2021. augusztus 24., 12:05

Magyar összefogás eredménye a vágfarkasdi Életke Óvoda - KÉPEKKEL

Új óvodában kezdik meg a nevelési évet a vágfarkasdi magyar óvodások. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül felépült Életke Óvoda fenntartója a református egyház.

Életke Óvoda Vágfarkasd
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Akikről az egész szól

Istentisztelet és méltó ünnepség keretében adták át Vágfarkasdon a helyi református templom udvarában felépült Életke Óvodát. Az intézmény fenntartója a Vágfarkasdi Református Egyház, de felekezetre való tekintet nélkül minden gyermeket vár falai közé. Az egyházi háttér azt a szeretetet akarja biztosítani az óvodában, amelyre minden gyermeknek szüksége van, és amelynek közvetítésében nincs különbség a felekezetek között – hangsúlyozta Erdélyi Pál, helyi református lelkész.

A régi óvoda megszűnik

Az Életke Óvodában szeptember 2-án kezdődik meg a nevelési év, de a szülők és gyermekek számára már augusztus 24-től nyitva áll az intézmény, megkezdődik a beszoktatási időszak.

Az Életke megnyitásával párhuzamban a falu szélén álló magyar óvoda megszűnik, a gyerekek ezentúl ide fognak járni, és az óvónők

 többsége is átjön az új óvodába.

Életke Óvoda Vágfarkasd
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Balról jobbra: Pál Melinda, Erdélyi Pál, Erdélyi Anita, Grezsa István, Géresi Róbert, Kiss Balázs

Pál Melinda, az óvoda megbízott igazgatója elárulta portálunknak, a rutinnal rendelkező, a régi óvodában is nevelő óvónők számára is kihívást jelent az új óvónénikkel való összecsiszolódás és az új óvoda nevelési-módszertani programjának felépítése, de várják már a nevelési évet, biztos abban, hogy a gyerekek jól fogják érezni magukat a szép, új környezetben.

Az új óvodát az oktatási minisztérium 2021. szemptember 1-jei hatállyal sorolta be a hálózatba.

Isten népének építkezései

Az Életke Óvodát augusztus 23-án adták át hivatalosan. A szalagátvágást megelőzően Géresi Róbert püspök tartott Istentiszteletet, a közéleti és egyházi méltóságokat, vendégeket Erdélyi Pál, a Vágfarkasdi Református gyülekezet lelkésze köszöntötte. Géresi Róbert püspök Zakariás könyvéből olvasta fel az Istentisztelet igéjét, a jelenkor helyzetét helyezte párhuzamba Isten népének építkezéseivel, amikor a romok helyén városok, templomok épültek.

Életke Óvoda Vágfarkasd
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Géresi Róbert, püspök

A püspök hangsúlyozta, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program nem idegen helyen született meg, hanem a magyar kormány szívében a döntéseket olyan emberek hozzák meg, akik a magyarságért dolgoznak, de mindig a közösségen, az adott gyülekezeten múlik az, mer- e élni a lehetőségekkel, vállalja -e a kötelezettségeket.

Megéri

Az átadó ünnepségen Grezsa István, miniszteri biztos beszélt az óvodafejlesztési programról, hangsúlyozta, mindig nagy jelentőséggel bír az, ha egy templom kertjében, közelében felépített óvodát avathatnak, hiszen mindkét intézménynek hasonló lelki értékeket kell képviselnie. A jelenkorban az elvakult liberalizmus nagy veszélyeket jelent a konzervatív, nemzeti, keresztény értékrendre nézve,

az óvodának azonban olyan helynek kell lennie, ahol a gyerek játszhat, mesét hallgathat, vidám lehet és magyarul álmodhassa meg saját kis világát.

Életke Óvoda Vágfarkasd
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Grezsa István, miniszteri biztos

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program a Felvidéken 33 új óvoda felépítését és 132 nevelési intézmény felújítását vállalta magára.  A központi programelemek értelmében képzéseket és Ringató, cseperedő programot támogatnak, az óvodákba játéksarkokat küldtek. A program közel 14 milliárd forintot jelent Magyarország költségvetéséből, párhuzamban folyik a magyarországi óvoda- és bölcsöde fejlesztési programmal – mondta a ma7-nek Grezsa István, hozzátette, Magyarországnak a humán erőforrás szempontjából megéri a határon túli kisebbségek erősítése.

A szeretet küldetés
Az Életke Óvoda három óvodai csoport befogadására alkalmas, gyönyörű épületet, mely Csémy Olivér építészmérnök és fia Csémy Krisztián munkáját dicséri. Az ő terveiket pedig Szabó László vállalkozó és csapata valósította meg, a beruházás teljes összege: 930 093,00 € volt.

Hisszük, hogy ez a megépült óvoda színvonalas feltételeket fog biztosítani a felnövekvő kicsi nemzedék számára, mi pedig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a bizonytalankodó, határozatlan szülőket is meggyőzzük afelől, hogy a lehető legjobb döntés mindenkor az, ha gyermekeiket a templom árnyékában, hitben és magyar nyelven taníttatják – tette hozzá Erdélyi Pál, református lelkész, majd Erdélyi Anita, református lelkész mutatta be az Életke Óvoda küldetését és nevelési programját.

Életke Óvoda Vágfarkasd
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Balról jobbra: Grezsa István, Géresi Róbert, Pál Melinda, Erdélyi Anita, Erdélyi Pál, Restár János, Vágfarkasd polgármestere
Az Életke Református Óvoda egy új élet hordozója. Éppen olyan, mint egy újszülött gyermek. Csodálattal és gyönyörűséggel tölt el, ha rá pillantunk, puszta léte betölti a mi szívünket örömmel.

Ez a csoda a miénk, farkasdi magyaroké, de azontúl velünk együtt, elsősorban Istené – magyarázta a lelkésznő. Az Életke egy nagy magyar összefogás eredménye, amely magába foglalja az anyaország cselekvő szeretét külhoni testvérei iránt és a határon túl élő magyarok megmaradásra való törekvését. Az Életkében magyar a magyarnak nyújt segítő jobbot a nemzetért.

Életke Óvoda Vágfarkasd
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!