„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?” Meddig marad még az online oktatás?

2021. január 14., 15:25
B. Vida Júlia

Most már biztos. Jövő héten, január 18-án sem ülhetnek vissza az iskolapadokba a tanulók. A járványhelyzet egyelőre nem javul, ezért továbbra is csak a kritikus infrastruktúrában dolgozók – egészségügyi alkalmazottak, rendőrök, katonák – gyermekei, valamint azok csemetéi járhatnak iskolába, akik nem tudnak home office-ban dolgozni.

Fotó: shutterstock

Az oktatási minisztérium pár hete már bemutatta az ún. Covid-automatát, ami alapján a diákok fokozatosan visszatérhetnének a rendes oktatáshoz. A jelenlegi kedvezőtlen járványadatok azonban nem teszik lehetővé alkalmazását.

„Minden igyekezetünk ellenére, ami arra irányult, hogy a tanulók minél előbb visszakerülhessenek az iskolapadokba, ez a jövő héten nem lesz lehetséges. A COVID-19 helyzet egész Szlovákiában nagyon súlyos. Ezért a szakértőkkel átértékeltük ezt a tervet és arra a megegyezésre jutottunk, hogy mindenkinek az lesz a legbiztonságosabb, ha még egy ideig kitartanak” – jegyezte meg Branislav Gröhling a minisztérium honlapján.

Az oktatási miniszter a napokban azt is szorgalmazta, hogy az oltási tervben sorolják előbbre az 50 évnél idősebb pedagógusokat. Erre azért volna szükség, mert nagyon sok iskolában a pedagógusgárda jelentős hányada, akár harmada is, ebből a korosztályból kerül ki.

Talán érdemes lenne ezt az iskolaévet megismételni

A távoktatás előnyeit és hátrányait az utóbbi napokban már az 1-4-es osztályok tanulói és azok szülei is megtapasztalhatják. A pedagógust nagyon nehezen tudja pótolni a szülő. Pláne, ha neki még home office-ban dolgoznia is kellene.

Az elsős, sőt a másodikos gyermekekkel is rendszeresen foglalkozni kell ahhoz, hogy haladni tudjanak.

Tudatosította ezt a miniszter is, aki szerette volna legalább ezt a két évfolyamot visszajuttatni az iskolákba. Sikertelenül.

Őszinte leszek, nagyon-nagyon nehezen bírom már az online oktatást. Idegtépő és feszült a helyzet, sok ez már a gyerekeknek meg nekem is. Negyedikes és harmadikos a két nagyobbik lányom. A legrosszabb az egészben a kilátástalanság, nem látjuk a fényt az alagút végén”

– meséli Lukács Mária, aki pedagógus, de most harmadik kislányával van otthon gyesen.

A távoktatás bevezetése óta sokkal szervezettebben élnek, igaz, hétvége felé már elfáradnak a gyerekek. Délelőtt online tanulnak, délután pedig a házi feladatokat oldják. A zeneiskolát is távoktatásban végzik, az elméletet és a gyakorlatot is. S persze a legkisebb csemete is szeretne részt venni mindebben, nem lehet őt a nap nagyobbik részében elkülöníteni a nagyobbaktól.

„A középső lányunk bejelentkezett hétfőn a tanításra, mondta, hogy Zsófi is itt van, mire a kicsi és beleszólt, Luca is itt van. Szóval, vannak ilyen megmosolyogtató helyzetek is. De még az a szerencsém, hogy most nem dolgozom. A home office-t három gyermek mellett nem is vállalnám” – fűzi hozzá.

Beszél arról is, hogy tavaszhoz képest sokat javult helyzet, a zoom applikáción keresztül gördülékenyebb a tanulás. De az iskolát semmivel sem lehet pótolni.

Egyre többen, szülők és pedagógusok mondják, hogy ezt az iskolaévet talán érdemesebb volna megismételni. Egy elsős gyermeket nem tud a szülő kellőképpen megtanítani írni és olvasni. De a többi osztályokban is vannak olyan fontos tananyagok, mint az osztás vagy a szorzás, ezeket hiába gyakoroltatjuk otthon, hiányzik a pedagógus, hiányzik az iskolai versenyszellem. Ráadásul a tananyagnak csak a töredékét lehet átvenni. Mindeközben a pedagógusok kétszer annyit dolgoznak, de feleannyira hatékonyan”

– mondja Mária, aki szerint az életre nevelés lenne az igazán fontos, nem pedig az elméleti oktatás.