2020. május 19., 12:10

Küszöbön az iskolák és óvodák újbóli megnyitása. Megéri egy hónapra?

A koronavírus-járvány lecsengőben van Szlovákiában, ezért a kormány tegnap a korlátozó intézkedések feloldásának 4. szakaszát jelentette be. Ennek egyik lényeges pontja, hogy június 1-től újra kinyithatnak az óvodák és az alapiskolák 1-5. évfolyamai. Újraindításukról a fenntartók döntenek. Vagyis az adott települések vezetőinek kell mérlegelniük, hogy a tanév utolsó hónapjára kinyitják-e az óvodát és az iskolát. Mindez persze attól is függ, hány szülő engedi újra közösségbe gyermekét.

óvoda
Fotó: Pixabay.com
Illusztrációs felvétel

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere a válságstábot fogja összehívni, hogy megvitassák az iskola és óvoda megnyitásának lehetőségét. Fel kell mérniük az is, hogy hány szülő igényli az intézmények újbóli működtetését.

„Úgy gondolom, hogy a nagyobb településeken, városokban ki fogják nyitni az iskolákat és az óvodákat. Körültekintésre lesz azonban szükség, hiszen az osztályonkénti gyermeklétszám is szabott, a nagyobb iskolákban ezért egy osztályba nem is fog beférni minden tanuló.”

Mindenképpen az lesz a döntő, hányan igénylik az intézmények újranyitását. Szerintem úgy ahogy a járvány kezdetén sokan szorgalmazták ezen intézmények bezárását, most az ellenkezője fog történni, lesznek, akik sürgetni fogják a megnyitásukat. Oktatási intézményeink vezetőivel is le kell ülnünk és átbeszélgetni a témát. Jó döntést nehéz lesz hozni ebben a helyzetben, az biztos”

– vázolja a lehetséges forgatókönyvet.

Hozzáteszi: anyagi vetülete is van az intézmények újbóli megnyitásának. Nem biztos, hogy a községeknek egy hónapra megéri „beüzemelni” az iskolát és az óvodát. Főleg, hogy az önkormányzatok igencsak szűkös időszak elé néznek, nagy mértékben csökken a bevételük.

Készülnek a becsengetésre

Fenes Iván, Bős polgármestere a tegnapi kormányfői sajtótájékoztatót követően döntött úgy, megnyitják az iskolákat és az óvodákat kisvárosukban.

Szerdára össze is hívtam egy értekezletet, ahol jelen lesz a három óvoda és három iskola igazgatója, a konyhafőnökök, hogy megbeszéljük a működtetésüket, az előírások betartásával. Vagyis, hogy annyi gyermek legyen osztályonként, amennyi a megengedett, hogy a szülők ne egyszerre vigyék és hozzák a gyermekeket az óvodába és az iskolába. Igyekszünk június 1-jéig mindent úgy rendezni, hogy nyitni tudjunk.”

„Természetesen az igényeket is felmérjük, feltérképezzük, hány szülő akarja oktatási intézménybe járatni csemetéjét. Jómagam úgy tapasztalom, lesz rá igény, s fontos is, hogy ne szokjanak el a gyermekek az iskolától”– tájékoztatja portálunkat. Személy szerint örül is, hogy kinyithatnak ezek az intézmények, hisz ez is azt jelzi, lassan visszatérünk a régi kerékvágásba.

A Duna-parti város polgármestere arra a kérdésünkre, milyen óvodai nyitva tartással készülnek a nyári szünetre, úgy reagált, hogy ha igény lesz rá, akkor a megszokottól eltérő módon akár több intézmény is nyitva lehet.

Nyáron általában egy óvoda szokott működni nálunk, de ha ezt a rendkívüli helyzet megkívánja, és a szülők nyáron dolgozni fognak, természetesen biztosítani fogjuk a kicsik óvodai ellátását akár több óvoda működtetésével is.”
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.