2021. december 29., 11:13

Már csak ez hiányzott! Egy év múlva akár 1300 pedagógus hiányozhat a katedrákról

2022 végére az iskolaügyben akár 1300 pedagógus is hiányozhat az Oktatáspolitikai Intézet számításai szerint, mondta Branislav Gröhling oktatási miniszter a szlovák hírügynökségnek.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR

Rendszerszintű megoldásnak nevezte a pedagógusok bérének emelését. Amihez a pénzügyminiszternek kell biztosítani a forrásokat.

Állítása szerint ezért más lépésekkel próbálják menteni a helyzetet, például a korrepetálások megfizetésével és jutalékokkal. Év végével fejenként 250 eurós jutalékokat küldtek ki az iskolákra, amit az igazgató oszthat szét az iskola szükségletei szerint, például, hogy ott tartsa vagy odacsábítson olyan szakot oktató pedagógust, akiből kevés van. A pénzből motivációként juttathat azoknak a tanítóknak is, akik egész évben jól teljesítettek.

A célunk a tanítók bérének jelentős emelése volt és utána bevezetni a különböző juttatások típusait, mint amilyen a stabilizációs jutalék”

– nyilatkozta Gröhling.

Az alapintézkedés szerinte azonban az kell legyen, hogy a pedagógusbéreket alaposan meg kell emelni, amire viszont a pénzügyminisztériumtól van szükségük pénzforrásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.