2020. szeptember 9., 18:57

Hódít a mentálhigiénés szakirányú felnőttképzés a Felvidéken

A világjárvány ellenére sem hiúsult meg a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség és a Lévai Református Egyházközség közös terve, hogy tájainkon elindítsa a mentálhigiénés szakirányú felnőttképzés 3. évfolyamát. A közel három tucat újabb érdeklődő a lévai tanulmányai megkezdése előtt a bátorkeszi Fireszke-központban 150 órás önismereti csoportmunkában vesz részt.

Az újabb 16 végzős hallgató Kovály Erzsébettel, Szathmáry Zsuzsannával és Süll Tamással a budapesti államvizsga után
Fotó: Facebook

Süll Tamás Komáromban élő református lelkész, párkapcsolati tanácsadó és mentálhigiénés segítő szakember a hiánypótló lévai felnőttképzés 2015 őszén indított 1. évfolyamában még hallgatóként, az idén nyáron végzett 2. évfolyamban tanuló tanárként vett, az időszerűben pedig már rendes tanárként vesz részt.

„Előzőleg tanuló tanárként is már aktívan, de még a budapesti szakemberek jelenlétében kapcsolódhattam be az oktatás folyamatába. A most indult évfolyamban pedig már részben átvesszük a budapesti tanárok munkáját. Idén nyáron a hozzávetőleg 30 végzős hallgató fele készítette el a szakdolgozatát és tett záróvizsgát, ami a diplomaszerzés feltétele. Vannak, akik halasztást kértek, s majd remélhetőleg januárban teljesítik e feltételeket, s válnak okleveles mentálhigiénés segítő szakemberré“ - mondta el. Hozzátette: 2009-ben Hanván végzett a „nulladik“ évfolyam, amelyhez még nem volt köze a Lévai Református Egyházközségnek.

Idén eredetileg március 31-én zárult volna le a jelentkezés, ám a járványhelyzet miatt a szakvezető, Grezsa Ferenc egyetemi adjunktus a jelentkezés egy hónappal történő meghosszabbítását látta jónak.

„Tudomásom szerint a Felvidék szinte minden tájáról közel negyvenen jelentkeztek az idei felvételi beszélgetésre, ami a szakmai gyakorlatra és a jelentkezés motívumaira irányult. Az újabb hallgatók e kétéves posztgraduális képzés során, félévente ötszöri kétnapos intervallumban, péntekenként és szombatonként gyarapíthatják az ismereteiket. A 2021 februárjában induló tantermi képzést megelőzően pedig 150 órás, vagyis egy szemeszteres önismereti tanfolyamot kell abszolválniuk. Az utóbbi, hétvégi háromnapos kurzust átmenetileg áthelyezték a bátorkeszi Fireszke-központba, mert még folyamatban van az építkezés az eredeti helyszínen, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban“ - tudtuk meg a továbbiakban.

Az újabb felvidéki képzés szakfelelőse Kiss Paszkál doktor - intézetvezető, egyetemi docens, a tartalmi részért felelős szakvezetője pedig továbbra is Grezsa Ferenc pszichiáter - egyetemi adjunktus. Arról is értesültünk, hogy kik a további oktatók.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán már bő másfél évtizede folyik a mentálhigiénés segítő szakemberek képzése, amit később a külhoni magyar térségekben is beindítottak. Erdély, Kárpátalja és a Felvidék után idén már a Délvidék is csatlakozott a kihelyezett képzések helyszínei közé. Csöppet sem mellékes, hogy a külhoni hallgatóknak félévenként csak 40 ezer forintnyi költségtérítést kell fizetniük, míg ugyanez Budapesten közel ötször ennyibe kerül.”

„A Felvidéken velem együtt már négy hazai mentálhigiénés szakember oktathat. E szakképzés felvidéki koordinátora és első hazai oktatója Nt. Szathmáry Zsuzsanna garamkálnai református lelkész, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség vezetője, a két további hazai kollégám Szabó Katalin pszichológus, a dunaszerdahelyi pedagógiai-pszichológiai tanácsadó munkatársa és Vámos Béla, a felsőpatonyi református gyülekezet lelkésze, akik előzőleg szintén elvégezték e képzést. Az új évfolyam budapesti stábvezetője Kovály Erzsébet mentálhigiénés szakember, egyetemi tanár, szupervizor és református lelkész, a mi szupervizorunk pedig Takács Péter klinikai pszichológus, egyetemi tanár” - árulta el.

A továbbképzésen való részvétel előfeltétele a főiskolai vagy egyetemi oklevél, s azt elsősorban mindig a segítő foglalkozású szakemberek számára hirdetik meg. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a friss diplomások majd hol kamatoztathatják a megszerzett ismereteiket.

„Magyarországon már nagyon sok idős- és gyermekotthonban, iskolában, kórházban, különféle közösségben keresnek mentálhigiénés segítő szakembereket, ám Szlovákiában még kevésbé ismert, de önkéntes tevékenységként és mellékkereseti lehetőségként is engedélyezett e munkakör.”

Hangsúlyoznám: mi nem a már mentális zavarral sújtott, beteg emberekkel foglalkozunk, hanem az átmeneti gondokkal küszködő, krízishelyzetbe kerülő, ám egészséges embertársaink mentális egészségét segítünk megőrizni.”

„Például velük segítő beszélgetéseket végezhetünk a családi gondjaik, a szeretteik elvesztése, válás vagy más problémáik esetén, ezzel megelőzve a lelki zavarok kialakulását. Az eddigi hazai hallgatók között voltak-vannak pedagógusok, lelkészek, diakónusok, pszichológusok, közösségekben önkénteskedők, sőt, már tűzoltótiszt is akadt. E képzést ugyancsak ajánlatos elvégezniük a humánerőforrás-felelősöknek és a szociális munkásoknak is“ - magyarázta.

Végül annak lényegét a következőképpen foglalta össze: „Az emberi gondolkodásban, valamint a környezet észlelésében is szemléletváltást idéz elő ez a képzés. Segítségével kikristályosodik, hogy mit jelent egy adott közösségben és annak tagjaiért élni-tenni, megóvva a nagyon fontos értéknek számító lelki egészségünket”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.