lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. december 8., 15:28

Kassai diák kapta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink-fődíját

Urbán Oszkár, a kassai Talentum programozóműhely tagja, a Posta utcai Gimnázium harmadéves diákja kapta az idén a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” című pályázatának fődíját.

Galéria
+15 kép a galériában

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) felhívására minden évben a tehetséghálózatok intézményei (több mint 1400 tehetségpont, mintegy 70 tehetségsegítő tanács), a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) 51 tagja és a Matehetsz 40 tagszervezete nyújthatnak be ajánlást. A pályázatra 5 és 25 év közötti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok jelentkezhetnek az intézmények munkatársainak ajánlásával. Urbán Oszkárt a Talentum programozóműhely ajánlotta a díjra, s idén ő lett az egyik fődíjas. Az idei évi XI. Kárpát-medencei Tehetségnapra márciusban a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, a díjakat később adták át, kevesebb résztvevő meghívásával, redukált programmal.

Urbán Oszkár 16 éves, a kassai Talentum programozóműhely tagja, a Posta utcai Gimnázium harmadéves diákja.

Tehetségterülete: logikai-matematikai, természettudomány. A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola elvégzése után a Posta utcai Gimnázium matematika tagozatos osztályába nyert felvételt, jelenleg harmadikos tanuló.

talinn6_2018.jpg

A Talentum Programozóműhelynek hatodik éve tagja, robotokat épít, programoz. Már 5 éve a versenycsapat tagja. Kezdetben türelemmel és odaadással tanult nagyobb társaitól, mára a csapat főkonstruktőre, kiváló műszaki érzékét és konstrukciós képességét a robotépítésben folyamatosan fejleszti.

Figyelmes, precíz, képes önálló problémamegoldásra, egyedi meglátásai és ötletei vannak. Jelenleg a csapat egyik vezetője, sokat segít fiatalabb társainak is.

A nemzetközi versenyek kommunikációs nyelve az angol, Oszkár kiválóan beszél angolul és szlovákul is. Tagja a gimnázium fizikus csapatának, tavaly sikeres megoldó volt az országos fizika olimpián és a TMF (Turnaj mladých fyzikov) megyei 2. és országos 3. helyezettje lett. Ezzel idén a nemzetközi válogatott tagja lett.

Oszkár sokat segít a fiatalok mentorálásában is, a Talentum nyári robotikai táboraiban foglalkozásokat vezetett, valamint a rendszeresen szerepel, előad tudomány-népszerűsítő rendezvényeken (Kutatók Éjszakája, Tudománynap, Robotikai Szaktábor, Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány).

Mindezek mellett még a sportra is jut ideje, a kassai KAC Jednota Košice ifjúsági futballcsapatának tagja, az elmúlt évben a Kelet-szlovákiai bajnokság 2. helyezését érték el.

Ami fontos, szereti, amit csinál. Kreatív hozzáállása, innovatív ötletei, kitartó munkabírása és találó humora értékes jellembeli tulajdonságokkal párosulnak, társai számára ösztönösen elfogadott csapatvezető.

sanjose2_2019.jpg

Eddigi legjobb eredmények:

2016-2017:
First Lego League – Európabajnokság – Tenerife – 1. hely
First Lego League –Világfesztivál – USA, St. Louis – 2. hely

2018:
First Lego League – European Open International – Tallinn, Észtország – 1. hely
RoboCup – VB, Montreal, Kanada – Junior Rescue Secondary

2019:
First Lego League - Central Europe Final 2019 – Bregenz, Research Project – 2.hely
FLL Open International Turkey 2019, Izmir – 3. hely
FLL Global Innovation Award San Jose, California

Idén a RoboCup versenyre készül társaival, ahol Arduino és elektronikából készült robotot fejlesztenek.

Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.