2022. október 14., 19:12

Magyar-koreai tudományos párbeszéd a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán

Az első Magyar-Koreai Teológiai Fórumot (továbbiakban Hun-Han Teológiai Fórum) 2015-ben tartották a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A Hun-Han Fórum néhány magyar és koreai tudós életre szóló barátságának és közösségének alapjain jött létre, akik bár különböző régiókban és környezetben élnek és dolgoznak, a koreai és a közép-európai országok, köztük a magyar református hagyományokat osztó tudósok 2015 óta folyamatosan konstruktív és jövőbe mutató párbeszédet folytatnak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Han-Hun Teológiai Fórum jelentősége abban áll, hogy a harmadik és második világbeli teológusok kritikával reflektálnak az első világbeli teológiára, ami a periféria örömteli lázadása a központi teológia és rendszer ellen. Az is jelentőségteljes, hogy ez a Fórum nem passzív folytatása a már adott teológiának, hanem egy heves erőfeszítés, amely a teológiát életre kelti és élénken mozgatja a mai kontextusainkban. 

A Fórum szándéka az, hogy olyan tudósok platformját és magcsoportját hozza létre, akik a javasolt kutatási területek valamelyikén együtt kívánnak működni egymással, és olyan kutatási témákat dolgozzanak ki, amelyek a magyar és a koreai református egyházak szükségletei szempontjából relevánsak a saját kontextusukban, és tanulnak egymás hasonló, valamint eltérő tapasztalataiból is.

A szervezők azt várják a tudósoktól, hogy mélyebben foglalkozzanak egymás összefüggéseivel, hogy ezekről a magyar és koreai egyházakat érintő hasonlóságok és különbségek megállapításával, elemzésével és értékelésével kritikus betekintést nyújtsanak egymásnak. Szándékunk, hogy az 5. Hun Han Teológiai Fórum során kiszélesítsük az egyes hagyományok megértését néhány olyan kulcsfontosságú témával, amelyek az egyház alapvető részét képezik. A kiválasztott témák, amelyeket a konferencia során megvitatunk, a következők: Biblia, istentisztelet, misszió, diakónia, teológiai oktatás, ökumenizmus, egyházkormányzás, világvallások és ideológiák.

A tekintélyes konferenciát a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara rendezi meg 2022. október 17-22. között. A Hun-Han Teológiai Fórumon  koreai és magyar teológusok és református tudósok vesznek részt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.