2020. május 3., 08:15

Két magyar első osztály lesz Szencen!

A koronavírus-járvány miatt az iskolák zárva vannak, és digitális oktatás zajlik. Nincs ez másképp a Szenczi Molnár Albert Alapiskolában sem. Matus Mónika, az intézmény igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy pedagógusaik minden tudásukat bevetve, rengeteg ötlettel, de ugyanakkor realitásérzékkel igyekeztek megszervezni az online oktatást.

Mivel a kezdetektől látták, hogy ez különleges helyzet, új órarenddel indítottak, napi három órával, a fő tantárgyakra helyezve a hangsúlyt. Az alap az edupage volt, hiszen mindenki rendelkezett belépési kóddal, ami biztonságos az adatvédelem szempontjából.

Mivel fel sem merült bennünk, hogy ez a helyzet sokáig tarthat, kezdetben csak az ismétlésre fókuszáltunk. Most már tudjuk, talán így kell befejezni a tanévet. A digitális oktatás során nem rohanunk sehová. Minden pedagógus alaposan átgondolja, mennyi időt szánjon egy-egy új tananyagra. Ami a rendes tanításban 1-2 órát vett volna igénybe, az online térben akár 4-6 órát. Ezért ki kellett „gyomlálni” a tantervet, és csak a fő témaköröket meghagyni. Ami elmarad, azt átcsúsztatjuk a következő tanév elejére.

Senkinek sem könnyű az online tanítás, mondja Matus Mónika. A pedagógusoknak olyan oktatást kellett gyorsan elsajátítaniuk, amivel eddig nem találkoztak. Ennek ellenére profi módon végzik a munkájukat, a tananyagkészítéstől az online oktatásig mindent megtanultak, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek. A saját eszközeiket, a saját internetüket használják a munkára. Egy tananyag elkészítése ugyanis 2-3 órát is igénybe vehet, s ugyanennyi idő kell a napi javításra. Eközben a tanároknak is van családjuk, ugyanúgy főzniük, mosniuk, bevásárolniuk kell, illetve foglalkozni a gyerekeikkel, mint másoknak. Ugyanakkor a szülők helyzete sem egyszerű. Belezökkentek egy stresszel telített helyzetbe, idegeskednek a munkájuk megtartása miatt, ráadásul a gyerekek érdekében meg kellett tanulniuk az iskolai platformok használatát, és segíteniük kell a tanulásban. Eközben lehet, hogy műszakokban, és csak este érnek haza.

Hogyan vélekednek az online oktatásról a szülők és a gyerekek? Matus Mónika kifejti, hogy

az első visszajelzések ezzel kapcsolatban nagyon eltérőek voltak. Ugyanarról a feladatról valaki azt mondta, hogy nem bírja a gyereke, valaki azt, hogy játszva elkészült vele a gyerek. Mára remélhetőleg rendeződött a helyzet azzal, hogy kialakult a napi online rutin. A tanulás azonban ugyanolyan kötelesség maradt, mint a normális oktatás során.

Ugyanakkor nagyon nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik szerényebb anyagi körülményeik miatt nem tudják az online oktatást biztosítani a gyerekeiknek, csak a távoktatás valamelyik formáját.

A szenci alapiskolában ezért a feladatokat az eszközhasználat és internet-hozzáférés szerint is differenciálták: a zöld szintű feladatokat a teljes internet-hozzáféréssel és számítógéppel rendelkező diákoknak készítették, a sárga szintűeket az okostelefonnal és internethasználattal rendelkezőknek, a piros szintűeket a csak mobiltelefonnal rendelkezők számára.

Három családnak a városi rendőrség viszi el a kinyomtatott piros szintű feladatlapokat hetente. Szintén nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik például az egyészségügyben dolgoznak, és a gyermekeik önállóan vagy más felügyelete alatt tartózkodnak otthon. Nincsenek könnyű helyzetben azok sem, akik otthoni távmunkát végeznek, és meg kell osztozni a számítógépen a gyerekeikkel.

Matus Mónika kiemelte,

a rendkívüli helyzetben a pedagógusaik mindennap elérhetőek, fel lehet velük venni a kapcsolatot. Az asszisztensek segítenek az integrált tanulók oktatásában, az iskolai pszichológus is bármikor bárki rendelkezésére áll. Az iskolai speciális pedagógus folytatja a munkáját, a nevelési tanácsadó elérhető, a nevelőnők délutáni ügyeletet tartva segítenek a tanulásban, a titkárság háromszor hetente elérhető személyesen is. Összességében nagy igyekezettel, kihívásként tekintenek a helyzetre.

Hogyan segít az iskola a gyerekeknek feldolgozni és megérteni a járvány lényegét? A gyerekek először örültek, mert szünidőnek gondolták az otthoni lét időszakát. A tanulás előbb kötelesség volt a számukra, majd napi rutin lett. A legnagyobb negatívuma az iskola bezárásának a szociális interakció hiánya mindkét oldalon. A gyerekeknek egyre inkább hiányzik az iskola légköre, a társaik, a pedagógusok. Ugyanakkor a pedagógusoknak sem könnyű gyerekek nélkül, mondja Matus Mónika, aki szerint az online oktatás előnye a szociális kapcsolat legalább részleges megvalósulása.

Egy kedves történetet is megtudunk. A szenci magyar iskola egyik nyugdíjas nevelőnője meséli, sosem gondolta volna, hogy valamikor online foglalkozást fog tartani. Csaknem kicsordult a könnye, amikor a rengeteg gyerek kiabált a képernyő túloldalán a tanító néninek, megmutatva a szobánál kezdve a háziállatokon át a kiesett fogáig mindent. Szívet melengető volt a rengeteg pedagógusnapi visszajelzés, üzenet, levél, jókívánság, rajz is, a videók a gyerekek énekével, saját hangszeres játékával.
 Köszönjük a szülőknek, hogy segítenek a gyermekeknek a tanulásban, de segítsenek az önállóságra nevelésben is

– mondja az igazgató. – Tanuljanak meg a gyerekek egyedül tanulni, és segítséget csak akkor kérjenek, ha elakadnak. Tanuljanak meg nem csalni, és becsülettel dolgozni.

A szülők hozzáállása, szeretete, bátorító támogatása lesz az a családi példa, amelyre ez a nemzedék egész életében építheti az életét. Ezért tekintsék kihívásnak ezt a helyzetet: mutassák meg, hogy mennyire lehet örülni a kicsi dolgoknak; a családi társasjátéknak, kártyázásnak, beszélgetésnek, a közös sütés-főzésnek, a közös filmnézésnek, olvasásnak, a napsütésnek… Ha a külső körülményeken nem tudunk változtatni, változtassunk a belső világunkon.

Végül szóba kerülnek az idei beíratások is. Szencen az első osztályba való beíratás fegyelmezetten zajlott: 20 kisdiákot az edupage elektronikus jelentkezőlapján keresztül, a többieket pdf-ből nyomtatott jelentkezőlapon, illetve az iskola bejáratánál kihelyezett nyomtatványokat használva íratták be a szülők. Az iskola mindenkinek visszajelzett sms-ben és e-mailben, hogy a jelentkezést megkapták. A beíratási határozat kiadásához mindkét szülő aláírására és az anyakönyvi kivonatra is szükség lesz, ezt május végéig a titkárság nyitvatartási idején pótolhatják a szülők. A Rákóczi Szövetség által felajánlott iskolatáskákat is a titkárságon lehet átvenni aláírás ellenében.

Az idén 35 kisdiákot írattak be a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába. Ez kiemelkedő szám, mivel ismét két első osztályt nyithatunk, aminek nagyon örülünk. Hálásak vagyunk a szülők bizalmáért, mindegy, hogy régi magyar szenci és Szenc környéki családokról, vagy idetelepült vegyes házasságokról van szó. A jövő tanévet csaknem kétszázötven diákkal kezdjük, ami hatalmas siker itt, a nyelvhatáron.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/18. számában.   

Megosztás
Címkék