2021. április 27., 18:01

Így alakul a beíratás Rozsnyón

Rövidesen véget ér az alapiskolai beíratások időszaka. Lássuk, hogyan alakulnak az adatok Rozsnyón!

Fotó: TASR
illusztráció

A rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola várhatóan két első és két nulladik osztályt nyit szeptemberben. Hamelli Zsuzsanna, az intézmény igazgatója arról tájékoztatott, elsőbe 31, nulladikba pedig 23 gyermeket írattak be, ami körülbelül megfelel a tavalyi adatoknak.

„Ami újdonság, hogy nyitunk egy osztályt, ahol új módszerrel fogunk kísértetezni, személyre szabott oktatás lesz. Emelt szintű nyelvoktatás és sportoktatás fog zajlani, vagyis megerősítjük a szlovák és az angol nyelvet, illetve az atlétikai és gimnasztikai alapokat. Persze a magyar nyelv az első, de emellett játékos formában dolgozunk a gyerekekkel, úgy ragad rájuk az idegen nyelv, észre sem veszik, hogy tanulnak” – magyarázta.

Hozzátette, a gyerekek mozgásigényét is ki kell elégíteni, s ezt segíti majd az iskola mellett egy 50 ezer euró értékű játszótér, amely közbeszerzés alatt áll. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a rendelkezésre álló digitális technológiák korszerűsítésére, fejlesztésére – húzta alá Hamelli Zsuzsanna.

„Az anyanyelven való tanulás alapvető dolog. Nem szabad a gyerekeket korai időszakban stressznek kitenni azzal, hogy nem az anyanyelvén tanul” – hangsúlyozta.

A református alapiskolában valószínűleg egy első osztály lesz

Juhász Edit, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája igazgatója rámutat, az idén nem tudták megvalósítani beíratási programjukat, amelynek keretében az előző években három alkalommal is találkoztak a nagycsoportos ovisokkal és a szüleikkel. Tartottak egy rendezvényt az adventi időszakban, amikor a gyerekeket játszóházzal várták, a szülőknek pedig bemutatták az iskolát, tevékenységeiket, majd következett egy a farsangi időszakban, amikor óvodásokat hívtak meg zenés műsorral színesített farsangi kavalkádra, illetve egy harmadik márciusban, amikor témanapot tartottak, egy adott téma köré építették fel a programot, mesét írtak, dramatizáltak, bevonták a gyerekeket a játékba.

„Tehát volt több alkalom arra, hogy a szülők és a gyerekek megismerhessék az intézményünket. Ez éven maradt a weboldalunk és a Facebook” – jegyezte meg az igazgatónő, aki szerint várhatóan egy első osztályt nyitnak szeptemberben.

„Egy szép nagy osztálynyi gyermekünk már van. Jó lett volna megismételni a tavalyi sikertörténetet. Még mindig reménykedünk” – mondta arra utalva, hogy tavaly az iskola történetében először két első osztályt nyithattak. Hozzátette, a szülők számára nagy segítséget jelenthet, hogy az intézmény saját iskolabusszal rendelkezik, a gyerekek utazása biztosítva van.

„A magyar nyelvet is tanulni kell, nem elég a konyhanyelvet elsajátítani. Tényleg művelni, használni kell, megtanulni helyesen írni, olvasni, gondolkodni, mert a magyar nyelv a logikán alapszik. Egy magyar ajkú gyereknek magyar iskolában a helye” – hangsúlyozta Juhász Edit.

Megosztás
Címkék