2022. június 1., 15:42

Lezárult az Erasmus+ Nemzetközi Ifjúsági Csereprogram

Amint arról korábban már beszámoltunk, a csatai székhelyű Romane Jile-Cigány Szívek Polgári Társulás még 2022. március 20-a és 29-e között szervezte meg az Erasmus+ Nemzetközi Ifjúsági Csereprogram párkányi rendezvényét. Ennek folytatásaként a program lezárására május 20-a és 29-e között került sor Sóstón – magyarországi, szlovákiai, lengyel és román fiatalok közreműködésével.

Erasmus
Médialapozó
Fotó: Babindák Ernő
a program során

A fiatalok az előző alkalommal – környezetvédelmi témákkal foglalkozva – elsősorban elméleti ismereteket sajátítottak el játékos, interaktív formában; az ott megszerzett ismereteket most tovább bővíthették. Amint azt a programban részt vevő csoportvezetők egyike, a csatai Babindák Ernő megfogalmazta, a Környezeti értékeink című programsorozat során közösségi szemszögből, szemléletformáló közösségi akciókat tartva igyekeztek megközelíteni a környezetvédelem témáját:

A legutóbbi rendezvényünkkel szemben a mostani figyelemfelhívó, ismeretátadó közösségi nap sokkal nagyobb mértékű aktivitást és sokkal szélesebb körű bevonást igényelt a fiataloktól. A program alatt megtanulhattak figyelmesen kommunikálni és cselekedni – nemcsak a saját érdekükben, hanem az egész közösségükért, nemzetükért, sőt Földünkért is. A Nyíregyházán/Sóstón zajló, az Európai Unió által támogatott ifjúsági csereprogram második részével a helyi lakosság figyelmét is felhívtuk a környezetvédelem fontosságára, és lehetővé tettük a fiatalok számára, hogy helyben tegyenek gyakorlati kezdeményezéseket.”

Mint mondta, a projekt egy gyakorlati résszel zárult, ugyanis a fiatalok egy társasjátékot hoztak létre, amelyhez kizárólag újrahasznosított alapanyagokat használhattak. A társasjátéknak alkalmasnak kellett lennie arra, hogy a fiatalabb korosztály számára is információkat közöljön a környezetvédelemmel kapcsolatosan.

A társasjáték kivitelezéséről Babindák Ernő elmondta, hogy az alkotó folyamat során egy beszélgetőkör indult el a mediátor vezetésével, aki irányított kérdések segítségével rávezette a fiatalokat azokra a fontos dolgokra, amelyeket meg is jeleníthettek a társasjátékban. A fiatalok új ismeretekhez, információkhoz jutottak, tapasztalatot cseréltek, jó gyakorlatokat gyűjtöttek, amelyeket fel tudtak használni a társasjáték elkészítéséhez. Felelevenítették azt az ismeretanyagot is, amelyet az előző csere folyamán tanultak.

Erasmus
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.