cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. szeptember 1., 13:01

Ismertek az iskolai tesztelések és érettségik időpontjai

Az iskolaügyi minisztérium a hamarosan kezdődő 2020/2021-es tanév előtt közzétette az ötödikesek és a kilencedikesek országos tesztelésének, továbbá a középiskolai érettségik időpontjait.

Tesztelés 5
Fotó: TASR

Az ötödikesek nem a megszokott őszi időszakban ülnek majd a tesztek elé,

az új időpont 2021. május 19. lesz.

Az alapiskolák végzősei esetében nem változik számottevően az időpont,

ők 2021. március 24-én adnak számot tudásukról.

Az ötödikes tanulók

matematikából, szlovák nyelv és irodalomból, illetve magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak. Az új tanév minisztériumi útmutatója szerint az ötödik évfolyamok minden diákja tesztelve lesz, kivételt a mentálisan sérült oktatási programban részt vevők képeznek. A Tesztelés 5 program célja - a szaktárca szerint - a diákok készségeinek felmérése az alsó középfokú tanulmányok megkezdésekor.

Az alapiskolák végzősei

március 24-én írják az országos szintű felmérőket, mégpedig matematikából, illetve szlovák nyelv és irodalomból - a magyar tanítási nyelvű iskolák esetében pedig magyar nyelv és irodalomból. Egy nappal később, március 25-én a magyar intézményeket látogatók szlovák nyelv és irodalomból írják meg a tesztet, míg az ukrán tanítási nyelvű iskolák diákjai ekkor vizsgáznak ukrán nyelvből és irodalomból. A Tesztelés 9 nem érinti a nyolcosztályos gimnáziumok és sportiskolák negyedikes tanulóit, valamint a mentálisan sérültek oktatási programban részt vevőket - rajtuk kívül minden végzős diák vizsgaasztalhoz ül március végén. A Tesztelés 9 pótidőpontja 2021. április 14. és 15. Az iskolaügyi minisztérium továbbra is a középiskolai felvételi alapjaként kezeli a vizsga eredményét.

Az általános iskolák 1-3 évfolyamos kisdiákjainak

mozgáskészség felmérésére szeptember 2. és október 31. közt kerül sor, melyben érintett minden kisdiák, a fogyatékkal élő tanulók iskoláinak kivételével. Az eredményeket november végéig jegyzik be az informatikai rendszerbe, ez alapján az iskolák januárban adnak tanúsítványt, így informálva a gyerekek szüleit csemetéjük lakossági szinthez mért mozgáskészség szintjéről.

A középiskolák diákjai tudásukról tavasszal adnak számot.

Az extern érettségik időpontja a szaktárca rendelete szerint március 16-19., melynek pótidőpontja április 8-13. A szóbeli érettségiket 2021. május 17. és június 4. közt tartják, a járási szintű illetékes oktatási osztályok meghatározása alapján.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.