2021. május 12., 12:16

Minden, ami biológia - Herman Ottó nyomában a Felvidéken

Idén 5. alkalommal szervezte meg a búcsi alapiskola a Mentor TT-vel együttműködve a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny felvidéki fordulójának döntőjét május első hetében. A Magyar Természettudományi Társulat által meghirdetett igényes biológiai és Herman Ottó életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tartalmazó verseny idén újra rendhagyóra sikeredett, mert a világjárvány miatt csak félig-meddig lehetett élőben megvalósítani.

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny

A benevezett iskolák 7. és 8. osztályos tanulói saját iskolájukban tölthették ki a verseny 100 pontot érő feladatlapját, viszont a 2-napos forduló és kiértékelés az online-térben zajlott, két nagyszerű előadás kíséretében. A feladatlapok javítását Csalava Gizella szentpéteri tanárnő és Varga Andrea, a Selye János Egyetem Kémia tanszékének vezetője végezték.

A résztvevők számát és az elért eredményeket tekintve is rekordok dőltek meg, hiszen ennyien még egy évben sem kapcsolódtak be a versenybe a felvidéki iskolákból.

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny

Az alistáli Corvin Mátyás Alapiskola, a bátorkeszi Kováts József Alapiskola, a Bodrogszerdahelyi Alapiskola, a búcsi Katona Mihály Alapiskola, a Buzitai Alapiskola, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola és a Zsigárdi Alapiskola 16 tanulója mérettetett meg az igényes versenyen.

A másik rekordot az elért pontszámokkal sikerült megdönteniük a versenyzőknek. Nagyszerű felkészülésről bizonyosságot téve az első három helyen 6 tanuló végzett pontazonosságokkal 83, 80, illetve 79 pontot elérve. Ilyen sok pontot még egyik évben sem sikerült elérniük a versenyben résztvevőknek.

A felvidéki fordulóból – amely az anyaországi megyei fordulónak megfelelő – az első helyen végző két tanuló Poló Zsófia zsigárdi, illetve Persei Jenő búcsi tanulók jutottak a Kárpát-medencei döntőbe.

A tanulók felkészítői Tóth Géza és Csákvári Zoltán.

A szervezők a versenyt a világjárvány ellenére is igyekeztek színessé és élménytelivé tenni, ezért kérték fel egy-egy előadásra Déri Jánost, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány igazgatóját és a Vadonleső Központ munkatársait. Az előadásokat online követhették nemcsak a versenybe bekapcsolódott iskolák tanulói, de meghívták a másik két természettudományi verseny, a Teleki földrajz és a Hevesy kémia verseny résztvevőit és felkészítő tanárait is.  

A verseny napján Déri János az általa vezetett madárkórház működésének bemutatásán keresztül hívta fel a figyelmet a madarak védelmének fontosságára.

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny

Konkrét példákat hozott fel arra, milyen talált sérült madarat hogyan tudunk leginkább mi laikusok segíteni, életben tartani.  A rendelőjéből jelentkezett be a doktor úr, és minden érdeklődő számára nagy élményt nyújtott, nemcsak lenyűgöző előadásával, de azzal is, hogy kollégái segítségével a kamerák előtt mutatott be néhány sérült madarat etetés közben.

Másnap, mielőtt a kiértékelés zajlott, a Vadonleső Központ nagyon lelkes csapatával ismerkedhettek meg a résztvevők. Megtudták, hogy 11 éve dolgoznak azon, hogy egy webalkalmazás működtetésével önkénteseket toborozzanak a természetvédelemért. Társadalmi adatgyűjtésre szólítottak fel 18 védett és közösségi jelentőségű növény-és állatfaj elterjedéséről. A webfelület működtetése mellett számos személyes találkozót is tartanak az önkéntesekkel.

Az elmúlt 11 évben már 150 ezren kapcsolódtak be a programjukba, amit fokozatosan terjesztenek egész Kárpát-medence szerte.

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny

A tanulókat is arra buzdították, hogy regisztráljanak hozzájuk, és küldjenek adatokat a nevezett fajok megfigyeléséről, észleléséről.

A szervezők remélik, hogy az előadások elnyerték a hallgatóság tetszését, és a versenyre való felkészülés során szerzett tudás mellett egyéb tapasztalatokat és élményeket is szereztek a felvidéki ifjú biológusok.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.