2022. június 29., 19:24

Jobb volt ez az iskolaév, mint a tavalyi és még jobb jöhet

A fenti címadás nem tévedés, és nem is túlzás, hiszen a 2021/2022-es tanév már sokkal gördülékenyebb volt, mint az azt megelőző. A járvány miatt rövidebb ideig voltak zárva az iskolák, nem is beszélve arról, hogy az online oktatás már ment, mint a karikacsapás. Nagyon sok iskolai rendezvényt meg lehetett tartani, tavaszra sok helyütt nagyon is sűrű lett a program.

beíratás
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Idén két év kihagyás után végre ismét hagyományos módon zajlottak az érettségi vizsgák és a felvételik.

A legtöbb alapiskolában megtartották a sulilesőket, a nyílt napokat is, aminek sok helyütt pozitív hozadéka lett: több elsős ül be az iskolapadokba ősztől, mint a megszokott. Holnaptól nyári szünet, jöhet a jól megérdemelt pihenés, diák és pedagógus számára egyaránt.

Amint vetünk, úgy aratunk

Fekete Irént, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét épp akkor értük el, amikor nagy erőkkel szervezték három nyári táborukat és készítették elő szabadegyetemüket. Idén tavasszal már a rozsnyói pedagógustalálkozót is megtarthatták, ami újabb lendületet adhat nemcsak a szövetség, de a pedagógusok munkájának is. Ősztől már csak jobb jöhet, summázza az elnök.

Fekete Irén
Fekete Irén
Fotó:  Fábián Gergely
Ha a természetből veszünk példát, a pedagógus is vet és arat, s e két művelet között hosszú hónapok telnek el, sok munkával. A júniusi aratás pedig megmutatja, milyen lesz a termés, jól dolgozott-e a tanító.

A tomboló vírus miatt az idei őszi kezdés nehézkesebb volt, hiszen nem ugyanaz a gyermekközösség ült vissza az iskolapadokba, amelyik június végén elhagyta azt. Egy lassabban haladó, kevésbé kommunikatív, megviselt tanulócsoport igyekezett felvenni a fonalat, pedagógusaik óvó figyelmétől kísérve. Szerencsére a jó energiák és az akarás megtette hatását, a tanulók belelendültek és számos tanulmányi versenyben és egyéb megmérettetésben helyt álltak. Bízom abban, hogy jövőre ez még jobb lesz, hiszen az esetleges lemaradásokat még mindig pótolni lehet” – értékeli a mögöttünk hagyott tanévet Fekete Irén.

Minden idők legtöbb elsőse

A hegyétei 1-4. osztályos családias hangulatú kisiskola a tavaszi nyitásnak, jobban mondva a járványintézkedések feloldásának köszönhetően megtarthatta nyílt napját, ami igencsak kellemes meglepetést hozott.

„Tizenhét elsőt írattak be hozzánk, közülük tizenöten kezdik meg ősszel a tanulást, ami iskolánk eddigi történetében a legmagasabb szám. Fokozott érdeklődést tapasztaltunk a szülők részéről iskolánk iránt, mi pedig lehetővé tettük számukra, hogy betekintést nyerjenek mindennapjainkba. 

 Amúgy sem zárkózunk be, nyitott intézmény vagyunk, szívesen látunk  minden érdeklődőt. Még az online órák során is törekedtünk arra, hogy ne csak tanítsunk, hanem beszélgessünk is a gyerekekkel. A kötetlen beszélgetésre is szántunk időt, ezért nem is tapasztaltunk egymástól való elidegenedést a diákjaink között”

– tudjuk meg Varga Róberttől, az iskola igazgatójától.

Fotó:  B. Vida Júlia

Mesél arról is, hogy elegendő időt hagytak a diákoknak az adaptálódásra, a visszaszokásra a hosszabb bezártság után.  A Covid pedig pont akkor aratott náluk, amikor tavaszi szünet volt, vagyis akkor a diákok jó része és a pedagógusok is átestek rajta. Márciustól már nyugalmasabb időszak következett.

Pedagógusgárdánk felkészült, nem riad vissza a kihívásoktól. Az is nagy szerencsénk, hogy kevesebb diákunk van, jobban meg tudjuk valósítani a személyre szóló oktatást. A kipróbált és bevált oktatási módszereket előszeretettel alkalmazzuk. A mostani gyermekeknél a frontális oktatás már nem jó módszer, korkövetelmény, hogy az újak felé is nyissunk.

Az online oktatás legfeljebb szükségmegoldásként jöhet számításba, úgy látjuk, alsó tagozaton a legkevésbé hatékony. Az elsősöknél törekedtünk arra, hogy minél előbb átvegyük a betűket, mert sejtettük, előbb-utóbb jöhet megint egy karantén” – teszi hozzá.

Még nincs vége az iskolaévnek...

Ugye, nem lesz online tanítás? Szinte mindegyik pedagógus ezzel a mondattal kezdte szeptemberben a tanévet a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Alapiskolában, meséli Csurkó Éva, az intézmény vezetője. Szerencsére a távoktatást már kevesebb ideig kellett alkalmazniuk, mint az előző tanévben, s szinte valamennyi iskolai rendezvényüket meg tudták tartani.

17.csengo-enekszo-csengettyu-bokor
A kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Csengettyű gyermekkórusa
Fotó:  Bokor Klára

„A szalagavatót még kisebb volumenben, szerényebb formában rendeztük meg, de a többit, beleértve a ballagásokat, versenyeket és koncerteket már a megszokott módon tartottuk.

Huszonnyolc diák kezdi meg nálunk ősszel gimnáziumi tanulmányait. Az alapiskola első osztályába pedig 31 kisgyermeket írattak be, így két osztályt nyitunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy meg tudtuk tartani a Szép magyar beszéd verseny országos fordulóját. Tavaszra nagyon besűrűsödött a program, de mi ezt egyáltalán nem bántuk. Az énekkaraink, amiből három is van, számára még nem ért véget az iskolaév, mert Franciaországba készülnek egy nemzetközi versenyre július elején”

– mondja.

Hozzáteszi még, szépen belelendültek a tanulásba gyerekek, a versenyekről dicséretre méltó eredményeket hoztak, amiben természetesen a pedagógusok önzetlen munkája is benne van.

Az online oktatásból is igyekeztünk kihozni a maximumot, de az nem ugyanaz, mint az osztályban való tanítás. A gyermekek tanulási és együttműködési kompetenciái a bezártság miatt megkoptak, de úgy látjuk, hogy ezt sikerült helyre billenteni. Az elmúlt tanév azért is volt könnyebb, mert sok gimnazista diákunk átesett a védőoltáson s az összes pedagógusunk be lett oltva. A teljes iskolát szerencsére nem is kellett bezárnunk, csak osztályokat”

– mondja Csurkó Éva, aki szerint fontos, hogy ne csak a legjobb tanulók, hanem mindazok kapjanak év végi dicséretet, akik valamiben kiemelkedőek. A diákok az iskoláért díjat olyanoknak adják, akik atlétikában, rajzban vagy bármi másban szépen teljesítettek és képviselték az iskolát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.