2021. augusztus 2., 12:51

Kidsafedu - Oktatunk és védünk

A digitális világ és a Z-generáció előrehaladtával egyre fontosabb és égetőbb témára hívja fel a figyelmet a Kidsafedu projekt. Pilótaintézményként a nádszegi magyar alapiskolában vizsgálták és segítették szakemberek a gyermekek online világban való biztonságát. A projekt során a gyerekek gyakorlati segítséget, a tanárok és a szülők képzést kaptak.

Kidsafedu
Fotó: https://mamabearapp.com/
Illusztrációs felvétel

A Kidsafedu projekt egy határon átnyúló Interreg kisalap keretén belül keres megoldásokat az internetes zaklatás kérdéseire, valamint felhívja a figyelmet a cyberbulling veszélyeire. A cél, hogy a szlovákiai és a magyarországi tapasztalatokat egybevetve, szakemberek bevonásával a szülők és a gyerekekkel dolgozó tanárok, edzők betekintést nyerjenek az online világ veszélyeibe. 

Hogy meg tudják érteni a gyermekek problémáit, ne áldozathibáztatásra, hanem értő segítségre kerüljön sor, ha a gyermek bajba jutott, vagy zaklatás áldozatává vált az internetes felületeken.

A Kidsafedu program továbbá arra is keresi a választ, milyen intézményi lehetőségei vannak a szlovák és a magyar szervezetek együttműködésének.

Az Interreg projektben a szlovákiai FutuReg Polgári Társulás és a magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vállalt leaderpartnerséget. A projektet a nádszegi magyar alapiskolával karöltve vezényelték le, ahol a szakemberek a gyakorlatban is foglalkoztak a gyermekekkel, illetve kibontották azokat a problémákat, amelyekkel a diákok küzdenek az online tér miatt.

A mediátor nem csak elméletben végezte munkáját a kísérleti iskolában, reális, valós problémákra is sikerült fényt deríteni, így a tanárok és az igazgatóság bevonásával sikerült is megoldást találni a gyermekek diszkomfortjára.

Gyakorlatban is segítettek

A Kidsafedu programot a koronavírus járvány miatt csak fél évvel ezelőtt kezdték megvalósítani, a projekt merítése a napokban lezárult, megtartották annak zárókonferenciáját is. Az online konferencián Bott Domonkos Lívia, a projekt vezetője, a FutuReg PT alapítója mondott köszönetet a szakmai partnerként szereplő Nádszeg községnek.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere nagyszerű lehetőségként jelölte meg a Kidsafedu projektet, amelynek segítségével olyan problémákra sikerült rámutatni, amelyek felett eddig sem a szülők, sem a tanárok nem gondolkodtak el mélyebben.

A polgármester hozzátette, a nádszegi iskola nagy intézmény, sokkal könnyebben vesznek el a diákok a virtuális világban, mint a családias hangulatú kisiskolákban. A szakemberekkel való közös munka során sikerült is rájönniük arra, hogy bizony vannak problémák egyes osztályokban, a gyermekek igenis találkoznak a virtuális zaklatás problémájával, sőt néha ők maguk válnak tudomásukon kívül zaklatóvá.

Éppen ezért jó, ha egy intézmény, egy önkormányzat nyitott a hasonló projektekre, hiszen kézzelfogható problémákat sokkal könnyebb megoldani, mint azokat, amelyekre nem derül fény a szakmai tudás nélkülözése miatt. A problémás osztályokban a projektnek és a mediátor tanácsainak köszönhetően tudtak is segíteni. Pint Szabolcs, a nádszegi magyar alapiskola igazgatóhelyettese, a projekt iskolabeli koordinátora is megerősítette ezt, hálás azért, hogy a projektnek köszönhetően nem fokozódott tovább a zaklatás problémája és meg tudták tenni a szükséges lépéseket.

Mészáros Krisztina, a Kidsafedu fő mediátora, a zárókonferencia háziasszonya volt az, aki mediátorként, szakmai segítőként, szakemberként dolgozott a nádszegi gyermekekkel és más iskolákban is bevezette az online zaklatás tematikáját. Elmondta, két hónapos intenzív képzésen vannak túl a nádszegi iskolával, komoly facebook kampányt végeztek, és megjegyezhető szlogenekkel próbálták megszólítani az ügynek az embereket.

Elérhető segédanyagok

Bott Domonkos Lívia értékelése szerint minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, intenzív féléven van túl a szakmai partnerség, hiszen a koronavírus miatt késett a projekt realizálása, sok programpont az online térbe került, sajnálták, hogy nem tudtak offline térben találkozni a projektpartnerekkel, de ezt mindenképpen igyekeznek pótolni.

A mediátori munka a gyerekekkel azonban szerencsére már offline, iskolai jelenlétben zajlott. Bott Domonkos Lívia hozzátette, a projekt során szerzett és kidolgozott ismeretanyag, szakmai útmutatók, videók rövidesen teljes egészében elérhetőek lesznek a www.kidsafedu.eu oldalon.

A FutuRegnek fontos a kulturális és társadalmi értékek fejlesztése Szlovákiában. A gyermekek jelentik régiónk jövőjét, fő célunk támogatni az egészséges és boldog gyermekkort. Gyermekeink jövője érdekében a fenntartható gazdaságra és társadalomtudományokra, kutatásokra összpontosítunk”

– összegezett a FutuReg alapítója. A projekt során 2 tréninget valósítottak meg Szlovákiában, 2 tréninget Magyarországon, valamint Kidsafedu nagyköveteket is képeztek, akik tovább tudják adni az iskoláknak a megszerzett tudást. A járvány során 4 online beszélgetőestet szerveztek a nyilvánosság számára, valamint felmérések, tanulmányok, módszertani kézikönyv és projekt határ menti kutatás kidolgozására is sor került.

Gyermekjogi kulcskérdések

A projektbe Kováč Margaréta, gyermekjogi szakember is bekapcsolódott, aki ismertette az 1989-ben kiadott gyerekjogi egyezményt, a szlovákiai és a magyarországi gyerekjogi szabályok hasonlóságait.

A szakember elmondta, a gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy biztonságosan tudjanak élni a jogaikkal, el tudják mondani véleményüket.

Ennek kulcsa pedig az oktatás. Erre dolgozott ki nagyon sok és a gyakorlatban is használható anyagot a Kidsafedu.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány képviselőjeként Varga Aida, gyermekpszichológus számolt be a magyarországi partner tapasztalatairól és az egyes előadások tartalmáról. Elmondta, a projektnek köszönhetően sor került a határon átnyúló tudásmegosztásra, valamint azon területek feltérképezésére, ahol el lehet jutni azokhoz a felnőttekhez, akik gyerekekkel foglalkoznak, és megfelelő képzésen részesíteni őket. A felnőttek így könnyebben, nyitottabban állhatnak majd a gyerekek mellé, így a gyerekek is bizalommal fordulhatnak problémáikkal a felnőttek világa felé, anélkül, hogy hibásnak éreznék magukat az online világban történtek miatt.

Megosztás
Címkék