2022. szeptember 18., 10:42

Külföldön a Campus Mundival

Eljött a szeptember és a tanévkezdés. A legnagyobb izgalmakat mindig a kisiskolások számára jelenti az iskolapadba való visszatérés, ámbár ugyanannyi újdonságot, lehetőséget tartogat az egyetemisták számára is.

Krakkó
Fotó: Balla Rita

Mielőtt a fiatal felnőttek megkapnák diplomájukat és belecsöppennének a mókuskerékbe, tanulmányaik alatt számos nemzetközi pályázat keretén belül lehetőségük van kipróbálni magukat külföldön. A legtöbb főiskola és egyetem minden évben különböző nemzetközi pályázatot hirdet meg, amire a jó képességű diákok jelentkezését várják. Az elnyert pályázat keretén belül a tanulók egy tanulmányi félévet tölthetnek az Európai Unió valamelyik országában, de esetenként Európán kívül is, vagy 1-től 3 hónapig terjedő külföldi szakmai gyakorlatot végezhetnek. Az anyaországban eközben megszakítás nélkül folytathatják tovább tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben. 

Krakkó
Fotó:  Balla Rita

A Campus Mundi ösztöndíjprogram számos pályázati lehetőséget kínál az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek.

A Campus Mundi programban való részvétel külföldi tapasztalattal segíti a hallgatók piacképességét a hazai közegben is, általa ösztöndíjas kapcsolatokat teremt, és minden egyes külföldön töltött nap után sokkal inkább válik a hallgató gondolkodása „Európa központúvá”, miközben megtanulja értékelni az otthoni lehetőségeit is.

Krakkó
Fotó:  Balla Rita

Fontos, hogy a céget, ahol szakmai gyakorlatunkat tölteni szeretnénk, nagy alapossággal válasszuk ki. Másrészt érdemes az országot is feltérképezni már itthonról, ahová majd utazni szeretnénk. Hogy saját esetemet példázzam, az általam választott desztináció Lengyelország lett. Nem árt tisztában lenni a leglényegesebb tudnivalókkal az adott helyet érintően, és jó, ha már fotók alapján szimpatikusnak véljük a várost, ahová költözni fogunk.

Az sem utolsó szempont, hogy az országban kiválasztott befogadó cég, akinél a szakmai gyakorlatunkat tölteni fogjuk, szorosan kapcsolódjon tanulmányainkhoz.

Ekkor tudjuk igazán hasznosnak érezni az egyetemen tanultakat. Művészeti menedzserként számomra is prioritás volt, hogy a gyakorlat során kamatoztatni tudjam az iskolapadban megszerzett menedzseri és marketingtudásomat. Ennek eredményeként a külföldi cégnél kreatív feladatok megoldásában vehettem részt leginkább. A katalógusok vizuális szerkesztését és a marketingszövegek megfogalmazását bízták rám. Mindemellett, a csapattal együtt tudtuk bővíteni a cég felvásárló körét, így a szakmai siker és a folyamatos fejlődés sem maradt el.

A jó kommunikációs készség, a feladatok priorálása, az íráskésség, az agilis gondolkodás is előtérbe került.

Krakkó
Fotó:  Balla Rita

A Campus Mundi szakmai gyakorlat ösztöndíj kiváló lehetőség a külföldi, szakmai partnerkapcsolatok kiépítésére, a különböző kultúrák megismerésére, az empátiakészség elsajátítására. Megtanulunk figyelni, türelmesnek lenni, új helyzetekhez, új közeghez adaptálódni és a külföldön szerzett tapasztalatokkal hazatérve kreatív és proaktív munkaerővé válni.  Kulturális szakemberként szakmámból adódóan kiemelten fontos, hogy jó személyes kapcsolatokat ápoljak továbbra is azokkal, akiket megismertem a külföldi tartózkodásom során, hisz menedzserként az én felelősségem a tervezőket, művészeket összekötni cégekkel és ügyfelekkel, betöltve ezzel a művészet közvetítői szerepkört, ami a Design-, és művészetmenedzsment szak fontos része.

Krakkó
Fotó:  Balla Rita

A munka mellett személyes élményekkel gazdagon térnek haza a hallgatók. A külföldön való tartózkodás másik jelentős része olyan, akár egy hosszúra nyúlt kirándulás. A 30 órás munkahét mellett bőven jut idő utazgatásra, így a választott ország - esetemben Lengyelország - nevezetes városait is sikerült meglátogatni. Ilyenkor lehetünk részesei igazán az általunk választott ország mindennapjainak, megtapasztalhatjuk a helyi mentalitás sava-borsát. Jómagam is a legérdekesebb élményeket a városnézések alkalmával szereztem, és tapasztalhattam meg a lengyel emberek segítőkészségét. A messziről jött embernek mindig jól esik egy kis figyelmesség, akár a vendégszeretetből adódó ingyenes reggeli kávé formájában a sarki pékségben.

Krakkó
Fotó:  Balla Rita

Akár külföldön, akár a hazai közegben tervezzük karrierünket, mindenképp érdemes rövidebb-, hosszabb időre külföldre utazni és megmérettetni magunkat. A honvágyunk hamar elmúlik a ránk váró feladatoknak köszönhetően, s szinte észrevétlenül, de a külföldi életünkben is gyorsan kialakul az a bizonyos napi rutin. Sokkal több önbizalommal hazatérve az itthoni munkaerőpiacon versenyképesebbnek érezzük majd magunkat, nem véletlenül. Hisz tényleg versenyképesebbé válunk. Egyrészt folyékonyabban beszélünk egy idegen nyelvet, másrészt az itthoni cégek számára új meglátásokat tudunk bevinni a céges kultúrába, s nem utolsósorban a diák éveinkben eltöltött külföldi hónapok ingergazdag napjai hosszú időre meghatározó élménnyé tudnak válni életünkben. 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.