2021. augusztus 26., 20:00

Iskolakezdés a Bodrogközben és Ung-vidéken

 A keleti régió alap- és középiskoláiban különböző stratégiák szerint készülődnek a közelgő tanévkezdésre.

covid teszt
Bodrogközi helyzetkép

A nagygéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola iskolakezdési stratégiája szó szerint a túlélés. Ahogy Kovács Tibor iskolaigazgatótól megtudhatjuk, jelenleg a legnagyobb gond, kisiskola lévén, a gyerekek létszáma, ami a szeptemberi iskolakezdéskor 20 tanulóval csökken. Így vannak most összesen, elsősöktől kilencedikesekig, 73-an.

Egyelőre azzal zsonglőrködik az igazgató, hogy megoldja az osztályösszevonások dilemmáit úgy, hogy azok összhangban legyenek a hatályos oktatásügyi rendeletekkel. Kimondottan fenntartási problémákat old meg jelen esetben, mert szinte kivitelezhetetlen egy olyan osztály fenntartása, amelyikben adott esetben 3 tanuló van.

Nagy csapás ez a létszámcsökkenés, az iskola életben tartása az elsődleges feladat, olyan pedagógiai programmal, hogy ugyanolyan szintű tudás átadását tudják biztosítani a korlátozott körülményeik között is, mint  a jobb feltételekkel bíró iskolák. Ebből kifolyólag a járványügyi problémákon kívül is bőven lesz feladat és teher a tantestület vállán.  A kis létszám miatt sajnálatos módon el kell tekinteniük minden felújítási projekt lehetőségétől, hihetetlen sok gonddal küszködnek. A megfelelő körülmények biztosítása feltétele annak, hogy a szülők ne forduljanak el az intézménytől – ez jelenleg is folyamatban lévő, kőkemény harc.

Egyértelműen a jelentéti oktatással kezdődik a tanév. Lévén, hogy jól kidolgozott tanórákkal, tantervekkel rendelkeznek a tanítók, meg tudják majd oldani a jelenléti- és távoktatás elegyét, oly módon, hogy a tanulóknak megküldik a tananyagot.  Ha a hatályba lépő Covid-automata előírja majd esetleg némely osztály bezárását, gyorsan át tudnak térni az online oktatásra. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a tanítók dicséretes módon néha esti órákban is konzultáltak a kisebbekkel, illetve szüleikkel.

Több helyen és illetékesekkel való konzultációt követően, Nagygéresben a 3-9 évfolyam diákjait  reggelente, az iskolakaput átlépve a gargarizálós teszt fogadja majd. Ezzel a módszerrel már van tapasztalatuk, tavasszal, pár héten keresztül alkalmazták.  A lázmérés is segít majd kiszűrni az esetlegesen fertőzött gyerekeket. Eddig sem volt ezzel gondjuk, megoldják a jövőben is. Fokozott figyelmet szentelnek a „ rend, tisztaság, higiénia“ hármasának. A gyerekek beoltását illetően, az igazgató úr a szülői szövetség képviselőjétől kapott információk alapján ,nem találkozott oltott gyerek esetével. A szülők többsége nem támogatja a gyerekek oltását. A tanári kar 95%-os oltottsági arányt mutat illetve többjük covid-védettségi igazolással bír.

Királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola igazgatója, Szabó Ferdinánd előrejelezte, hogy a jövő hetet azzal kezdik majd, hogy a város vezetéssel illetve az iskolaügyi hivatal vezetőjével megtárgyalják az iskolakezdés részleteit. Az előzetesen kidolgozott, várhatóan jóváhagyásra kerülő stratégia értelmében: nincs tudomásuk előzetesen fertőzött gyerekről, ha pedig időközben mégis lenne, természetesen a szülőt megkérik, ne hozza a közösségbe. Vagyis a megszokott módon tervezik az iskolai tanévnyitót. A tanítás pedig szeptember 2-án jelenléti oktatással veszi kezdetét. Minden higiéniai előírást betartva, reggelente testhőmérséklet mérésével ellenőrzik majd a gyerekeket, a bejáratnál 2 kézfertőtlenítő automata van elhelyezve. Az előírásoknak megfelelően az iskola épületén belül majd a szájmaszkot is viselniük kell. Minden egyes osztályban biztosított az érintésmentes kézmosás, kéztörlők a törölközők helyett. Előzetesen felmért igény alapján a holnapi nap folyamán megrendelik az öntesz-csomagokat és átadják azoknak a szülőknek, akik  igényelték.

Egyedüli félelmük, hogy vajon sikerül-e fertőzött gyerek nélkül sikeresen, jelenléti oktatással végigvinni az egész tanévet. Nagyon remélik, hogy a miniszteri rendelet sem írja elő majd az ismételt iskolabezárást. Minden iskolát a járási közegészségügyi hivatal fog megítélni az alapján, hogy milyen a fertőzöttsége.

A pedagógusok átoltottsága nagymértékű, egy krónikus beteg tanító kivételével mindenki be van oltva. A gyerekek Covid oltását illetően nincsenek adatok.  Szükséges esetén meg tudják oldani a kombinált módszerrel történő oktatást. Ha indokolt egy osztály bezárása,akkor azok a gyerekek online módon tanulnak majd, de kizárólag az órarendi idő keretén belül. Az iskola többi tanulója pedig marad a jelenléti oktatás mellett.

Ung-vidéki helyzetkép

Nagykaposi Gimnázium igazgató-helyettese, Eszenyi Adél még a tátrai csapatépítő program közepette is készségesen elmondta portálunknak, hogy különösebb félelmek nélkül kezdik a 2021/2022-es tanévet. Sportosan kiállnak minden megmérettetést, rugalmasan alkalmazkodnak majd a hatályos előírásokhoz. Jelenléti oktatással indul a tanév és bízik benne, hogy így is marad minél tovább. Viszont most is be tudják majd biztosítani az órarend szerinti kombinált tanítást, feltéve, ha a helyzet ezt megkívánja.  A gyerekek öntesztelős megoldással kezdik majd a mindennapjaikat. A szülők nagyobb részben ezt a megoldást igényelték. A többiek pedig majd becsületbeli nyilatkozatban igazolják gyermekük tünetmentességét. A tanári kar 12 pedagógusából mindenki be van oltva, a 12 évnél idősebbek oltási adatai ismeretlenek.

 A nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a 2021/2022-es tanévet 438 tanulóval kezdi meg, a létszám szeptember 15-ig még némileg módosulhat. A felső tagozaton szeptember 2-án 287 kisdiák  kezdi meg tanulmányait. A tanévnyitót hagyományos formában, a főépület udvarán, gyerekek és szülők jelenlétében tervezik megtartani. A Covid-automata szerint Ung-vidék a zöld besorolású járások közé tartozik, ezért az új tanév megkezdésekor nem teszik kötelezővé a tünetmentességi írásbeli nyilatkozat leadását, sem a reggeli lázmérést. A tanórákat korlátozás nélkül, de szigorú járványügyi előírások betartása mellett fogják megtartani. Kézfertőtlenítés, védőmaszk az iskola falain belül minden gyermek és alkalmazott számára kötelező, valamint a gyakori szellőztetés. Az iskola valamennyi osztályterme, sőt az étkező is légtisztító berendezésekkel van ellátva, melyek egész délelőtt üzemelnek.

Ahogy Fazekas Lídia igazgatónőtől megtudhattuk, a szülők körében felmérték és a mai napon továbbították az igényt úgy a gargarizálós, mint az antigén tesztelésre. Sajnos a zeneórákon is kötelező a maszk viselése, a tornaórákat pedig amíg az időjárás lehetővé teszi, a szabadban fogják megtartani.

A szakköri foglalkozásokon odafigyelnek a gyerekek minimális összevonására. Természeti iskola, sítábor, nagyobb rendezvények szervezése egyelőre nem ajánlott. Az étteremben az egyes évfolyamok elkülönülve ebédelnek majd, az evőeszközöket szalvétába csomagolva kapja minden étkező.  Gyermekeik egészségének megóvása érdekében igyekszenek minden járványellenes intézkedést betartani.

Az új tanévet pozitív gondolatokkal kezdjük, nem szeretnénk, hogy a „Mikor lesz ennek vége...“, vagy a „ Ki tudja mi lesz pár hét, pár hónap múlva...“ kezdetű mondatok rányomják bélyegüket mindennapjainkra, és csökkentsék azt a lelkesedést, amit a gyerekek, a pedagógusok és a szülők éreznek egy-egy iskolakezdő időszakban.“ – mondja az igazgatónő.

Nem aggodalmaskodnak az iskolák bezárása miatt, hiszen az oktatási miniszter úr ígérete alapján már nem tervezik a jelenléti oktatás felfüggesztését. A pedagógusok pedig nagyon bíznak abban, hogy a diákok és a felnőttek körében csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem találkoznak majd pozitív esettel.

Szükség esetén a jelenléti és a távoktatást is tudnák egyszerre biztosítani, bár így nem lenne olyan hatékony a tudáselsajátítás, mivel nem rendelkeznek professzionális oktatás-technikai eszközökkel, s a gyerekek között is akad olyan, akinek nem áll rendelkezésére megfelelő technikai felszerelés, vagy nincs internetes hozzáférése. 

Az intézmény 39 pedagógiai alkalmazottja közül csupán 4 pedagógus nincs beoltva. A 12 évesnél idősebb gyermekek átoltottságáról nincs információjuk.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!