2021. május 20., 17:01

Lehet könnyebb az iskolatáska?!

Május 19-én  SZMPSZ online-előadássorozatának 9. részére került sor, amelyre a szervezők nemcsak a pedagógusokat, hanem a szülőket is meginvitálták, különös tekintettel azokra, akiknek gyermekei szeptembertől iskolakötelesek lesznek. A téma, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének szakemberei jártak körül arra irányult: mi a teendőnk, ha azt szeretnénk, hogy az óvodából az iskolába lépő gyerekek eleget tudjanak tenni az iskolai követelményeknek, hogy minél érettebben kerüljenek az osztályközösségbe.

A Lehet könnyebb az iskolatáska előadói
Fotó: Szerző: Zsebik Ildikó
Az előadók.

Abban a szakemberek mindegyike  - Kozma Szabolcs logopédus, tagintézmény-igazgató, Hutvágner Kamilla  pszichológus, Koczmann Alexandra pszichológus, Polákné Szeiman Katalin gyógypedagógus, Posta Krisztina Anna gyógytestnevelő valamint Ress-Rásó Noémi logopédus  - egyetértett, hogy

az óvoda és az iskola közötti átmenet jelentős mérföldkő a gyerekek életében. Hogy képesek legyenek ennek megfelelni, ahhoz értelmi és érzelmi intelligenciájuk, valamint mozgásuk fejlesztése elengedhetetlen.

Elsőként a két logopédus, Kozma Szabolcs és Ress Rásó Noémi kapott szót. A tagintézmény igazgatója előadásában azt hangsúlyozta, hogy

egy gyerek csak akkor tud megtanulni írni és olvasni, ha képes a gondolatok megértésére.

Elmondta:

méréseik szerint az iskolába került kicsik mindössze fele képes a szavak szótagolására, és csupán egyhatoda a szavak hangokra bontására.
Ez már az óvodában ill. otthon is játékos módon gyakoroltatható a gyerekekkel, hogy meg tudják különböztetni egymástól a szó jelentését és hangalakját.

Ress-Rásó Noémi a gyakorlás módszereit mutatta be, ennek legalkalmasabb formája az, ha  4-6 gyerek alkot egy gyakorló csoportot. Itt meg kell mozgatni a gyerekek artikulációs bázisát, tornáztatni a nyelvet, hangfejlesztéssel kell foglalkozni, mindezt játékosan. Hogy a gyakorlás otthon se maradjon el, a szülőket is be kell vonni a terápiába.

Polákné Szeiman Katalin a gyógypedagógus szemüvegén keresztül láttatta a feladatokat. Kiemelte:

fontos, hogy iskolába lépés előtt a gyerek képes legyen alapvető praktikus dolgokra, mint pl. a cipőfűzés, a gombolás, hogy legyen napirendje, hogy beszéltessük őt otthon, mert ezzel javul a kapcsolatépítésük, az emlékezetük stb.

Az 5-7 éves korosztály végezhet már házi munkát, illetve tanítsuk meg velük azokat az alapvető információkat, mint pl. a szülei neve, telefonszáma, címe, születési dátuma. Tartsunk otthon ún. próbatízórait. Hogyan készül, mikor fogyassza el, mit tegyen a maradékkal stb. Készíthetünk számára az udvaron akadálypályát, apró feladatokkal./pl. mutass rá egy zöld színű tárgyra, mi lehet kerek formájú...stb. Minden játék megerősít valamit a gyerekekben!

Utánuk a két pszichológus, Koczmann Alexandra és Hutvágner Kamilla kapott szót, akik mondandójukat a szociális készségek fejlesztése, illetve az érzelmi intelligenca fontossága köré építették. Elmondták:

szociálisan akkor érett egy gyerek, ha képes kifejezni gondolatait, tud alkalmazkodni, a konfliktusokat megoldani, ha van szabálytudata, ismeri a társas közösségek szabályait. Szükség van az önállóság, az önkiszolgálás képességére is.

Olyan alapvető dolgokat kell megtanulnia, hogy a tanórát végig kell ülnie, ha szeretne valamit mondani, jelentkezik stb. Hogy be tudjon illeszkedni, meg kell tanulnia a másokkal szembeni türelmet, a személyes tér tiszteletét, az együttműködés képességét, az önkontrollt, felvállalni  cselekedetei következményét, a kompromisszumra való képességet. A szociális készség is fejleszthető! A szerepjátékokkal sok minden feltárható. Ha egy gyereknek megvan a kellő érzelmi intelligenciája, a többi készsége is fejlődik. Fontos a gyerek reális önismerete, a kudarctűrő képessége, kitartása.

Az érzelmi intelligencia adja az értelmi intelligencia hátterét.

Utolsóként Posta Krisztina Anna gyógytestnevelő kapott szót, aki mondandójában a következőket emelte ki: már ebben a korban sok gyerek küzd lúdtalppal és bokasüllyedéssel, ezek idővel más elváltozásokat is eredményeznek. Sok a hiperaktív, figyelemzavaros apróság is.

A mozgásnak is megvannak a maga fejlesztési területei: a stressz levezetéséül szolgál, segít a helyes testtartás kialakításában, a helyes légzés megtanításában, tudatosságra nevel. Mozgással az idegrendszert sokféle inger éri, ezek is felkészítenek az előttünk álló feladatokra.

Mint a korábbi előadások végén, úgy most is a hallgatóság kérdéseinek megválaszolásával ért véget az online-közvetítés.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.