvodák épülnek és a pedagógusbéreket is emelik.

Fotó: TASR
A cél, hogy az oktatásügy eljusson a 21. századba és változások legyenek a művelődésben és annak tartalmában úgy, hogy ne kelljen a határokon túl keresnünk példákat a jó iskolaügyre, hanem azt nálunk találjuk meg”

– fejtette ki Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter.

A tervezett intézkedések költségei meghaladják a 3 milliárd eurót.

A tárca egyik legfontosabb törekvése, hogy

óvodákat és szükség szerint alapiskolákat építsen.

A cél, hogy minden öt évnél idősebb gyermek számára biztosított legyen a kötelező iskolai előkészítés. Ennek az elképzelésnek része az iskolák jobb műszaki felszereltsége, a zöld megoldások (pl. újrahasznosítható energiák) támogatása, valamint az iskolák digitális lehetőségeinek bővítése (pl. rendszergazdák alkalmazása, digitális támogatás nyújtása az iskoláknak a műszaki felszereléshez, javítani a hátrányos helyzetű gyermekek hozzáférését a technológiához). Az akadálymentesítés és a tantermek korszerűsítése szintén tervben van.

Nem akarunk csak ablakokat és tetőt cserélni, hanem összhangba  akarjuk hozni az iskolákat és belső berendezésüket a 21. század lehetőségeivel”

– húzta alá a miniszter.

A tárcavezető a jövőben számol az iskolákat segítő szakemberek csapatával is.

Úgy véli, az iskolai kollektíváknak intenzívebb támogatásra van szükségük, ezért az EU-s pénzből szeretne pszichológusokat, logopédusokat, asszisztenseket, speciális és szociális pedagógusokat biztosítani számukra. Hangsúlyt kíván fektetni a gyermekekről való korai gondoskodásra, mégpedig a tanácsadó központok hatékonyabb működésével, és bevezetné a szabadidős utalványokat, melyeket tanítás után vehetnének igénybe a diákok.

Fontos kiegyenlíteni a tudásbeli, a szociális és más különbségeket a tanulók között”

– hangsúlyozta a miniszter.

Terveik közt szerepel a pedagógusbérek általános emelése is.

Nagyon gyors és ugrásszerű béremeléseket terveznek, de a táblázati besorolás szerinti béremelésen kívül motivációs jutalmazást is szeretne Gröhling, ami az aktív pedagógusokat juttatná pluszpénzhez. A pedagógusképzésbe is invesztálni akar.

Ami a tankönyvpiacot illeti, további nyitásban gondolkodik a tárcavezető.

A cél, hogy három éven belül minden iskola kívánalmait ki tudja elégíteni a liberalizált tankönyvpiac. Ugyanakkor a középiskolákban elsősorban a digitális anyagok kihasználását szeretné támogatni.

A főiskolai környezet nemzetközivé tételét is szorgalmazza az oktatási minisztérium.

A cél az, hogy a szlovákiai főiskolák együttműködjenek a külfölddel, az egyetemi hallgatók, oktatók és kutatók más országokban is tanuljanak és dolgozzanak. A terv része a főiskolák és egyetemek létesítményeinek felújítása, a kutatás és az IT-szektor, valamint egyes alapképzések támogatása.

Az oktatás és a munkaerőpiac összekapcsolásával

a tárca azt szeretné elérni, hogy követhető legyen a végzettek elhelyezkedése, hatékonyabb karriertanácsadást lehessen folytatni, fejleszteni lehessen a digitális készségeket, módosítani a tanulmányok befejezését és az érettségi vizsgát.

Ezek most csak lehetséges tervek, meglátjuk, milyen korlátaink lesznek és hogyan állítják be az egyezségeket, de ezek azok az intézkedések, amelyeket szeretnénk keresztülvinni. Örülni fogunk, ha elkezdjük a változásokat és bízom abban, hogy a követők folytatni fogják ezeket”

– tette hozzá a miniszter, aki szerint a tervezett intézkedések segítik a kormányprogram megvalósítását is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.