2021. augusztus 31., 19:16

Jelenléti, hibrid vagy online oktatás? Az egyetemek maguk dönthetik el

Alig pár nap múlva megkezdődik az oktatás az egyetemeken is. Az egyes intézmények saját maguk dönthetik el, hogy milyen formában vágnak neki az új akadémiai évnek, természetesen az adott régió járványügyi helyzetének figyelembe vételével. Portálunk a komáromi Selye János Egyetem rektorát és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánját kérdezte arról, hogy kezdik az új akadémiai évet.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Hibrid formában kezdődik az oktatás
Azokat az előadásokat és szemináriumokat, ahol 40 hallgatónál többen vesznek részt, online fogjuk tartani. Az ennél kevesebb létszámúakat pedig jelenléti formában nagy előadótermekben, ahol van elég hely arra, hogy a hallgatók egymástól távolabbra üljenek. A járványhelyzet alakulásától függ majd, hogy később aztán milyen formában oktatunk. Ha romlik a helyzet, ha a Komáromi járás piros fázisba kerülne, akkor lépnünk kell, a Közegészségügyi Hivatal ajánlásai alapján”

– tudtuk meg Juhász Györgytől, a Selye Egyetem rektorától.

Elmondta azt is, a diákok visszatérhetnek a kollégiumokba, ott a jövő héten lesznek a beiratkozások. Arra kérik a hallgatókat, hogyha lehet, akkor szeptember 15. után költözzenek be, mert jelenleg még a felújítási munkálatokkal finiselnek.

Nagyon fontosnak tartjuk a személyes kapcsolatot a hallgatók és az oktatók között, mert ez pótolhatatlan. Az utóbbi napokban beszéltem néhány hallgatónkkal, akik már szintén nagyon várják, hogy jelenléti formában tanulhassanak”

– fűzte hozzá a rektor.

A levelező hallgatók számára ebben az akadémiai évben online biztosítják az oktatást. Csak ez első héten, az elsősök számára lesz jelenléti.

A rektor beszélt arról is, hogy az oltottságot mindenképpen szeretnék figyelembe venni, erre vonatkozóan a napokban várhatóan megjelenik a Közegészségügyi Hivatal rendelete is.

„Semmiképpen sem szeretnénk, hogy a beoltott hallgatóink hátrányos helyzetbe kerüljenek, mindenképpen azon leszünk, hogy az oltottak, a teszteltek és a covidon átesettek zökkenőmentesen tanulhassanak. Anonim felmérést végeztünk a kollégiumban, ez alapján úgy fest, hogy a hallgatóink kétharmada be van oltva. Bízunk benne, hogy évkezdésig még továbbiak veszik fel a védőoltást” – zárta tájékoztatását Juhász György.

A jelenléti forma mellett voksoltak

Bárczi Zsófia, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja portálunknak elmondta, hagyományos, vagyis jelenléti formában indulnak neki az új akadémiai évnek.

Bízunk benne, hogy ezt sokáig tudjuk majd biztosítani. Szem előtt tartjuk természetesen a Covid-automatát és a Közegészségügyi Hivatal rendelkezéseit. A kollégiumba is visszaköltözhetnek a hallgatók a jövő héten. Év közben pedig operatívan fogjuk oldani az oktatást, vagyis amint úgy látjuk, hogy változik, romlik a járványhelyzet, akkor az egyetem vezetősége és a karok vezetői is leülnek, és döntenek a következő lépésről”

– tudtuk meg tőle.

Ami a hallgatók oltottságát illeti, csak tippjeik vannak, a beszélgetések és visszajelzések alapján nagyjából 60 százalékos átoltottságot saccolnak.

Nemcsak a hallgatók, az oktatók is várják már a rendes oktatást, hiszen monitoron keresztül tanítani elég lélektelen dolog. A hallgatókkal való kommunikációból is az derül ki, hogy nekik is nagyon hiányzott már a jelenléti formában való tanulás”

– fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.