2021. szeptember 2., 16:50

Ismét befürdött az oktatásügyi minisztérium: már a tanévkezdés napján a fejüket fogják az igazgatók

Még el sem kezdődött a 2021/2022-es tanév, máris botrányszag úszik a levegőben. Valami bűzlik. De ezúttal nem Dániában, hanem az oktatásügyi minisztérium háza táján. A szülőknek beígért 25 darabos, ingyenes, otthon elvégezhető antigén teszt - csomagok ugyanis az iskolák többségére nem érkeztek meg, illetve 25 darab helyett már csak 5 darab antigén tesztet lehet kiosztani egy főre. Ismét beköszöntött a tavalyi tanévben „jól megszokott” fejetlenség, az iskolák vezetői pedig újra tanúi lehetnek az improvizációs megoldásoknak. Avagy Pozsony rátesz még egy lapáttal.

Gröhling, gargalizálós teszt
Fotó: minedu.sk
Illusztrációs felvétel
Meglepő igények

A tanévkezdést megelőző héten az oktatásügyi minisztérium felhívásának eleget téve az iskolák megszólították a szülőket, és felmérték az igényt az ingyenesen felkínált, 25 darabos otthon elvégezhető antigénteszt-csomagok iránt. Az iskoláknak augusztus 26-a, reggel tíz óráig kellett beküldeniük a minisztériumba, hány diákra igénylik a csomagot. Ezen kívül gargalizálós teszteket is igényelhettek az iskolák, érdeklődés szerint.

Az oktatásügyi minisztérium nagy elánnal ígérte meg a teszteket az iskoláknak, a közegészségügyi hivatalok ki is értesítették az iskolákat, hogy legkésőbb a tanévkezdés napjáig, szeptember 2-ig megérkeznek az antigénteszt-csomagok. A gyakorlatban azonban ismét máshogy működtek a dolgok.

Az oktatásügyi minisztériumnál ugyanis kiderült, hogy az antigén-tesztcsomagok iránt ötször nagyobb az érdeklődés az eredetileg tervezettnél. A tárca közel 10 000 darab tesztet kívánt kiosztani, míg több mint 50 000 kérés futott be.

Valaki kapott, valaki nem

Portálunk a Nagyszombat, a Pozsonyi, illetve a Nyitrai kerület iskoláinál érdeklődött. Az iskolák némelyikét augusztus 31-én értesítette az oktatásügyi minisztérium, miszerint nem tudják teljesíteni vállalásukat, szeptember 2-ig nem érkeznek meg a tesztcsomagok minden iskolára. Ezzel szemben néhány iskola már augusztus 31. előtt megkapta a 25 darabos, otthon végezhető antigén-teszt csomagot, ezeket azonnal ki is osztották az igénylőknek.

A helyzet azonban tovább fokozódott, mikor augusztus 31-én újabb villámlevél érkezett az iskolákra, amelyben arra utasítják az igazgatókat, bontsák meg a 25-ös csomagot és csak 5 darab tesztet adjanak ki egy főre. Külön utasítást is küldtek ennek folyamatához.

Elsősorban arra utasítják az iskolákat, nyomtassák ki saját eszközhasználattal és saját forrásból az igénylőknek az otthon elvégezhető tesztek használati utasítását. Ezután az iskola alkalmazottja ( az osztályfőnök) lehetőleg kesztyűben számoljon le 5 darab teszt-szettet a szülőnek, helyezze azt el egy zacskóban. A szülőnek átvételi igazolást kell aláírnia, amelyet az iskola köteles archiválni. A szülőnek emailben, az edupagen keresztül vagy sms-ben kell igazolnia az iskola felé, hogy nem élt vissza a számára kiosztott antigén tesztekkel.

Oléh Hajnalka, a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója már mosolyogva mondja, megszokták tavaly, hogy egyik pillanatról a másikra változnak az utasítások és ígéretek a minisztérium részéről. A galántai alapiskolában a tavalyi negatív tapasztalatokból kiindulva nem kértek a gargalizálós tesztelésből, de a 25-ös antigén teszt-csomagok iránt óriási volt az érdeklődés.

Az iskola vezetője elmondta, 342 diákból mindössze 8-an nem igényelték a csomagot. Az iskola azok közé tartozik, akik nem kapták meg a szállítmányt.

Nem értik, mi alapján történik az, hogy némely iskola kapott tesztcsomagot, némely még csak a hírét se érzékelte az ígért csomagoknak.

Hasonlóképpen jártak a Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskolában is. Hamar Mónika igazgató is arról számolt be, nem kapták meg a teszteket, holott nagy az érdeklődés a szülők részéről. Bízik abban, hogy a minisztérium ígéretéhez híven hamarosan pótolja a hiányt. Portálunk értesülése szerint a Nyitrai kerületben, a Vágsellyei járásban csak kevés iskola kapta meg a szállítmányt.

Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere azon kevesek közé tartozik, aki arról tud beszámolni, hogy megkapták a minisztériumtól a beígért tesztcsomagokat, még a tanévkezdés előtti hét vége felé. Azonnal ki is osztották a 25-ös csomagokat, hiszen akkor még nem volt szó arról, hogy ötösével kellene szétcsomagolni a dobozok tartalmát. A polgármestert senki nem informálta arról, hogy a már kiosztott teszteket vissza kellene kérniük. A peredi iskolákban a gargalizálós tesztelésre is lehetőséget nyújtottak. A diákokat a tanévnyitó napján tesztelték le, a szlovák iskolából 160, a magyar iskolából mindössze 10 diákot teszteltek a gargalizálós módszerrel a szülők kérése alapján.

Minden tiszteletem az igazgatóké és a tanároké, hogy állják a sarat ebben a helyzetben

 – nyilatkozta Agócs Kőrösi Ildikó.

Még több papírmunkájuk lesz a tanároknak?

A Szenci járásban sem egyeznek az adatok. Réte polgármestere, Metzner Zoltán arról értesített, náluk a falu intézte a tesztekhez szükséges kérvényeket, mivel a szlovák iskolának nincs jogalanyisága. A magyar iskola sajnálatos módon ebben a tanévben már nem nyithatta meg kapuit Rétén. Metzner Zoltán sem érti, mi alapján válogatták ki, melyik iskolák kapják meg a teszteket, és melyeknek kell várniuk. A rétei szlovák iskolában 26 diákból 25-nek igényelték a csomagot.

Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatónője elárulta 255 diákjukból 190-nek igényelték a tesztcsomagot, egyelőre ők sem kaptak teszteket.

Az igazgatónő a tanévnyitó utáni délutáni órákban értesítette portálunkat az új fejleményekről, miszerint hétfőn (szeptember 6-án) kapják majd meg a teszetket, de azzal a feltétellel, hogy az iskola kinyomtatja az összes igénylésről szóló igazolást, és minden szülővel aláíratja azt. Az igazgatónő szerint

nem szép a minisztériumtól, hogy a tanévkezdéskor, amikor az igazgatóságoknak és a pedagógusoknak amúgy is egy halom papírmunkája van, még rátesz egy lapáttal.

Nem megerősített minisztériumi információink szerint az elkövetkező három hétben minden iskola megkapja a beígért teszteket.

Az iskolák igazgatói már csak azt nem értik, miért emlegetett Branislav Gröhling miniszter több százezer rendelkezésre álló tesztet és teljes felkészültséget. Talán úgy vannak ezzel, mint a jól ismert vicc szerint a mindenkori szlovák útkarbantartók: az első decemberi hó érkeztével meglepi őket a tél.

Megosztás
Címkék