2023. szeptember 8., 11:36

Jubileumi tanévet nyitott a Selye János Egyetem - VIDEÓKKAL

Szlovákia egyetlen teljes szervezettségű, magyar nyelven oktató felsőoktatási intézményében, a Selye János Egyetemen huszadik alkalommal kezdődik meg az oktatás. A jubileumi tanév az egyetem rektora, Juhász György rektor szerint az egész időszaknak emelkedettebb hangulatot ad majd. 

A Selye János Egyetem ünnepélyes tanévnyitója
A Selye János Egyetem ünnepélyes tanévnyitója
Fotó: Tóth Tünde

Az ünnepélyes tanévnyitón az egyetem lelkét adó diákseregen és tanári karon kívül részt vettek még az ország különböző egyetemeinek dékánjai, rektorai, valamint tiszteletét tette többek közt Szebelédi Kata, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke, Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, , Viola Miklós, Nagyszombat megye képviselője, Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. felvidéki leányvállalatának igazgatója, Kiss Róbert kanonok, Eke Máté, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke. 

A most induló akadémiai évben eddig összesen 1648-an iratkoztak be a Selye János Egyetemre.

Az egyetem rektora, Juhász György köszöntőjében azt tanácsolta, főként az elsőéves hallgatóknak, hogy próbálják megtalálni az egészséges összhangot a kötelességek és a szórakozás között, legyenek részesei a egyetemi tradícióknak, a Komárom város által nyújtott kulturális és társadalmi eseményeknek. A Komáromi Jókai Színházzal való együttműködésük ebben a tanévben is folytatódik, a Selye János Egyetemi bérleten belül 5 előadást nézhetnek majd meg az új színházi évadban. Valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a hallgatók számára nemcsak az oktatás és a tudományos munka feltételeit biztosítják, de az ehhez szükséges műszaki és infrastrukturális hátteret is. Az elmúlt másfél-két év legfontosabb beruházása a Sirály Kollégiumot érintette, ahol jelentős, 800 000€ értékű felújítás zajlott. 

Juhász Görgy felhívta a figyelmet a közelgő előrehozott választásokra is: 

az egyetemeknek egy jól működő társadalomban véleményformáló szerepe is van, ám a középkorban használt „universitas” szó eredeti jelentése bizonyos mértékig eltért a maitól: közösséget, összetartozó csoportot jelentett.
Ilyen összetartozó csoportként, közösségként kéne nekünk is megélni szeptember 30-át, amikor újra kiválaszthatjuk a közösségünkből azokat, akik a következő 4 évben képviselnek majd bennünket és felelősséggel tartoznak nekünk, választóknak, a munkájukért. Szeptember 30-án közel félmillió magyar sorsáról döntünk itt Szlovákiában, vagy döntenek nélkülünk, ha közömbösek maradunk.

A választók egyben az intézményeink jövőjéről is döntenek (beleértve a Selye János Egyetemet, a közoktatási és a kulturális intézményeinket is), mert a választás eredménye fogjameghatározni, ki és hogyan gyakorolja majd a hatalmat. Fontos tehát, hogy ott legyünk, ahol a döntéseket hozzák, ne pedig külső szemlélőkké váljunk, akiknek nincs ráhatásuk a sorsuk irányítására. Ezért kérek mindenkit, tegyük félre a csalódottságot, a közönyt, és vegyünk részt minél nagyobb számban a szeptember végi választásokon!''

Puskás Andrea, a Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusának elnöke elmondta, a tanévnyitót megelőző hetekben már komoly munka folyt az egyetem falain belül, ugyanis az egyetemi dokumentumokat, előírásokat harmonizálni kellett az elfogadott felsőoktatási törvénymódosításnak megfelelően, ami olykor sziszüphoszi munkának tűnt. 

Most azonban már bízik abban, hogy az egyetem igazán arra koncentrálhat, ami a feladata, a hallgatók számára a lehető legmagasabb minőségű oktatási színvonalat biztosítani.

Žemlička Adrián, a Hallgatói Önkormányzat elnöke kiemelte, az egyetlen olyan egyetemről beszélünk, amelyben a diákság életét a HÖK teszi gördülékenyebbé, valamint rámutatott, miért is jó ,,Selyés'' diáknak lenni. 

Elcsépeltnek hangozhat, de az, hogy magyarul tanulhatunk, biztosítja számunkra, hogy mindent megértsünk. 
Az egyetem legfőbb tervei közt szerepel új tanulmányi programok bevezetése, ehhez már egyeztettek a Szlovák Akkreditációs Ügynökséggel, kidolgozták az egyetem minőségbiztosítási rendszerét, amely hosszú hónapok és sok-sok ember összehangolt munkájának eredménye. 

A minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően transzparenssé és követhetőbbé váltak az egyetemen zajló folyamatok nemcsak a hallgatók és a munkatársak, de a külvilág számára is. A minőségbiztosítási rendszert elbíráló értékelés a Szlovák Akkreditációs Ügynökség részéről a közeljövőben várható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.